Kirkenes, posledné nórske mesto

2012-09-18 11:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Na severe Finnmarku, neďaleko ruských hraníc leží mesto Kirkenes. Posledná zastávka pred nekonečnou ruskou tundrou poloostrova Kola. Obmývané Barentsovým morom si pokojné mestečko žije svojím každodenným životom. Ovplyvnené sovietskou kultúrou aj nórskymi tradíciami sa tu nachádzajú naozaj rôzne strety kultúr.



Kirkenes leží v okrese Sør-Varanger, na severovýchodnom pohraničí. Číta približne 3 300 obyvateľov a ak pridáme Hesseng, Sandnes a Bjørnevatn, žije tu viac než 7 300 obyvateľov.

 

Polnočné slnko

Kirkenes leží najseverovýchodnejšie zo všetkých nórskych miest vôbec. Jeho brehy obmýva Bøkfjorden ako časť veľkého Varanger Fjordu, ktorý je napojený na Barentsovo more veľmi blízko nórsko-ruských hraníc. Mesto je postavené približne 400 kilometrov severne od polárneho kruhu.

Jednou z mnohých turistických atrakcií je polnočné slnko, ktoré svieti od 17. mája do 21. júla. Má prevažne kontinentálnu klímu, aj keď leží na pobreží s teplotami - 11 °C v januári  a 12, 6 °C v júli.

 

Centrum kultúry a obchodu

Kirkenes je pohraničným mestom a centrom kultúry a obchodu. Z množstva pamiatok a historických budov je tu Pohraničné múzeum, ktoré ukazuje návštevníkovi históriu a kultúru v období vojen a mieru okolo nórsko-ruských hraníc.

Jednou z atrakcií je aj Ruský trh konajúci sa každý posledný štvrtok v mesiaci na centrálnom námestí, kde prichádzajú obchodníci z Murmansku predávať ich ručne vyrobené remeselné výrobky. Od kryštálu cez porcelán, tu nájdete takmer všetko.

Asi 12 kilometrov od mesta sa nachádza vojenská základňa a letisko Høybuktmoen, na ktorom pristávajú aj civilné lety hlavne z Tromsø, Alty a Oslo. Letisko je prepojené aj so šiestimi pohraničnými ruskými základňami.

Pod mestom sa nachádza vojenský kryt pre civilné obyvateľstvo. Samozrejme je sprístupnený verejnosti na prehliadku priestorov.

Kirkenes je tiež jedným z koncov turistických tepien, ktoré prechádzajú celým Nórskom. Denne, hlavne počas letnej sezóny, tu stretnete turistov z celej Európy smerujúcich nielen z fínskeho Laponska na Nordkapp.

Približne 100 kilometrov južnejšie sa nachádza Národný park Øvre Pasvik, bohatá prírodná rezervácia pohraničnej fauny, flóry a biotopov troch krajín (Nórska, Fínska a Ruska), kde sa stretávajú tri časové zóny, ako jedno z mála miest na svete.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa