Antverpy – Najštýlovejšie belgické mesto

2015-11-07 07:00:00 |   |    | 

Druhé najväčšie prístavné mesto v Európe stojí popri blízkom Bruseli niekedy v úzadí. O to viac ho zbožňujú domáci obyvatelia, ktorí ho pokladajú na najštýlovejšie mesto v tejto krajine. Antverpy ponúkajú mnoho zaujímavostí nielen na predĺžený víkend, ale aj na dlhšiu dovolenku. Môžete si pozrieť nádhernú architektúru, vychutnať si množstvo galérií a štýlových obchodov a pochutnať si vo viacerých vychýrených reštauráciách. S lacnými letenkami zo Slovenska to môže byť atraktívna ponuka na ďalšiu zaujímavú cestu.



 

Najjednoduchšie je to cez Brusel

 

Pre našinca je najvhodnejšie dostať sa do Antverp cez Brusel. Tam lieta pravidelná linka z Bratislavy a ceny sú viac ako prijateľné. Ak ste ešte neboli v samotnom Bruseli, vyhraďte si na dovolenku viac dní a spojte návštevu týchto miest. V tom prípade to máte z centra miestnou dopravou do Antverp hodinu. Ak by ste chceli ísť priamo z letiska, na ktoré sa lieta zo Slovenska, bude vám to trvať o hodinu dlhšie. Ideálne je najprv dostať sa do centra Bruselu pravidelnou linkou z letiska. A potom už nasadnúť na vlak, ktorý vás odvezie priamo do Antverp.

 

Katedrály a kostoly

 

V Antverpách nájdete niekoľko zaujímavých sakrálnych pamiatok. Prvá z nich je Katedrála Panny Márie. Začiatky stavby sa datujú do 14. storočia. Postupne sa však pristavovali jednotlivé jej časti a konečné úpravy skončili až o 200 rokov neskôr. V súčasnosti je najväčšou gotickou katedrálou v Belgicku. Počas svojej histórie musela čeliť viacerým katastrofám, keď napríklad len krátko po dostavbe jedna z jej častí vyhorela. Napriek tomu sa podarilo uchovať ju v pôvodnej kráse. Výnimočné sú najmä sklenené vitráže a vonkajšie zdobenie katedrály.

Na druhom mieste je Kostol sv. Pavla, ktorý bol postavený medzi 16. a 17. storočím. V jeho interiéri sa nachádza viacero cenný malieb. Významnou časťou je i vysoká veža s hodinami. Kostol taktiež raz vyhorel, no podarilo sa zachrániť väčšinu jeho interiéru.

 

Rubensovo mesto

 

Antverpy boli po dlhý čas i domovom jedného významného maliara. Peter Paul Rubens toto mesto miloval. V historickom centre si kúpil jeden z domov, ktorý sa rozhodol prerobiť presne podľa seba. Pre maliara bol tento dom srdcovou záležitosťou. Po jeho smrti však bola jeho manželka nútená rodinné sídlo predať a postupne prechádzalo do správy viacerých rodín, až ho odkúpilo mesto a vrátilo mu pôvodný ráz. Vzácny dom je teraz jednou z najobľúbenejších atrakcií Antverp. Môžete si pozrieť desať zariadených izieb v pôvodnom štýle z Rubensových čias, v ktorých nechýbajú ani maľby tohto velikána. Viaceré kostolíky v meste sa môžu pochváliť jeho vzácnymi maľbami. Práve tie robia výnimočným i Kostol sv. Pavla.

 

Diamantové múzeum

 

Antverpy sú známym centrom diamantového sveta. V meste sa nachádza i známa ulička, na ktorej nájdete tie najvzácnejšie kúsky vzácnych kameňov. Okrem toho tam nájdete aj skvelé múzeum venované všetkým dôležitým informáciám týkajúcim sa trblietavých skvostov. Dozviete sa všetko o histórii ťažby diamantov, novinky zo sveta, uvidíte zaujímavé exponáty a taktiež fotografie tých najvzácnejších a najnetradičnejších kúskov.

 

Netradičná ZOO

 

Podľa mnohých návštevníkov je toto jedna z najkrajších ZOO na svete. Dôvodom je miesto, kde bola postavená. Otvorená bola v roku 1843 a jednotlivé pavilóny sa nachádzajú medzi budovami v art déco štýle. ZOO má tak originálny ráz, jednotlivé záhrady a trávniky sú taktiež štylizované do takéhoto historickejšieho štýlu a všetko pôsobí noblesnejšie a elegantnejšie. Veľmi obľúbený je najmä pavilón určený pre slony a žirafy, ktorý je vystavaný v štýle egyptského chrámu. Čiže návšteva tejto ZOO vám zároveň ponúkne aj zaujímavú prehliadku architektúry.

 

To najštýlovejšie nakupovanie

 

Okrem nádherných pamiatok a skvelých múzeí sú Antverpy známe aj ako obľúbené nákupné mesto. Hlavne ulica Meir je rajom pre všetkých shopoholikov, ktorí tam nájdu rôzne obchody od vychytených značiek až po bežné reťazce. Zároveň ide aj o najdrahšiu ulicu v meste, kde sa prenájmy šplhajú do astronomických výšok. Jedným z najobľúbenejších miest je obchodný dom Stadtsfeestzaal. Ide o štýlovú a elegantnú retro budovu. Uprostred dolného poschodia sa nachádza kaviareň a horné poschodia sú zdobené v nádhernom bielo-zlatom štýle. Zrekonštruovaný obchodný dom prináša malý pohľad do minulosti, keď prinášalo nakupovanie príjemnú pokojnú atmosféru a akoby izolovalo od ruchu nákupnej ulice.

 

Upriamte pozornosť na architektúru

 

Pri návšteve Antverp si istotne vyhraďte jedno popoludnie aj na to, aby ste sa prešli historickým centrom mesta. Nachádza sa tam viacero cenných stavieb v gotickom a barokovom štýle. Veľmi obľúbenou pamiatkou je i tunajšia radnica. V areáli sa nachádza taktiež viacero múzeí, príjemných kaviarní a zaujímavých podnikov. Tešiť sa tak môžete na skvelé popoludnie s veľmi pestrým programom.

Zdroj/autor: planetware.com, arrivalguides.com, virtualtourist.com, dailymail.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa