Krásne pláže a kulinárske zážitky - nielen to ponúka grécka Kréta

2013-02-20 12:10:00 |   |    | 

GRÉCKO - Vedeli ste, že dokonca jedna tretina návštevníkov Grécka z celého sveta trávi každoročne svoju dovolenku práve na Kréte? Svojou rozlohou by tento najväčší a najľudnatejší grécky ostrov mohol byť pokojne aj samostatnou krajinou. Jeho obľúbenosť z roka na rok narastá, a to nielen kvôli krásnym plážam, prírodným scenériám a kulinárskym zážitkom. Krétu sa jednoducho oplatí zahrnúť do svojich dovolenkových destinácií.



Útek do harmónie... Alebo horské dedinky na juhu

Kréťania sú veľmi pohostinní ľudia, ktorí si hrdo udržiavajú svoju kultúru, zvyky a tradície spojené napríklad aj s jedlom a hudbou. Na celom ostrove, ale najmä na juhu, máte ešte stále možnosť natrafiť na turizmom nepoškvrnené horské dedinky a roľnícke usadlosti. Pohľad na pastierov zaháňajúcich svoje stáda v tradičnom odeve vám poskytne autentický zážitok zo života na gréckom vidieku. Okrem toho si od domácich môžete zakúpiť produkty miestnej výroby ako napríklad kvalitný olivový olej alebo tymiánový med.

 

Krásne pláže

Patríte medzi nadšencov kúpania? Najvychytenejšie pláže sa tiahnu v západnej časti ostrova okolo mesta Chánia. Ďalšími obľúbenými sú napríklad Georgioupolis alebo pomerne pokojná pláž v malej dedinke Sougia a zabudnutých hipíkov môžete stretnúť v Paleochore. Pred verejnosťou bola v minulosti dlho ukrývaná rozprávková pláž s priezračnou tyrkysovou vodu a ružovými koralmi, Elafonisi, ale organizované výlety a množstvo návštevníkov tomuto miestu už dávno odňali jeho čarovného ducha.

 

Top mestá a miesta

Lákajú vás grécke mestá s nádychom histórie? Chánia na prvý pohľad môže síce pôsobiť ako pomerne hlučná, ale hneď ako sa dostanete do jej starobylej časti a prístavu, pocítite pohodovú grécku atmosféru. Záhradné aleje, úzke uličky s benátskou architektúrou, útulné kaviarničky a malé obchodíky dýchajú absolútnou pohodou. Navštíviť sa oplatí aj minojský palác Knossos pri meste Heraklion a relax v gréckom štýle si užijete v tavernách okolo scénického jazera v meste Agios Nikolaos. Navštíviť sa oplatí aj malú dedinku Loutro, kde môžete stráviť príjemné popoludnie pozorovaním miestnych rybárov.

 

Prírodné scenérie

Kréta je najvrchovatejší ostrov Európy a pýši sa mnohými naturálnymi krásami. Ak ste milovník prírody, určite vás očarí turistika, napríklad v kaňone Samaria Gorge, ktorý je zároveň aj národným parkom a jednou z hlavných turistických atrakcií na ostrove. Medzi mestami Chánia a Rethymno nájdete jazero Kournas s nádherne pútavou vegetáciou.

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa