Krátky sprievodca Aténami – Dokončite prehliadku pomocou nášho plánu

2014-08-24 11:00:00 |   |    | 

Pokračujte s nami v prehliadke najúžasnejšieho mesta sveta plného histórie, zábavy a neuveriteľných možností využitia voľného času.



 

To je hriech

 

Byť v Aténach a nenavštíviť Akropolu či Plaku je hriech, no to platí aj o námestí Syntagma – miesta, kde bije srdce Atén. Dominantou námestia je budova gréckeho parlamentu, ktorá bola pôvodne kráľovským palácom. Tu môžete vidieť výmenu stráží, alebo sa pozastaviť a v úžase obdivovať obyvateľov Atén bojujúcich za svoje práva na jednom zo štrajkov. Syntagma je prepojená ulicou Stadiou a Panepistimiou Avenue s ďalším významným námestím Omonia.

Zo Syntagmy začína Národná záhrada, od ktorej smerom na juh stojí impozantná rezidencia Zappeion. Potom pokračujte k prezidentskej rezidencii až po štadión Panathenaikon, kde sa konali prvé Olympijské hry v novodobej histórii (1896). Odtiaľ cez štvrť Mets vás cesta zavedie k cintorínu, jednému z najstarších v Aténach, s množstvom nádherných monumentálnych náhrobkov významných sochárov 19. a 20. storočia.

Od námestia Omonia začína rušná ulica Patission so zaujímavými stavbami, medzi ktorými sú neoklasicistická vila Vysokej školy polytechnickej a Národné archeologické múzeum, ktoré sa radí medzi najvýznamnejšie múzeá na svete a hostí vzácne umelecké poklady od neolitu až po rímske obdobie. V blízkosti múzea je očarujúca a veľmi rušná oblasť Exarheia– tradičné miesto stretnutia študentov a umelcov. Môžete vyliezť na kopec Lycavittos, odkiaľ je nádherný výhľad na celé mesto.

Na druhej strane kopca je susedstvo Kolonaki, ktorého hranica je Vassilissis Sophias Avenue, jedna z najveľkolepejších ulíc Atén s krásnymi budovami, množstvom múzeí (Múzeum kykladského umenia, múzeum Parthenon, byzantské a kresťanské múzeum, vojnové múzeum, národná galéria) a zelených plôch vhodných na oddych po vyčerpávajúcom dni. Prejdite sa po uličkách Kolonaki, kde je množstvo značkových obchodov, moderných reštaurácií a barov.

Južné predmestia popri Saronskom zálive ponúkajú množstvo možností športového vyžitia. Môžete sa prechádzať pozdĺž pobrežia, či vychutnať si chvíle na jednej z krásnych bezplatných pláží. Nachádza sa tu aj množstvo nákupných centier a nočných klubov. V predmestí Maroussi (severne od centra), sú zariadenia olympijského atletického centra Atén, kde sa konala väčšina športových podujatí Olympijských hier 2004.

 

Nevynechajte more

 

Za návštevu stojí najväčší prístav Grécka Pireus, ktorý tvorí s Aténami jeden veľký konglomerát. V okolí centra Atén nájdete množstvo historických pamiatok - kláštor Dafnion s jedinečnými mozaikami z 12. storočia, chrám Poseidona z 5. storočia p.n.l , oblasť bitky pri Maratóne s hrobkou Marahton či množstvo archeologických lokalít. Nádherné horské masívy Parnitha, PentelHymettos poskytujú zase vhodné podmienky na pešiu turistiku.

Atény sú známe svojím nočným životom viac ako ktorékoľvek iné hlavné mesto Európy.  Hlavné mesto Grécka sa s príchodom noci úplne mení a možnosti zábavy uspokoja všetky vaše chute. Slávne ,,buzuki“ je lídrom v aténskej zábave.

V Aténach nájdete hotelové ubytovanie na vysokej úrovni, moderné druhy dopravy, široký výber nákupných centier, vynikajúcu rozmanitú stravu a nočný život, dobré služby a k tomu všetkému pohostinnosť obyvateľov.

Stručne povedané, Atény sú mestom, ktoré uchváti každého návštevníka počas všetkých ročných období.

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa