Talianske Sorrento – Dovolenka s pravou talianskou dušou

2015-08-07 12:00:00 |   |    | 

V mimoriadnom kraji, kde sa stretáva more s horami, hlboké doliny s citrusovými hájmi sa nachádza mesto Sorrento. Tu si každý môže vybrať svoju ideálnu dovolenku - od prírody a ticha po kultúru, pláže, termálne vyžitie, prechádzky v prírode či exkurzie po miestach ako Neapol, Pompeje, Ercolano, Ischia, Capri, Postiano, Amalfi či Ravello. Menej pláži, no zato množstvo dramatických útesov a úžasných výhľadov na okolie, vychutnajte si limoncello v tomto úžasnom meste.



 

Prečo práve Sorrento?

 

Pretože sa nachádza na terase s výhľadom na nádherné pobrežie Amalfi, je plné šarmu a je ozvenou dávnej minulosti. Jeho poloha je ideálna, poskytujúca ohromujúci výhľad na Neapolský záliv, ale jeho zoznam atribútov je plný. Parky, vily, pomarančové, citrónové, olivové háje, malebné úzke uličky a žiarivé počasie zabezpečujú stály prúd návštevníkov do mesta v priebehu celého roka a už počas celých storočí.

 

Nenechajte si ujsť

 

Piazza Torquato Tasso

 

Námestie ležiace v srdci mesta je venované básnikovi Torquatovi Tassovi. Vytvorené bolo v roku 1800, nahradilo zastarané opevnenia, ktoré stáli na tom mieste od roku 1500.  Jeho vysoká poloha, ktorá v minulosti bola výhodná pre obranu, teraz poskytuje príjemný výhľad na mesto a more. Pri vstupe na námestie priťahuje na seba pozornosť kostol Santa Maria del Carmine z roku 1700. Námestie je priestranným miestom stretu niekoľkých ciest a ústredný bod mesta vždy plný energie.

 

Marina Grande

 

Malebný prístav Marina Grande je zasadený do pôvabného zákutia na pobreží Amalfi a má atmosféru zabudnutého sveta. Napriek tomu, že je jedným z najobľúbenejších letovísk v Taliansku, prístav Marina Grande si udržiava svoj rustikálny pôvab, originálnu identitu a zmysel pre komunitu. Reštaurácie, domy a obchody pozdĺž skál, farebné stánky na móle – všetko je architektonicky súdržné a vytvára tak harmonický celok. Prístav zostal jedným z talianskych nedotknutých pokladov.

 

Viadi San Cesareo

 

V dávnych dobách, cez San Cesareo bola Decumano Massimo - centrálna ulica rímskeho mesta Sorrento. Aj po stáročiach sa zmenilo len málo. V minulosti to bola mestská dopravná tepna, dnes je to ideálne miesto pre plnenie nákupných tašiek. Suveníry, charakteristické kuriozity či remeslá – to všetko tu má svoje miesto. Ulica je posiata barmi, reštauráciami - zastavte sa po nákupoch na kulinársku lahôdku.

 

Výlety do okolia

 

Pompeje

 

Pompeje sú staré ako história Ríma. Keď sopka explodovala v 79 n.l., usmrtila približne 2000 ľudí z 10 000 obyvateľov Pompejí. Mesto bolo potom úplne zabudnuté až do konca 16. storočia, kedy taliansky architekt Domenico Fontana našiel nápisy a budovy zdobené freskami. Vtedy Fontana netušil, že objavil pozostatky starobylého mesta Pompejí. Dnes je mesto skoro úplne odhalené pre návštevníkov. Pompeje vyzerajú ako keby tunajší život bol len nedávno prerušený – politické slogany na stenách, nábytok v domoch, obchody – všetko vyzerá ako vo chvíľach výbuchu sopky. Mesto je prerezané majestátnou Viadell' Abbondanza, začína sa pri Forum a pokračuje sa k Porta Sarno – pomenované po nádhernej fontáne. Ulica je 600 metrov dlhá a ešte aj dnes je živým a pulzujúcim portrétom najvýznamnejšej obchodnej ulice mesta. Nájdete tu nápisy na omietkach ako záznam mestského života.

 

Ercolano

 

Len pár kilometrov od Pompejí sa nachádza mestečko Ercolano, ktoré je veľmi podobné mestu Pompeje, no je menej známe a navštevované. Ide totiž tiež o pochované rímske mesto, no pozoruhodne zachovalé po jeho odhalení. Návšteva oboch miest sa dá stihnúť v jeden deň, nakoľko sú prepojené vlakovým spojením a je možné si zakúpiť kombinovaný lístok na obe pamiatky. Obyvatelia Ercolana v deň výbuchu sopky umreli na dôsledky horúceho vzduchu a bahna a pravdepodobne o deň neskôr než tí v Pompejách. Architektúra Ercolana je trochu iná ako tá v Pompejách, domy sú vyššie, zdobené krásnou mozaikovou výzdobou.

 

Ostrov Capri

 

Tento ostrovček nachádzajúci sa v Neapolskom zálive je jedným z najmalebnejších a najnavštevovanejších miest v Kampánii. Krásy prírody sa stali inšpiráciou pre mnohých spisovateľov. Nechajte sa vyviesť lanovkou od prístavu k terase La Piazzetty – výhľady, ktoré sa vám naskytnú na ostrov vám pripravia nezabudnuteľný zážitok. La Piazzetta bol kedysi trh s rybami, no dnes je to prestížne miesto, kde sa stretávajú domáci obyvatelia, ako aj turisti. Prestížne bary a taverny na tomto námestí obklopujú paláce zo 17. storočia,vežové hodiny či mestská hala. Navštívte záhradu Augustus s rozmanitou flórou poskytujúcou výhľady aj na Fraglioni – skaly trčiace z Tyrhénskeho mora vytvorené morom a vetrom a s vlastnou flórou a faunou. Nezabudnite na zážitok na loďke v morskej jaskyni Blue Grotto, kde vás podmorské skaly oslepia striebornými odrazmi cez vodu. Funicolar je lanovka, ktorá spája spomínanú Piazzettu s prístavom Port di Marina Grande – sem zablúdi každý turista a vychutnáva si výhľady na more v jednej z miestnych taverien či barov.

Zdroj: italyguides.it/en/campania/sorrento, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa