Dokonalá dovolenka na pár dní. Objavujte francúzsky Avignon a jeho bohatú históriu

2015-05-15 08:00:00 |   |    | 

Avignon je súčasťou nádhernej Francúzskej oblasti Provensálsko. Už jeho samotná poloha hovorí o jeho výnimočnosti, ktorou pôsobí na turistov. Ibaže samotná realita vás nakoniec prekvapí podstatne viac. Starobylé mestečko s osobitým charakterom je natoľko nezameniteľné, že už po jedinej návšteve naň nedokážete nikdy zabudnúť. I preto si ho za svoje sídlo v minulosti vybralo niekoľko pápežov.



 

Ako do Avignonu?

 

Ideálne je skombinovať leteckú dopravu s prenájmom auta. To sa vám istotne zíde, pretože sa môžete pohodlne a bez obmedzení pohybovať po celom regióne. Prvá možnosť je, aby ste leteli z Viedne do Nice a odtiaľ to máte autom do Avignonu dve a pol hodiny. S tým sa ponúka aj hneď niekoľko zaujímavých zastávok. Istotne si obzrite samotné Nice, Monako, malú zachádzku si môžete urobiť do Marseille. Druhou alternatívou je priletieť z Bratislavy do Paríža a odtiaľ sa presunúť do Avignonu. V tomto prípade vás čaká ale podstatne dlhšia cesta, ktorá trvá autom 7 hodín. K dispozícii je aj jedna najpohodlnejšia, no finančne náročnejšia cesta. A to je presunúť sa letecky s jedným prestupom priamo do Avignonu. Z Paríža do tohto mesta lieta pravidelne spoločnosť Air France.

 

Pápežský palác

 

Ide o najznámejšiu pamiatku v tomto meste. V 14. storočí sa preskupili sily v cirkvi a k moci sa dostala opäť jej francúzska časť. Vďaka tomu sa do popredia znova dostal pápež tejto národnosti a hodnostári časom presadili, aby sa jeho hlavným sídlom stalo Francúzsko. Voľba nakoniec padla na Avignon, kde sa následne vystriedalo dokopy sedem pápežov s francúzskymi koreňmi. Tí postupne pracovali na zveľaďovaní vlastného paláca, z ktorého sa im nakoniec podarilo urobiť najväčšiu gotickú stavbu v Európe. Pápežský palác je stále prístupný aj verejnosti. Pozrieť sa môžu do 25-tich miestností, z ktorých najdominantnejšie sú sakrálne časti a obrovská sála určená na reprezentatívne účely. V týchto priestoroch sa nachádzajú aj mimoriadne cenné umelecké zbierky a úžasné nástenné maľby.

 

Avignonský most

 

V súčasnosti už pôsobí len ako napodobenina mosta. V minulosti bol však hrdou pýchou Avignonu a stal sa jedným z charakteristických poznávacích znamení Provensálska. Podľa legendy bol most vystavaný po tom, ako sa jednému z tunajších obyvateľov prisnil sen o tom, že musia mesto takto prepojiť s okolitou krajinou. Časom sa však začal chátrať a kvôli tomu z neho zostali už iba pozostatky, ktoré sú len slabou pripomienkou jeho najväčšej slávy. Avignonský most je aj ústrednou témou veľmi obľúbenej detskej piesne „Sur le Pont D`Avigon/Na Avignonskom moste“.

 

Katedrála Notre-Dame-des-Doms

 

Pápežské mesto si vyžadovalo aj patričnú katedrálu, v ktorej by mohli oslavovať svojho pána. Tú dostali po renovácii Notre-Dame-des-Doms, ktorá bola postavená v 12. storočí, potom však chátrala a musela byť za slávnej éry zrenovovaná. V súčasnosti púta turistov vďaka krásnemu výhľadu z nej a nádherným freskám v jej jednotlivých častiach. Zároveň je to aj miesto posledného odpočinku pápeža Jána XXII.

 

Významné múzeá

 

Jedno z najvýznamnejších múzeí sa nachádza priamo v paláci a mapuje kresťanské dejiny tejto éry. Taktiež zhrňuje všetky dôležité fakty o všetkých pápežoch pôsobiacich a žijúcich v Avignone. Múzeum Angladon je zase bývalým domom zámožného mešťana, ktorý sa zaujímal o zbieranie cenného umenia. Vďaka tomu sa v jeho zbierke zachovalo mnoho vzácnych obrazov a okrem iného i práce Van Gogha. Múzeum Louisa Voulanda je zase venované dejinám mesta. Okrem nich sa tam nachádzajú aj niektoré menšie múzeá, ktoré pozostávajú zo zbierok tunajších obyvateľov. Nenechajte si ujsť ani možnosť plavby loďou, ktorá vás zoberie po zákutiach tohto mesta. A taktiež sa nechajte strhnúť živou atmosférou. Vychutnajte si dobrú kávu v pouličných kaviarňach, zastavte sa pri pouličných umelcoch a zájdite si aj na tunajšie trhovisko.

 

Výlety v okolí

 

Predovšetkým vám dáme radu, aby ste si nerobili veľké plány a nechali sa len unášať. Samotné mesto si môžete prezrieť dôkladne do troch dní. Potom sa už pustite aj mimo jeho hradieb. Provensálsko je úžasné, to spoznáte istotne na prvý pohľad, takže tým najlepším plánom je len tak sa túlať prenajatým autom po vidieku a zastaviť tam, kde vám to vyhovuje. Potom istotne nevynechajte ani známejšie a veľmi krásne historické mestá ako Nimes, Marseille a celé pobrežie, ktoré ponúka nádherné dovolenkové scenérie. Ideálne je postupne sa presúvať a meniť vždy aj ubytovanie, aby ste si mohli všade vychutnať to najlepšie, čo vám daný región ponúka.

 

Zdroj/autor: cntraveller.com, avignon-tourisme.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa