Londýn zadarmo: Urobte si dovolenku bez veľkých nákladov

2014-12-14 10:00:00 |   |    | 

Ak ste už boli niekedy na dovolenke v Londýne, musíte uznať, že nejde o lacné mesto. Náklady na letenku sa vám možno podarí stlačiť na minimum, no ubytovanie, doprava v meste a strava vás budú stáť viac, ako v iných krajinách. Istotne vám preto padne vhod, ak svoje výdavky znížite aspoň na pamiatkach. I v metropole Anglicka totiž nájdete veľa miest, kde si bez vstupného vyplníte celý program.



 

Buckinghamský palác

Jedna z hlavných atrakcií, ktoré si turisti pri návšteve Londýna nenechávajú ujsť. Do interiérov sa dostanete len niekoľko dní v roku a aj to za vyššie vstupné. Preto mnohým postačí aj pózovanie pred palácom a hlavne výmena stráži. Tá začína vždy o 11:15 a trvá približne pol hodinu. Okrem toho sa pri paláci nachádza aj príjemný park a známe monumenty. K Buckinghamskému palácu sa dostanete tak, že zájdete metrom alebo autobusom na Victoria Station. Odtiaľ choďte smerom po značke k palácu. Cesta trvá približne desať minút.

 

Hyde park

Len na preskúmanie samotného Hyde parku si vyčleňte niekoľko dní. Rozdelený je do niekoľkých častí a ponúka zaujímavé vyplnenie času z viacerých aspektov. V prvom rade je to krásna príroda. Oddychové zóny pri jazerách, ale aj lavičky uprostred zelene sú tým najlepším miestom pre oddych. Často tam môžete vidieť aj veveričky a rôzne druhy vtákov. Ďalej sú to rôzne práce sochárov, ktorí skrášlili toto miesto fontánami a sochami s precíznym citom pre umenie. Často tam nájdete aj rôznych umelcov. Uprostred túry si môžete zájsť na kávu a trošku si oddýchnuť. No a keby ste mali chuť, môžete si aj zašportovať.

 

Vedecké múzeum

I Londýn ponúka základné národné múzeá zadarmo, v ktorých si môžete pozrieť naozaj fantastické prehliadky. Len za pár z nich si musíte priplatiť, no zväčša ide o dočasné výstavy, ktoré ponúkajú nejaké špeciálne predmety a zážitky. O tie však nie je núdza ani vo zvyšku múzea. Ak si naozaj chcete poriadne prezrieť všetky atrakcie, rezervujte si naň celý deň. Toto múzeum je veľmi obľúbené i u detí, pretože ponúka mnoho interaktívnych pamiatok. A práve to bolo i cieľom správcov, aby i mladé generácie pritiahli opäť k vede. Múzeum je otvorené denne od 10.00 do 18.00 a dostanete sa tam metrom na stanicu South Kensington.

 

Prírodopisné múzeum

Výhodou troch hlavných múzeí je, že sa nachádzajú všetky pri sebe. Nebudete musieť teda blúdiť a pohodlne medzi nimi budete prechádzať tak, ako vám to vyhovuje. Čiže aj cesta k Prírodopisnému múzeu vedie opäť na rovnakú stanicu metra, od ktorej je to k nemu približne päť minút. Tou najobľúbenejšou časťou výstavy je pohľad do života prehistorických živočíchov, kde si môžete prezrieť aj kostry dinosaurov. Ostatné časti sa zaoberajú vesmírom, Zemou, klimatickými zmenami, typickými britskými rastlinami a inými zaujímavosťami. Opäť tam nájdete aj mnoho interkatívnych zaujímavostí, ale aj taktiež špeciálnu časť venovanú deťom.

 

Múzeum Viktórie a Alberta

Perličkou z tejto trojice je historicko-umelecké múzeum, ktoré sa môže pochváliť mnohými klenotmi. Postupne prejdete jednotlivými érami umenia, spoznáte rôzne maľby a sochy z týchto období. Ďalej budete prechádzať historickými etapami krajiny, obzriete si dejiny oblečenia, fotografie a výroby šperkov. Vynechať by ste nemali ani časť venovanú cudzím kultúram. Mnohé z exponátov sú originály, čo toto múzeum radí medzi tie najlepšie v Európe. Taktiež ponúka aj viacero dočasných prehliadok, za ktoré si však musíte priplatiť. Pre ženy bude istotne zaujímavou návštevou oddelenie venované histórii svadobných šiat. Táto výstava potrvá až do mája.

 

Múzeum mesta Londýn

Dostanete sa tam metrom na zastávku St. Paul`s. Na rozdiel od predošlých múzeí, toto sa venuje len dejinám a charakteru Londýna. Taktiež ponúka viacero dočasných prehliadok. Aktuálne sa venujú fenoménu Sherlocka Holmesa. Na rozdiel od predošlého prípadu, v Londýnskom múzeu sú aj tieto výstavy zadarmo.

 

Architektúra

Určite by ste nemali vynechať ani zastávku v centre mesta a pokochať sa tunajšou architektúrou. Tá najkrajšia oblasť sa nachádza pri parlamente, kde je aj Big Ben a Westminster Abbey. Stačí vám prezrieť si tú nádheru z vonku a budete mať nezabudnuteľný zážitok. Skúste sa potúlať aj blízkymi uličkami a nájsť tých vašich favoritov, ku ktorým sa budete radi vracať.

 

Abbey Road

Zrejme sa nenájde nikto, kto by nepoznal tak známu fotografiu skupiny The Beatles, na ktorej jej členovia prechádzajú cez prechod. Toto miesto, ale aj štúdia, v ktorých natáčali album, nájdete na Abbey Road. Dostanete sa tam metrom na rovnomennú zastávku. Ten správny prechod je blízko štúdií.

 

The Wallace Collection

Ide o bohatú galériu umenia, ktorá sa nachádza v nádherných pompéznych priestoroch. Múzeum je otvorené denne od 10.00 do 17.00 a dostanete sa tam metrom na zastávku Bond Street. Väčšinu exhibície tvoria obrazy.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa