Zámok Chambord - perla na Loire

2013-08-10 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Château de Chambord je najväčším zámkom ležiacim pri rieke Loira v strednom Francúzsku. Považuje sa za vrcholné renesančné dielo, jeho typická architektúra miešajúca stredoveké formy s klasickými štruktúrami renesancie ho predurčuje na účasť v rebríčku najznámejších zámkov sveta.



Leží asi 14 kilometrov východne od mesta Blois v departmente Loir-et-Cher. Postavený bol v rokoch 1519 až 1541 na objednávku kráľa Františka I. ako lovecký zámok, nahradzujúci pevnosť, ktorá tu dovtedy stála. Kto má na svedomí dizajn zámku, nie je celkom jasné. Podľa niektorých autorov to môže byť aj Leonardo Da Vinci, ktorý pôsobil ako architekt na dvore Františka.

Pracovalo na ňom 1 800 robotníkov. Terén však bol mokraďovitý, takže museli do zeme zakopávať 12 metrov dlhé dubové koly, aby vytvorili pevné základy. Zámok nebol nikdy celkom dokončený. Kráľ na ňom strávil veľmi málo času a po jeho smrti prešiel do rúk ďalších panovníkov, ktorí ho však nechali opustený, čo spôsobilo jeho postupné chátranie.

Vo svojej histórii neskôr slúžil aj ako kasáreň či počas francúzsko-pruskej vojny ako poľná nemocnica. Počas druhej svetovej vojny sa stal „ochrancom“ vzácnych umeleckých zbierok z parížskeho Louvru.

Zámok má dĺžku 128 metrov, je v ňom 440 miestností, 80 schodísk a 365 komínov. Patrí medzi hlavné turistické atrakcie Francúzska, v roku 2007 ho navštívilo okolo 700 tisíc ľudí.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa