Gaudího Barcelona: Majster, ktorý bol vždy o pár krokov pred ostatnými

2015-10-30 08:00:00 |   |    | 

Pre niektorých bol bláznom, pre niektorých géniom. O Antonim Gaudím môžete povedať čokoľvek, no istotne mu nemôžete uprieť obrovskú dávku kreativity a futurizmu. To, čo si predstavoval a vymyslel on za svojej éry, ešte dnes nedokážu mnohí jeho kolegovia. Nad jeho stavbami neprestanete šetriť superlatívmi ani pri ich x-tej návšteve. Vždy nájdete nejaký nový prvok, ktorý zrazu úžasne doplní celý koncept a zrazu tomu všetkému dá nový rozmer. Keď sa raz vyberiete do Barcelony, tento umelec vás bude sprevádzať na každom kroku. Jeho stavby sú dominantami tohto mesta a ponúkli kreatívnu linku aj pre ďalších umelcov.



 

Sagrada Familia

 

Táto stavba je nepochybne najviac spojená s Barcelonou. Budovať sa začala v roku 1882 a napriek storočnici ešte stále nie je úplne dokončená. Definitívny dátum sa kvôli náročnosti výstavby a financiám stále posúva. Aktuálne sa hovorí o roku 2026. I prostredníctvom tohto faktu môžete vidieť, aké náročné boli myšlienkové pochody tohto majstra a na aké všetky detaily myslel počas jej výstavby. Ku Sagrade Familia sa vyberte v poriadnom predstihu. Napriek rozloženému lešeniu a žeriavom totiž ponúka fantastickú obhliadku už samotných exteriérov. Masívna stavba púta pozornosť každým detailom, občas pôsobí veľmi chaoticky a práve kvôli tomu by ste si mali zobrať so sebou nejakého turistického sprievodcu, v ktorom si prečítate všetky dôležité fakty. Interiér za vašim očakávaním nebude zaostávať, keď sa bude môcť pozrieť na poctu prírode a stĺpy akoby vyrastajúce stromy z dlažby.

Vstup do katedrály sa nachádza z opačnej strany ako predaj lístkov. Zrejme i takto si chcú domáci zabezpečiť, že si stavbu dobre poobzeráte a neujdú vám žiadne detaily. Cena lístka bez sprievodcu je 15 eur, so sprievodcom alebo audio sprievodcom 19,50, za 4,50 si môžete priplatiť výťah do jednej z veží, kde budete mať skvelý výhľad na mesto. S Barcelona Card môžete ušetriť jedno euro. Odporúčame vám však kúpiť si lístky online, pretože čakacia doba je veľmi dlhá. Pre ilustráciu, my sme sa tam v čase mimosezóny vybrali ráno o deviatej a prvý možný vstup bol poobede o jednej. Priamo na mieste si nemôžete kúpiť vstupenky na nasledujúce dni, iba na ten aktuálny. Ak by ste si chceli pozrieť aspoň časť katedrály zadarmo, vyberte sa na večernú omšu o 20:00 v hrobke, ktorá sa nachádza z tej strany budovy, kde sa predávajú lístky. Omša sa tradične koná v katalánčine.

 

Casa Batlló

 

Oproti Sagrade Familia je Casa Batlló, jeden z domov v priamom centre mesta, je plný farieb, pôsobí veľmi hravo a je magnetom pre oči. V tomto prípade sa to zaujímavejšie deje v exteriéri. Stavba je akoby zostavená z časti kostry zvierat a jej strecha má pripomínať dračí chrbát. Je vytvorená z mnohých malých farebných sklíčok a dáva Barcelone nezameniteľnú tvár. Casa Batlló bola postavená v roku 1877 a bola domovom rodiny Batlló. Odvtedy však musela prejsť niekoľkými renováciami, jednu z nich robil o pár rokov neskôr i samotný Gaudí. Pripravte sa opäť na dlhšie rady a drahšie vstupné, ktoré je v tomto prípade 21,50 eur na osobu.

 

Casa Milá

 

Jedno z majstrovských diel majstra Gaudího bolo postavené ako posledná funkčná stavba. Jej funkciou bol objekt plný obytných bytov, ktorý bol priam prešpikovaný rôznymi majstrovskými detailmi a korunou všetkého je nádherný výhľad zo znamenite skonštruovanej strechy. V tejto pamiatky nenájdete až také dlhé rady turistov a dôvodom je zrejme aj cena, pretože otvorená vstupenka stojí 34 eur, ak si kúpite vstup na konkrétny dátum a čas, vyjde vás to na 20,50 eur.

 

Park Güell

 

Naopak, tou najlacnejšou možnosťou na návštevu Gaudího pamiatok je Park Güell. Vstup do neho stojí 8 eur, ak si kúpite vstupenku online, tak len 7 eur. Autobus stojí priamo pri hlavnom vchode do tejto atrakcie. Najprv prejdete bezplatnou časťou parku, kde si taktiež všimnite niektoré z prvých pokusov tohto majstra. Potom sa už dostanete do platiacej časti, z ktorej sa vám najskôr naskytne pohľad na nádherné nádvorie, na konci ktorého je úžasná vyhliadka. Ak budete mať šťastie a slnečné počasie, uvidíte aj more. Postupne prejdete cez jaskynný chodník až k veľkej sále a farebným schodiskám s charakteristickou Gaudího farebnou jaštericou. V podobnom štýle sú postavené aj budovy, v ktorých sa nachádzajú obchod a návštevnícke centrum. Park je farebný, v prípade návštevy v skorých hodinách ponúkajú niektoré časti príjemne pokojnú prechádzku a je najlepšou ukážkou Gaudího diel, pretože ponúka zmes všetkých jeho štýlov.

 

Gaudi 4D Experience

 

Blízko parku sa nachádza ďalšia zaujímavá atrakcia. Ide o 4D náhľad do Gaudího života. Po vyjdení z východu stačí ísť približne dve minúty dole ulicou a po pravej strane sa nachádza táto atrakcia. V prednej časti s obchodom si môžete urobiť fotografiu so sochou tohto majstra. Potom sa už pripravte na skvelý zážitok, ktorý trvá približne 20 minút. Postupne sa prejdete historickou Barcelonou, nazriete na Gaudího prácu, pozriete si jednotlivé budovy a dostanete sa do zákulisia ich tvorby. Takto si môžete jednoducho pozrieť všetky jeho stavby a navyše budete mať aj fantastický zážitok. Vstupné je 9 eur.

 

Torre Bellesguard

 

Táto Gaudího pamiatka sa nachádza najďalej od centra. Ide o modernú stavbu postavenú na začiatku 20. storočia. Gaudí sa na nej rozhodol využiť najmä tehlovú techniku. Kvôli vysokej štíhlej vežičke pôsobí v istých momentoch ako kaplnka alebo kostol. Vstupné do Torre Bellesguard je 16 eur.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa