Naplánujte si výlet do Lisabonu a vyvezte sa napríklad výťahom uprostred mesta

2016-01-10 07:00:00 |   |    | 

Portugalsko patrí k jednej z turisticky najatraktívnejších krajín. Je preto vhodné, aby ste si na každý jeho región vyhradili dostatok času a navštívili ho vždy postupne na viac dní. Začať môžete napríklad v Lisabone, ktorý je cenovo oproti ostatným európskym metropolám najlacnejším hlavným mestom. Príjemné počasie, ulice s krásnymi rozkvitnutými fialovými stromami, všade samé citrusy, fantastické jedlo a úžasné historické centrum hrajú jednoznačne v prospech tohto nezabudnuteľného mesta.



 

Žlté električky

 

Keď sa hovorí o Lisabone, väčšine ľudí napadne ako prvá predstava obrázkov známych električiek, ktoré sa preháňajú úzkymi starými uličkami a v niektorých miestach sa vinú až do kopca. Aby správcovia zachovali pôvodný ráz, sú všetky tieto žlté dopravné prostriedky v pôvodnom historickom prevedení. Vďaka tomu si môžete vyskúšať jazdu tak, ako prebiehala i v minulosti. Nájdete ich najmä v časti s názvom Alfarma a sústrediť by ste sa mali najmä na tie trate, ktoré prechádzajú kopcovitou časťou Lisabonu. Tieto električky sú v cene mestských lístkov.

                            

Belém

 

Ak nemáte na toto mesto dostatok času a môžete mu venovať iba jeden deň, určite sa vyberte do štvrti Belém. Ide o historickú časť mesta, kde sa na jednom mieste združuje niekoľko vzácnych pamiatok. Jednou z najznámejších je veža Belém, ktorá sa nachádza priamo pri oceáne a patrí k najfotografovanejším miestam v Lisabone. Taktiež je tam obrovský bývalý kláštor, ktorý dnes slúži ako domov rôznym múzeám. V Beléme si môžete pozrieť napríklad národné námornícke múzeum, múzeum konských kočov, úžasné záhrady a najmä fascinujúce historické budovy a sochy, ktoré sú tak charakteristické pre túto oblasť.

 

Portugalské košíčky

 

V časti Belém by ste si nemali nechať ujsť ani jednu sladkú pochúťku, ktorou sú slávne portugalské košíčky. Ide o malý koláčik z lístkového cesta s plnkou podobnou pudingu a cukrovou kôrkou navrchu. V každom regióne sa robí tento recept v inej obdobe, no práve v tejto časti nájdete koláčiky pečené podľa pôvodného a prísne tajného receptu. Piecť ich začali začiatkom 19. storočia v susediacom kláštore a pre veľkú obľubu si museli nakoniec otvoriť vlastnú fabriku. I v súčasnosti musíte v tejto cukrárni čakať na koláčiky často v dlhom rade.

 

Hrad Sao Jorge

 

Podľa dohadov mala prvá pôvodná pevnosť vzniknúť už v prvom storočí. Postupne sa menila na rozsiahly hrad, ktorý sa stal zároveň strategickým ochranným bodom mesta. Po dlhé roky bol sídlom kráľovskej rodiny a v súčasnosti slúži ako jedna z hlavných atrakcií Lisabonu. Turisti milujú jeho návštevu najmä kvôli tomu, že odtiaľ majú úžasný výhľad na celé okolie. V niektoré obdobia počas roka na nádvorí dokonca vypúšťajú pávy, ktoré dodávajú celému komplexu osobitý charakter.

 

Alfama

 

Takúto krásnu historickú a farebnú štvrť nájdete i v Porte. I keď je oproti jej pestrosti Alfama iba slabým odvarom, tá ponúka zase iné tromfy. Staré historické uličky majú úžasnú charizmu a navyše tam nájdete aj niekoľko fantastických podnikov špecializujúcich sa na tunajšiu kuchyňu. Taktiež by ste si nemali nechať ujsť vystúpenia spevákov štýlu fado, čo sú staré námornícke a väčšinou clivé piesne. Alfama je najstaršou časťou Lisabonu a napriek tomu, že jej dejiny siahajú až do staroveku, môže sa pochváliť viacerými zachovalými časťami a úžasnými budovami.

 

Kaplnka Sao Roque

 

Navonok nenápadná stavba v sebe ukrýva veľké prekvapenie. Vďaka svojej výzdobe je totiž najdrahšou kaplnkou na svete. Architekti pri prácach na nej použili zásoby zlata, ktoré získali Portugalčania zo svojej brazílskej kolónie. Stavať ju začali na začiatku 17. storočia, no trvalo im viac ako 100 rokov, pokiaľ sa dočkali jej úplného dokončenia. Kaplnka má nádherné zdobenie s významnými freskami, ktoré navyše dopĺňajú aj spomínané detaily zo vzácneho kovu.

 

Parque das Nacoes

 

Akýmsi kontrastom k starej časti mesta je táto lokalita. Ponúka viacero architektonických skvostov novodobých dejín a taktiež zábavnejšiu časť Lisabonu. Tam nájdete najdlhší európsky most, môžete si pozrieť umelo vytvorené vodopády a bonusom je vyhliadková trasa lanovkou, ktorá vám ponúkne fantastický pohľad na mesto. Taktiež tam nájdete niekoľko múzeí s aktuálnym umením a v jeho blízkosti je aj podmorský svet, ktorý pokladajú za jeden z najlepších v Európe.

 

Výťah Santa Justa

 

Pre niektorých domácich ide o trošku kontroverznú atrakciu. Tá bola totiž postavená uprostred ulice a vyzerá, ako keby ju tam niekto dosadil nasilu, bez plánovania a bez štipky vkusu. Navyše i keď bola budova postavená začiatkom 20. storočia, snažili sa ju zasadiť do okolitého historického rázu, čo sa im však veľmi nepodarilo. V konečnom dôsledku sa ale medzi turistami ujala a jej odporcovia už nemali šancu protestovať. Práve z tohto miesta máte totiž skvelý výhľad na historické centrum a za dobrého počasia môžete vidieť až na pobrežie. Výťah bol inšpirovaný slávnou Eiffelovou vežou.

Zdroj/autor: lisbon-portugal-guide.com, golisbon.com, wowtravel.me, 10best.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa