Rozprávkový Aberdeen je jednou z najkrajších zastávok v Škótsku

2016-01-11 08:00:00 |   |    | 

Škótsko predstavuje pre cestovateľov veľkú výzvu. Nech sa totiž vyberiete do akýchkoľvek končín, vždy vás zláka nejakou novinkou, ktorú budete chcieť spoznať. Nachádza sa tam množstvo zaujímavostí ako napríklad Lochnesské jazero, Škótska vysočina alebo Edinburgh. A okrem nich je tu aj mesto Aberdeen, ktoré vám bude v mnohom pripomínať rozprávkové mestečko. Nachádza sa približne dve a pol hodiny jazdy vlakom od Edinburgu, do ktorého sa lieta i zo Slovenska.



 

Na území biskupského sídla

 

Novodobé dejiny tohto mesta siahajú len do konca 19. storočia. Z tohto hľadiska ide o pomerne mladé sídlo. No starý Aberdeen so sebou prináša veľký kus histórie. V minulosti sa tam totiž nachádzalo biskupské opátstvo, ktoré takto postupne napredovalo, až sa z neho stalo veľké sídlo. Práve táto historická časť ponúka krásne charizmatické uličky, ktoré tvoria charakteristickú a najobľúbenejšiu časť Aberdeenu. V súčasnosti je známy najmä vďaka rybolovu, prístavom a ako centrum naftových spoločností v Európe. V minulosti plnil funkciu kráľovského mesta, vďaka čomu tu zostalo niekoľko spomienok na túto éru.

 

Katedrála St. Machar s keltskými prvkami

 

Práve táto budova patrí k najstarším častiam mesta a pochádza ešte z biskupských čias. Pôvodne šlo o menší a skromný kostolík, ktorý začali stavať už v približne šiestom storočí. Ten sa však časom rozrastal, až z neho vznikla táto majestátna a vzácna stavba. Je pravým odrazom škótskej architektúry. Typické prvky odkazujú aj na keltskú kultúru. Mohutná kamenná stavba budí u turistov a veriacich patričnú pozornosť. Dodáva tomuto miestu na znamenitej atmosfére a právom jej patrí pozícia najobľúbenejšej pamiatky v tomto meste. Jednou zo zaujímavostí je i drevená povala s erbmi významných rodov v tejto krajine.

 

Mesto rybárov

 

Vďaka skvelej pozícii na brehu dvoch riek a tesnej blízkosti mora, si Aberdeen vyslúžil aj miesto medzi významnými rybárskymi mestami. V meste nájdete veľa skvelých podnikov, ktoré ponúkajú pokrmy s rybami a morskými potvorkami. Tie patria aj do základnej časti škótskej kuchyne. V meste sa nachádza aj múzeum námorníctva, ktoré je obľúbenou zastávkou turistov. Nájdete ho v unikátnom dome zo 16. storočia. Pestrá výstava ponúka vynikajúcu púť do histórie námorníctva, krásne ukážky rôznych lodí a fotografií z plavieb.

 

S chuťou lahodnej whisky na jazyku

 

Škótsko je nepochybne známe i vďaka znamenitej whisky. Aj v okolí Aberdeenu nájdete zaujímavé miesta, kde si môžete vychutnať túto miestnu lahôdku a jedným z nich je liehovar Glen Garioch. Tunajšia whisky je známa vďaka lahodnej ľadovcovej pramenitej vode, ktorá dodáva ohnivému nápoju špecifickú chuť a zlepšuje jej už beztak výrazné vlastnosti. Ak by ste nechceli navštíviť priamo niektorú z výrobní whisky, tak istotne zájdite aspoň na ochutnávku do niektorého z podnikov v Aberdeen. Nachádzajú sa tam aj viaceré reštaurácie, ktoré ponúkajú degustačné sedenia, kde môžete ochutnať whisky z rôznych kútov Škótska a v niektorých prípadoch ich taktiež môžete porovnať aj s podobnými produktmi z iných krajín. Bude potom len na vás, ktorý z týchto nápojov oceníte za najlepší.

 

Nádherná príroda na dosah

 

Tak ako vo zvyšku Škótska, i v tomto prípade sa nachádza v okolí Aberdeenu prekrásna príroda. Stačí si sadnúť do auta a zájsť ani nie pol hodinu cesty, aby ste sa dostali do obklopenia krásnych lesov, pahorkatín a jazier. Ak túžite po niečom podobnom, nemusíte sa ani priveľmi vzdialiť od centra. V ňom sa totiž nachádza významná botanická záhrada s veľmi cennou zbierkou exotických rastlín. Obľúbené sú lokality s malými jazierkami, časť s významnými starými stromami, ale aj typické anglické záhrady. V prípade záujmu si môžu väčšie skupiny objednať i služby sprievodcu. Ak sa pozriete radšej na prímorskú oblasť, tak v tom prípade treba zájsť do lokality s veľkými piesočnými dunami.

 

Najstarší most v Škótsku

 

Aberdeen sa môže pochváliť aj ďalším unikátom. A tým je najstarší most v tejto krajine, Brig o`Balgownie. Pochádza z 13. storočia, o tri storočia neskôr však musel byť čiastočne renovovaný. Napriek tomu si uchoval svoj pôvodný charakter a stal sa jednou z významných chránených lokalít v tomto meste. Kedysi predstavoval jedinú prístupovú cestu z vnútrozemia, a preto bol v bývalom sídle biskupstva dobre chránený.

 

Kráľovské divadlo

 

V meste nájdete niekoľko odkazov na to, že Aberdeen bolo v minulosti kráľovskou lokalitou. Aby sa na tento významný fakt nezabudlo, domáci sa rozhodli pomenovať i jedno z divadiel ako „Divadlo jeho veličenstva“. Postavené bolo začiatkom 20. storočia a koncom tejto éry bolo kompletne zrenovované. Vďaka tomu získalo aj väčšiu kapacitu a patrí k najväčším v tejto krajine.

 

Zdroj/autor: visitaberdeen.com, visitscotland.com, aberdeencity.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa