Le Mont Saint Michel vo Francúzsku - čarovné plávajúce opátstvo

2013-07-17 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Za odlivu obklopený pieskami, za prílivu morskými vlnami - taký je žulový ostrovček s opevnením a kláštorným kostolom na pobreží Normandie. Patrí do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.



Rozdiel medzi odlivom a prílivom pri tomto ostrovčeku je až 15 metrov, čo je najviac v Európe. Vďaka prílivu opátstvo akoby pláva v mori a za odlivu sa vlny vzďaľujú od pobrežia 10 až 15 kilometrov. Na ostrov vedie jediná cesta po hrádzi, akékoľvek iné pokusy o jeho dosiahnutie by sa kvôli zradnému bahnu a piesku mohli s vysokou pravdepodobnosťou skončiť tragicky.

Ostrov poznali už Kelti, v ich mytológii bol považovaný za morský hrob, kam odchádzali duše mŕtvych. V roku 708 sa podľa legendy biskupovi Aubertovi z neďalekého Avranches zjavil archanjel Michal, ktorý mu vraj prikázal, aby na ostrove postavil kaplnku. V desiatom storočí ju vojvoda z Normandie daroval benediktínom, ktorí tu založili opátstvo. Stalo sa centrom vzdelanosti strednej Európy a významným pútnickým miestom.

Dnes je opátstvo v rukách štátu a patrí medzi najvýznamnejšie historické pamiatky. Zároveň je to pasca na turistov, nájdete tu zopár hotelov a veľa reštaurácií a malých obchodov. Vzhľadom k popularite však nepatria medzi najlacnejšie.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa