Mesto mostov, perfektného vína a dokonalej kávy – to najlepšie z Porta

2015-04-03 09:00:00 |   |    | 

Premýšľate nad príjemným jarným predĺženým víkendom? Ak ste zo zoznamu vyškrtli metropoly ako Paríž, Londýn či Barcelona, máme pre vás skvelú alternatívu. Exkluzívne víno, dokonalá kuchyňa i káva – portugalské Porto v ústí rieky Douro je však nazývané aj mesto mostov a kostolíkov.



 

Trochu histórie

 

Dejiny Porta sa začali s najväčšou pravdepodobnosťou písať už v 4. storočí a medzi pôvodných obyvateľov mesta historici radia Keltov. Za čias Rímskej ríše mesto profitovalo z obchodu; po jej zániku ho ovládli Maurovia. Tých sa napokon podarilo obyvateľom vyhnať, aby sa vláda dostala do rúk kresťanov.

 

V 14. storočí už bola na dobrej úrovni lodná doprava, vďaka ktorej sa svet dozvedel o zásadných objavoch. Práve portugalskí moreplavci vyrážali z Porta do neznámych kútov sveta a z mesta sa tak logicky stal dôležitý a rešpektovaný obchodný uzol. Od 15. storočia sa Porto začalo závratne rozvíjať.

Vráťme sa však od histórie späť k súčasnosti. Čo by ste nemali v Porte obísť? Ak máte možnosť, podľa niektorých cestovateľov je skvelou voľbou ubytovanie priamo v centre mesta. Dôvod? Budete odbremenení od využívania mestskej hromadnej dopravy a metra, pretože všetko najdôležitejšie obsiahnete pešo bez prílišnej fyzickej námahy.

 

Mosty, mosty, mosty

 

Ako už bolo avizované vyššie, druhé najväčšie portugalské mesto je známe predovšetkým veľkým počtom mostov. Sú doslova dominantou mesta. Prvým mostom v Porte bol pontónový Ponte dos Barcos z roku 1806, ktorý následne o 37 rokov nahradil Ponte do Pensil.

Z neho však zostali iba dva kamenné piliere, aby bol do tretice v roku 1877 postavený Ponte Maria Pia (už oceľový). Zaujímavým faktom je, že nad stavbou dohliadal Gustave Eiffel, ktorý je otcom Eiffelovej veže v Paríži.

Ponte Maria Pia slúžil Portu úctyhodných 114 rokov a v roku 1991 bol otvorený už aj nový - Ponte de São João. Najslávnejším je však most Ponte Dom Luís I (má dve poschodia), ktorého stavba trvala 5 rokov (1881—1886).

Mohlo by vás zaujímať: Najkrajšie mosty Európy, ktoré musíte vidieť (1. časť)

 

Keď sa povie rozmanitosť

 

V Porte je však toho na obdivovanie oveľa viac. Prechádzka mestom môže byť zážitkom najmä pre študentov architektúry – mix toľkých slohov, farbených variácií a kombinácií vzorov sa nenájde hocikde. Počas prechádzky si môžete dopriať pauzu a rozjímať napríklad v niektorom z portských kostolov.

Núka sa napríklad kostol sv. Vavrinca, kostol sv. Kláry či Alfonza z Toleda. Každý z nich je niečím špecifický, výnimočný. V prevažne rímsko-katolíckom meste je však najväčšou pamätihodnosťou Katedrála Sé do Porto, ktorú ročne navštívia stovky tisíc turistov.

 

 

 

Zaostrené na kuchyňu

 

Ak už máte za sebou prehliadku mostov, obzreli ste si viaceré Božie stánky, híkali nad odvážnymi budovami a miestami aj potkýnali na krivoľakých chodníkoch, je čas, aby ste dopriali niečo výnimočné aj svojim chuťovým pohárikom.

Milovníci olív si zaiste prídu na svoje. Čerstvé suroviny sú zárukou, že Portugalčania si dajú záležať na príprave jedál a vareniu kladú veľký význam.

Čo považujeme za „must eat“? Odísť z Porta bez toho, aby ste sa nezahryzli do portskej Francesinhe (niekoľko druhov mäsa, ktoré sa podávajú v toastovom chlebe s pikantnou omáčkou) by bol neodpustiteľný hriech. Ďalšou skvelou voľbou je napríklad kukuričný chlieb Broa, zemiakovo-kapustová polievka Caldo verde alebo Bacalhau – treska podávaná na niekoľko spôsobov, morské špeciality, veľa druhov rizota a iné... Sme presvedčení, že si každý nájde to svoje.

 

A ako by to bolo neochutnať portské víno a nezobrať nejaké na ochutnávku domov? Núka sa veľké množstvo pivníc, z ktorých si môžete vybrať. V niektorých je dokonca vstup zdarma, iné ponúkajú špeciálne akcie (po prehliadke a zakúpení minimálne jednej fľaše, niekde vracajú časť vstupného – záleží od viacerých faktorov).

Medzi najobľúbenejšie vínne pivnice patria Ramos Pinto a Ferreira. Komplex vínnych pivníc v porte má názov Cais de Gaia – tam nájdete viac ako 25 reštaurácií, kaviarní, barov a nočných klubov, kde sa môžete do sýtosti vyžiť. 

Aby toho na záver nebolo málo, Portugalčania sú tiež známi milovníci kávy; kaviarní je v Porte ako maku. Nie je teda žiadna rarita, ak v nejakej uličke natrafíte na päť kaviarní vedľa seba, ktorých dizajn je dotiahnutý do najmenšieho detailu...

Čítajte tiež: TOP 8 najkrajších miest v Portugalsku - Na dovolenke sa nebudete nudiť

Zdroj: Zahr, wiki, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa