Carcassonne - stredoveký poklad na juhozápade Francúzska

2012-12-04 09:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Carcassonne je stredoveký hrad v juhozápadnom Francúzsku. Hradby obkolesujú mestečko s gotickou katedrálou, ktoré ročne privíta 3 milióny návštevníkov. Nad moderným mestom sa týči tento starý obrnený kolos, ktorý sa nazýva aj La Cite, mesto.



Hrad stojí na mieste, kde prvou opevnenou budovou bolo už v 6. storočí pred Kristom oppidum. Ležalo na križovatke ciest medzi Stredozemným morom, Atlantikom, Pyrenejským polostrovom a zvyškom Európy. V roku 27 pred Kristom bola stavba premenovaná z Carcaso Volcarum Tectosagum na Colonia Iulia Carcaso.

Už v 3. a 4. storočí tu stáli 1,2 kilometra dlhé hradby, ktoré spolu s hradom tvorili úctyhodné 3 kilometre dlhé opevnenie. Rimania pridali bašty v tvare konských podkov a opevnili východnú a západnú bránu. Dnes majú hradby 52 veží.

V 6. storočí, keď boli v oblasti Vizigóti, tu bola vytvorená diecéza a začiatkom nového milénia sa začalo s výstavbou katedrály. V 12 storočí bol postavený hrad a o storočie neskôr mal Carcassonne svoj terajší vzhľad. Rokmi si mesto získalo taký rešpekt, že ho až na zopár výnimiek nik nenapadal.

Hrad v roku 1820 stratil svoju pozíciu vojenskej pevnosti a začal sa rozpadať za pomoci ľudí, čo z neho kradli kamene. Zachránil ho J. P. Cros Mayrevieille, ktorý zabezpečil, aby ho nezbúrali. Ďalším záchrancom bol Eugene-Emmanuel Viollet-Ie-Duc, ktorý v roku 1846 začal s opravami hradieb a veží.

Názov je údajne odvodený od zvolania "Carcas sonne", ktoré mala vykríknuť hradná pani Carcasová pri víťazstve nad obliehajúcimi. Jej výkrik znamenal, aby sa na oslavu víťazstva rozozneli zvony.

V rámci mesta treba navštíviť aj Baziliku Saint-Nazaire s prekrásnymi oknami s vitrážou alebo predstavenia skupiny Les Aigles de La Cite, v preklade mestské orly, ktorá predvádza najväčšiu zbierku dravých vtákov.  

 

 

Zdroj/autor: unesco.org, francetravelguide.com, about.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa