Vybehnite na vidiek a zažite rozprávkovú atmosféru Írska

2015-12-29 08:00:00 |   |    | 

Írsko nepatrí svojou rozlohou medzi veľké krajiny. A práve vďaka tomu vám ponúka unikátnu možnosť, keď sa môžete za veľmi krátky čas presunúť z ruchu veľkomesta na vidiek, kde si zrazu užijete pokojnú atmosféru. Pokiaľ máte chuť, môžete vo svojom skúmaní pokračovať ďalej a zatúlať sa aj do malých dediniek s pár domčekmi a veľmi prívetivými domácimi. Presne to vám ponúka aj mestečko Wicklow. I keď je hlavným mestom rovnomenného okresu, ide skôr o malé mesto s rodinnou atmosférou. A stačí sa len vybrať za jeho hranice a už sa môžete túlať v niektorej z menších usadlostí.



 

Mesto, kde ste pre každého priateľom

 

Do Wicklow sa dostanete z centra Dublinu autobusom, ktorý stojí pri rieke Liffey. Ďalšie možnosti sú nastúpiť naň priamo na letisku alebo potom na hlavnej ulici predmestia Bray. Spoje chodia pravidelne raz za hodinu. Cesta z centra trvá hodinu a pol. Keby ste šli priamo z letiska vlastným autom, ste tam po diaľnici za menej ako hodinu. Pri ceste autobusom si môžete kúpiť lístok vopred cez internet. Spiatočný lístok z centra stojí 15 eur. Autobus stojí vo Wicklow na troch miestach. Prvé je rovno na začiatku mesta, no tam sa dostanete iba do supermarketov. Druhé je na jednom konci námestia a tretie pri väznici na druhom konci námestia. Odporúčame vám zájsť až na konečnú k väznici, pretože odtiaľ to budete môcť zobrať všetko postupne a nastúpiť potom na ceste späť na zastávke na opačnej strane centra. Mestečko je malé, veľmi rýchlo sa dostanete do všetkých jeho dôležitých častí. Má veľmi priateľskú atmosféru, ľudia vás budú zdraviť napriek tomu, že ste cudzinci, ochotne vám pomôžu a často sa budú s vami chcieť porozprávať.

 

Temný Black castle

 

Ako prvú zastávku si naplánujte zrúcaninu hradu Black castle. Keď vystúpite pri väznici, vyberte sa priamo ulicou oproti vám, ktorá postupne vedie k moru. Ak by ste aj zahli do jednej z blízkych ulíc, snažte sa vždy dostať len k moru alebo prístavu, kde už potom uvidíte rozsiahlejší park alebo samotnú zrúcaninu. Black castle bol postavený v polovici 12. storočia a plnil najmä obrannú funkciu. Jeho história však nebola dlhá, pretože už v roku 1301 nevydržal jeden z nájazdov a zostali z neho už len ruiny, ktoré môžete navštíviť aj v súčasnosti. Napriek tomu ponúka úžasnú vyhliadku, keď v kombinácii s morom, blízkym prístavom a pohľadom na okolité hory patrí k najobľúbenejším turistickým atrakciám v tejto lokalite. K hradu sa môžete dostať priamo po kamenných schodoch na kopci, ale tiež z pláže, ktorá poskytuje úplne iný uhoľ pohľadu.

 

Spoznajte s nami Írsko a jeho krásy.

 

 

Prechádzka prístavom alebo popri útesoch?

 

Po prezretí hradu máte dve možnosti. Ak je pekné počasie, vyberte sa na prechádzku popri útesoch. Dostať sa môžete až k neďalekému golfovému ihrisku. Keď budete mať navyše šťastie a bude príliv, môžete sa tešiť na nádherné scenérie s burácajúcou vodou. Druhá možnosť je prejsť sa po prístave a potom sa vrátiť k východiskovému bodu až ku väznici, kde môžete zahnúť smerom do centra. To nie je veľké, no nachádza sa tam pár príjemných obchodíkov a na malom námestí si môžete navyše pozrieť sochu mestského patróna a oddýchnuť si pri šálke kávy. Celé centrum sa vám podarí prejsť do desiatich minút a pokiaľ máte dostatok času, zatúlajte sa aj do okolitých uličiek s krásnymi tradičnými domčekmi.

 

Väznica s prisťahovaleckou históriou

 

Priamo pri tomto námestí nájdete aj hlavný vstup do väznice. Wicklow Gaol slúžila v minulosti ako väznica nielen pre všetkých trestancov z okolia, ale aj pre všetkých, ktorí sa neúspešne pokúsili ujsť do zámoria. I na túto neslávnu časť dejín pamätali tvorcovia výstavy, keďže jedna z jej častí je venovaná emigračnej vlne do Ameriky a Austrálie. Vstupné do väznice je 7,90 pre dospelých. Prehliadku absolvujete sami, potom čo vám zamestnanec na začiatku povie iba čosi o histórii mesta a samotnej budovy. Potom sa s vami rozlúči so slovami, že v niektorých celách straší a máte byť pripravení na rôzne prekvapenia. Keď budete neskôr prechádzať poschodiami a na jednom zo schodísk uvidíte kata s takmer živým pohľadom, nebude vám všetko jedno. Časť prvej prehliadky je venovaná aj bývalej mestskej škole. Potom sa už môžete prejsť jednotlivými celami s figurínami, prečítať si niečo o írskych dejinách a prehliadku zakončiť v hornej časti, ktorá sa venuje samotnej emigrácii.

 

Kam sa v Írsku ešte vybrať?

 

Cez centrum k zrúcanine kostolíka

 

Na záver prehliadky sa opäť prejdite centrom. Keď budete pri menšom hoteli, všimnite si na druhej strane cesty vyšší múr a nádhernú zrúcaninu kostolíka. Naskytne sa vám cez ňu aj skvelý výhľad na aktuálny kostol, do ktorého sa však dostanete len počas omší. Po krátkej prechádzke medzi ruinami si ešte môžete pochutnať na niektorom tradičnom írskom pokrme a potom sa už vybrať smerom od hotela smerom do kopca, kde v uličke stojí autobus späť do centra Dublinu. Za jeden deň sa toho dá vo Wicklow stihnúť naozaj veľa. A keby ste mali chuť privstať si, môžete sa ešte cestou späť zastaviť v preslávených ashordských záhradách.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa