Miláno - mesto, kde si každý príde na svoje

2012-10-04 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Historické mesto plné pamiatok, múzeí a starobylých uličiek očarí všetkých nadšencov európskej kultúry. Do rytmu módy v jej rodisku tancuje každá žena. Calcio (tal. futbal), to je slovo, ktoré zvyšuje tlak mužskej populácii. Nakoniec sa všetci stretnú pri niektorej z talianskych kulinárskych vychytávok. Miláno ponúka pre každého niečo. Krásne pamiatky, oblečenie pre ženy, štadión pre mužov a jedlo, ktoré si zamiluje každý. Čo viac by sme mohli chcieť?



Akoby šibnutím čarovného prútika...

Miláno je plné lákadiel, ale sú niektoré z nich, ktoré by bolo jednoducho hriechom nevidieť. Skôr než sa necháte zlákať luxusom európskeho veľkomesta, oplatí sa zažiť pastvu pre oči aj myseľ. Historická ponuka vám vyrazí dych zrejme hneď na začiatku jedným zo svojich najväčších skvostov. Zoči - voči gotickej milánskej katedrále Il Duomo di Milano sa totiž ťažko hľadajú slová. Niekomu pripomína cukrový hrad, inému rozprávkový palác. Akoby starý taliansky mág šibol čarovným prútikom a vykúzlil štvrtý najväčší chrám sveta rovno uprostred námestia.

Na ceste za umením a históriou nevynechajte Sforzovský hrad tróniaci na Piazza Sforzesco už od 14.storočia a Baziliku Sv. Lorenza pýšiacu sa starovekou knižnicou. Predtým než sa vyberiete ochutnať kulinárske špeciality, spravte si zastávku v kostole Santa Mariadelle Grazie. Da Vinciho Posledná večera, ktorá sa tam nachádza, zasýti dušu milovníkom umenia.

Ak vás lákajú múzeá a galérie, dajte si pozor, vstupenku do niektorých z nich si treba rezervovať 60 dní vopred. V pondelky sú všetky zatvorené rovnako ako u nás.

 

Ženy a ich sny

Ženy sú rôznorodé bytosti, ale jeden sen má podobný väčšina z nich. Vyzerá asi takto: drahé kabelky, luxusné topánky a nespočetne množstvo oblečenia na mieste, kde nie je raritou stretnutie so supermodelkou alebo návrhárom udávajúcim trendy nastávajúcich dní. Trojka, dôležité číslo pre mnohé dámy. Linkou tohto metra sa totiž dostanete do milánskeho srdca módy, na Via Montenapoleone. Sídlo svetových majstrov a fashion trendov je korunované najvyššou budovou mesta, mrakodrapom Pirelli.

Milé dámy, doprajte však uspokojenie aj svojim mužským polovičkám. Po hodinách prechodených medzi šatami, šatkami, lodičkami a všetkým čo tak veľmi milujete, dokážte lásku aj svojim najdrahším. Jeden zápas na (hlavne pre mužov) preslávenom štadióne San Sire prežijete a možno sa vám  futbal v pravej talianskej atmosfére ešte aj zapáči.

Ako tip na uzmierenie dávame do pozornosti jedlo. Niektoré miestne reštaurácie ponúkajú aj vlastné víno a sú skutočne čarovné. Ak si chcete naozaj dopriať, zaplatíte viac, než sme zvyknutí, ale naservírujú vám delikatesu. Jednou z nich môže byť napríklad pravé talianske rizoto, ktoré je pre Miláno typické.

 

Teraz niečo pre smrteľníkov

Prestaňme na chvíľu snívať o rozprávkových miestach, rozprávkovo drahých kabelkách či futbalovej kariére a stojme pevne na nohách niektorého milánskeho chodníka. Narazíte na ňom na veľa dotieravých pouličných obchodníkov či mladíkov, ktorí sa s vami budú chcieť fotiť. No stretnete sa aj s ľuďmi, z ktorých väčšina nebude vedieť dobre po anglicky, ale budú ochotní a radi vám pomôžu.

Taliani sú bezprostrední, výstrední, na naše pomery až trochu blázniví, a to sa vám buď zapáči alebo nie. Strediskom bláznov, ale aj zábavného života je Collone. Keďže v Miláne nie je veľa nočných podnikov (v auguste sú diskotéky zatvorené, pretože mesto je prázdne), mladí ľudia sa stretávajú na námestí. Pijú pivo, hrajú na bongách a rozosievajú energiu, ktorú treba zažiť.

Talianske príslovie vraví, že Rím je ako vnadná žena, ktorej dary sú ihneď zjavné, kým Miláno je ostýchavé dievča, ktorého poklady sú početné, no objavíte ich až časom. Možno vás toto mesto neohúri bleskovo, ale príjemný pocit, ktorý si z neho odnesiete, bude o to trvácnejší.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa