10 najlepšie zachovaných stredovekých miest

2014-10-03 17:30:00 |   |    | 

Z histórie sa nám v niektorých prípadoch nezachovalo veľa. Veľa krásnych vecí bolo počas vojen zničených, prípadne padli za obeť času a ľuďom. Niektorým miestam sa však podarilo uchovať si svoje čaro. Staré budovy v nich ešte stále stoja. Prezentujú sa vo svojej kráse a dokazujú, že pred nami tu boli generácie ľudí, čo dokázali postaviť niečo, čo pretrvalo.



 

Bruggy

 

Aj napriek tomu, že v Belgicku sa dnes nachádzajú rôzne spoločnosti s modernými budovali, dokázalo si uchovať niektoré jedinečné miesta. Takým je aj mesto Bruggy. Postavené bolo už v stredoveku, a preto časť, ktorá dodnes prežila , je chránená UNESCOm. Ďalšie „severné Benátky“ majú pôvabnú atmosféru, a keď chutnáte tunajšiu čokoládu na niektorej z lodiek počas plavby kanálom, výlet isto neoľutujete.

 

Regensburg

 

Jedno z najstarších nemeckých miest bolo založené už pred dvetisíc rokmi. Návštevníkov láka zachovaným historickým centrom. Gotických stavieb je tu neúrekom. Ako inak sa o tieto budovy zaujíma aj UNESCO.

 

York

 

Druhé najnavštevovanejšie miesto Anglicka po Londýne. Osídlené bolo už v období pred Kristom a stále je tu čo vidieť. Budovy sú v takmer perfektnom stave, takže nemajú v Európe konkurenciu. Najviac návštevníkov prichádza hlavne pre gotickú katedrálu.

 

Collioure

 

Vo Francúzsku zostalo po dávnych časoch veľa zaujímavých miest. K nim sa radí aj prímorské Colioure. V meste po predkoch zostala katedrála Notre-Dame-des-Agnes a hrad, ktorý stojí priamo na brale nad morom.

 

Tallin

 

Aj sever Európy sa má čím pochváliť. Historické centrum, ktoré sa oplatí navštíviť, má hlavné mesto Estónska Tallin. Centrum na kopci Toompea je plné starých okúzľujúcich domov a krivolakých uličiek. Vďaka námornému obchodu sa mestu vždy darilo, čo vidno aj na množstve pamiatok, kostolov a múzeí.

 

Carcassonne

 

Mestečko obohnané historickými hradbami je známe po celom svete. Jeho múrmi a vežami sa inšpirovalo viacero miest a rozprávok. Známe je tiež tým, že má neuveriteľný počet veží, až 52. Aj napriek snahe ho zbúrať, sa hradu podarilo prežiť a dnes ho môžeme obdivovať.

 

San Gimignano

 

Toskánsko má okrem skvelej kuchyne a viníc aj prekrásne mestečká. San Gimignano je jedným, ktorým sa pýši v celom svete. Okrem architektúry je preslávené aj umeleckou tvorbou. Kto sa tu poprechádza spozná tajomné uličky a veže stojace na svojom mieste už stovky rokov.

 

Toledo

 

Španielske Toledo založili približne v roku 192 pred Kristom. Rimania sa tu usídlili a vystavali mesto, ktorého ruiny môžeme vidieť i dnes. Pre svoju polohu sa tu miešali vplyvy kresťanskejmaurskej kultúry. Vytvorili unikátne mesto, plné historických budov a ulíc dýchajúcich južanskou atmosférou a neďalekou Afrikou.

 

Praha

 

Aj naša susedka sa dostala medzi najkrajšie mestá so zachovanými historickými štvrťami. Sami vieme, že si toto miesto zaslúži, keďže jej centrum je očarujúce. Hlavné námestie, historické budovy, Orloj, desiatky krčmičiek... Hodnotu mesta si váži aj UNESCO a Prahu má zapísanú na svojom zozname.

 

Štokholm

 

Na severe Európy, v chladnejších končinách leží malebné veľkomesto. Jeho historická časť denne vábi tisícky turistov. Prechádzajú sa pomedzi zachované budovy, prípadne sa vydajú na cestu kanálmi, z ktorých môžu pozorovať tie najdôležitejšie pamiatky.

Zdroj/autor: 10mosttoday.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa