Sevilla – andalúzska elegánka si vás vďaka ohnivej kultúre omotá okolo prsta

2020-05-21 08:00:00 |   |    | 

Slávne býčie zápasy, charizmatické flamenco, Semana Santa a najmä neopísateľná historická hodnota – hlavné mesto španielskej Andalúzie – Sevilla v sebe spája to, po čom prahne srdce každého náročného cestovateľa. Vitajte v metropole, ktorá začala svoju históriu písať v 9. storočí pred našim letopočtom.



 

Podľa historických zápisov bolo mesto založené Tartésancami, neskoršie bolo dobyté Féničanmi, aby bolo okolo 5. storočia nášho letopočtu zničené Vizigótmi. Rozkvitať začalo v 12. storočí, kedy sa do mesta dostáva silná dynastia Almorávidovcov, ktorá mesto naštartuje k novému rozmachu.

Všetko mení rok 1492 a objavenie Ameriky Krištofom Kolombom – Sevilla sa stáva jediným prístavom, odkiaľ sa lode dostávajú do novoobjaveného sveta. Taktiež išlo o jediné miesto, kam boli dovážané suroviny práve z Ameriky.

 

Kolumbove pozostatky

 

Väčšina hlavných turistických atrakcií sa nachádza v historickom centre. Najväčšou pýchou je bezpochyby Sevillská katedrála, ktorá je treťou najväčšou v celej Európe. Začiatok jej stavby sa datuje do roku 1402. Vo vnútri sú umiestnené pozostatky spomínaného moreplavca Krištofa Kolomba, ktoré do nej prevezli z Kuby. Pre zaujímavosť – na mieste katedrály stála v ďalekej minulosti mešita.

Z mešity zostal iba jediný minaret – Giralda (La Giralda), ktorá je dnes zvonicou a ide o zásadný symbol tohto mesta. 

 

Viete že ktorá je najlepšia turistická destinácia sveta? Najlepšie je Španielsko. Nový rebríček odhalil tie najlepšie dovolenkové miesta

 

Kde začať prehliadku mesta?

Jasnou voľbou je „Opevnený hrad“ - kráľovský palác Alcázar (Plaza del Patio de Banderas), ktorý je jednou z dominánt historického jadra. Stavba v sebe spája niekoľko architektonických štýlov a je celosvetovo vyhľadávaným skvostom. Otvorený je denne od 9:30 – 19:00 hod. a vstupné sa pohybuje na úrovni 9,50 eur.

Architektonické stavby môžete obdivovať ďalej – dvoj-vežový kostol San Ildefonso (cestou po Calle Fabiola). Následne cez Plaza Christo de Burgos sa dostanete k Metropol Parasol (Mestský slnečník) – unikátnej stavbe, ktorá ani v zámeroch radnice nebola.

Mesto na danom mieste uvažovalo o parkovacom dome, no výkopové práce odhalili vzácne historické nálezy rímskej kolónie. Všetko teda nabralo úplne iný smer a dnes je táto drevená „pokrútená strecha“ unikátom, ku ktorému ročne  prúdia státisíce turistov.

Ak sa vám počas prehliadky ozval žalúdok, doprajte mu niečo z miestnych špecialít. Fast-foody v španielskom štýle máju šmrnc, určite neoľutujete, ak sa rozhodnete pre tapas (môže ísť o rôzne variácie) – misky rôznych jedál podávaných na tanierikoch – plátky sušenej šunky, olivy, chobotnicový šalát a iné špeciality naaranžované tak, že im neodoláte. Vedľa netrafíte ani vtedy, ak siahnete po bocadille (tradičnom sendviči), ktorý s pivom vyjde na priateľských 5 eur.

 

Nakupujte na Calle Sierpes

Hlavnou nákupnou ulicou je Calle Sierpes – nájdete v nej všetko od olivového oleja až po typické flamenco šaty. Tým, ktorí chcú investovať aj do sušienok z olivového oleja či španielskej čokolády, sa núka La Tienda Ines Rosales či Plaza San Francisco. Pozor, väčšina obchodov je v nedeľu zatvorených.

Apropo, flamenco – hudobno-tanečná kultúra sa s Andalúziou spája od čias, kedy v 15. storočí prišli do tohto španielskeho regiónu Rómovia z Indie. Dodnes je pevne v regióne zakorenené a obyvatelia sú naň patrične hrdí.

Býčie zápasy sú zasa vyhľadávanou atrakciou všetkých nadšencov adrenalínu a práve v Seville sa ich koná najviac v celom Španielsku! Predstavenie za ostatný čas čelí veľkej kritike ochrancov zvierat a v niektorých častiach krajiny sa už podarilo túto „zábavu“ stopnúť.

 

Semana Santa

Inú povahu má predstavenie Semana Santa, ktoré je organizované týždeň pred Veľkou nocou. Katolícke bratstvá sa v tomto čase vyberú s obrazmi svätých ku Sevillskej katedrále, aby tak oslávili najväčší kresťanský sviatok. Súčasťou pochodu sú aj kajúcnici, ktorí kráčajú bosí s krížom na pleciach, aby aj takýmto spôsobom oslávili víťazstvo kresťanstva nad islamom...

Zdroj: Zahr., wiki, Vincent

 

Čo ešte Španielsko ponúka?

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa