Národný park Great Smoky Mountains je najvýznamnejší park vo východnej časti USA

2012-11-03 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Park, ktorý patrí medzi tie najvzácnejšie parky východnej časti Spojených štátov.



Národný park Great Smoky Mountains, po anglicky Great Smoky Mountain National Park, sa nachádza v Apalačských vrchoch štátov Tennessee a Severnej Karolíny. Je veľmi významný z hľadiska počtu ohrozených druhov flóry a fauny, ako aj jedinečnej štruktúry podlažia.

Prvými obyvateľmi parku boli indiáni z kmeňa Cherokee, ktorých tu našli aj prví Európania niekedy začiatkom 18. storočia. Národný park tu bol založený až v roku 1931, pričom sa podarilo zachrániť približne len 20 percent pôvodného lesného porastu. Oblasť bola do veľkej miery obývaná, a tak získavanie zeme nebolo jednoduché. Časť peňazí, ktoré bolo treba za pôdu zaplatiť, sa vyzbierala vďaka obyčajným ľuďom, ktorí prispievali, ako mohli.

Park má rozlohu 2 072 kilometrov štvorcových a neuveriteľných 17 tisíc druhov zvierat a rastlín. V parku nájdete viac ako 100 druhov stromov, čo je asi toľko druhov, koľko sa nachádza v celej Európe. Nachádza sa v nadmorskej výške od 266 metrov až po 2 024 metrov a vytvára tým rôznorodé prostredia, kde sa darí rozličným druhom. Park je veľmi dobre izolovaný z oboch strán. Na dĺžke 58 kilometrov sa tiahne neprerušená reťaz kopcov, ktoré majú nadmorskú výšku nad 1 500 metrov.

Približne 25 percent lesov patrí medzi jedny z tých najstarších na území Spojených štátov. Ďalej tu nájdete 1 500 druhov kvitnúcich kvetov, 200 druhov vtákov, 66 druhov cicavcov a veľmi vzácnu kolóniu salamandier.

 

Zdroj/autor: nps.gov, whc.unesco.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa