Valencia, kus Španielska, do ktorého sa musíte zamilovať

2015-10-07 08:00:00 |   |    | 

Dnes sa vyberieme na výlet do ďalšieho z kútov Španielska. Tentoraz sa zameriame na Valenciu, ktorá sa nachádza priamo pri mori a ponúka ďalšiu ideálnu zmes kultúry, zábavy a krásnej prírody. Najideálnejším spôsobom, ako sa tam dostať, je letieť z Bratislavy do Madridu. Odtiaľ sa potom už vlakom presuňte za dve hodiny priamo do Valencie a môžete sa ponoriť do úžasne atmosféry tejto krásnej oblasti.



 

Verní kresťanstvu a vychutnávaniu si života

Možno vám tieto dve veci nejdú dokopy, no verte tomu, že obyvatelia Valencie to dokážu napriek tomu zvládnuť s veľkou noblesou. V tomto regióne sa nachádza veľmi silná kresťanská komunita. Odráža sa to na ich každodennom živote, keď môžete na každom kroku vidieť množstva katedrál a kaplniek, ktoré sú plné modliacich sa ľudí. Táto atmosféra sa automaticky prenáša aj do ulíc mesta. Ľudia sú tam priateľskejší a napriek veľkomestskému charakteru budete všade cítiť príjemnú rodinnú atmosféru. S tým je potom prepojený aj druhý fakt, ktorým je vychutnávanie života. Tunajší obyvatelia sa tešia z každého momentu. Všetko prežívajú veľmi intenzívne a túto pozitívnu energiu chcú preniesť aj na ostatných. Neustále budete mať pocit, ako keby ste sa nachádzali na dobre rozbehnutej party. Široké úsmevy, hudba, ktorá znie aj počas dňa, a umelecký život, ktorý sa prenáša aj do ulíc, sú dostatočným dôvodom, prečo je Valencia tak obľúbená.

 

Nechajte si dostatok energie na večer

I keď vás počas dňa istotne čaká bohatý program, podvečer si vyhraďte čas na trochu oddychu. Pokojne to môže byť v niektorom z mestských parkov alebo na pláži, kde si môžete poleňošiť a načerpať energiu na večer. Vtedy totiž v Španielsku nastáva druhá časť ich životov. Domáci sa veľmi radi zabávajú a stretávajú sa v podnikoch, kde si najprv pochutia na dobrom jedle a potom odchádzajú za tancom a spevom. Často sa zábava prenáša z podnikov aj na ulice, kde ľudia len tak tancujú, hrajú a spievajú, aby prilákali aj turistov. Atmosféra je veľmi uvoľnená, príjemná a vtiahne aj tých najväčších odporcov nočného života. Istotne si nenechajte ujsť ani predstavenie flamenga, ktoré je plné ich ohnivej energie.

 

Moderna verzus bohatá história

Vo Valencii nájdete taktiež zaujímavú zmes rôznorodej kultúry. Veľmi obľúbené je tradične historické centrum. Napríklad Iglesia de San Juan del Hospital je najstarším kostolom v meste. Monumentálna stavba pochádza už z 13. storočia. Múzeum dekoratívneho umenia zase sídli v budove nádherného paláca. Pozornosť upúta už samotná vstupná brána s dôkladnou sochárskou prácou. Obzrite si aj jednotlivé námestia s fontánami, ktoré pridávajú ďalšiu krásnu zastávku počas vašich potuliek. Z tej modernej stránky je to predovšetkým komplex La Cuidad de las Artes y las Ciencas. Nádherná ukážka aktuálnej architektúry je miestami dychberúca. Budova spĺňa všetky atribúty výnimočnej stavby, na ktorú sa môžete pozerať stále dookola a kochať sa iným detailom. V tomto komplexe nájdete napríklad vedecké múzeum, veľké múzeum podmorského sveta a nové operné sály.

 

Ich srdcia patria futbalu

Nielen v Barcelone a Madride zažijete pravú futbalovú horúčku. Celé Španielsko žije týmto športom a ktokoľvek v bare s vami ochotne strávi hodiny debatou o tom, či je lepším futbalistom Lionel Messsi alebo Cristiano Ronaldo a ktorý klub je podľa nich najlepší na svete. Ak sa im chcete trošku prilíškať, polichoťte ich domácemu tímu. Valencia patrí v španielskej lige k najlepším tímom. Keď sa vyberiete na futbal na ich štadión a natrafíte tam na niektorého zo súperov z veľkej trojky, môžete sa tešiť na naozaj kvalitný zápas. Ak sa vám podarí navyše zažiť aj výhru domáceho tímu, v tom prípade ešte len v uliciach uvidíte, čo je skutočná zábava a radosť zo života. Domáci futbalový štadión by mal byť preto ďalšou povinnou zastávkou vášho výletu.

 

Čo by ste si nemali nechať ujsť?

Okrem spomínaných miest a pamiatok by ste mali vo Valencii navštíviť i tieto atrakcie:

Bioparc – ZOO postavená podľa nových parametrov, keď sa hľadí najmä na pohodlie zvierat a verné podmienky ich prirodzenému prostrediu. Park je rozdelený do niekoľkých tematických okruhov, kde vždy nájdete prislúchajúce zvieratá. Často žijú vo veľmi blízkom kontakte s ľuďmi a prinášajú im unikátny zážitok.

Jardines del Turia – veľký park s množstvom atrakcií. Veľmi obľúbený najmä medzi rodinami s deťmi. Ponúka veľa oddychových zón, ktoré sú prepletené so zaujímavými hrami pre dospelých i malých návštevníkov.

Múzeum umenia – nachádzajú sa tam originály viacerých španielskych maliarov a umelcov.

Torres de Serranos – historické mestské hradby s krásnym výhľadom.

Mercado Central – veľké trhovisko s potravinami. Jedna z najobľúbenejších atrakcií plná výrazných chutí a vôní, kde sa najlepšie dostanete do kontaktu so španielskou kultúrou.

Lonja de la Seda – budova postavená v gotickom štýle. Má nádherný interiér a je jednou z najlepších stavieb v tomto štýle v Španielsku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa