Vyskúšajte si pravý taliansky spôsob života. Turín vám na to poskytne čo treba

2016-01-17 07:00:00 |   |    | 

Kým sa nám opäť poriadne oteplí a budete môcť konečne vyraziť spoznávať tradičné prímorské destinácie, môžete sa zatiaľ vybrať do niektorého z európskych miest. Napríklad v Taliansku vás privíta príjemnejšie počasie a čas ako stvorený na to, aby ste mohli spoznať mestá lepšie bez toho, aby vám robili problém nepríjemne vysoké horúčavy. Keď sa vám tento nápad zapáčil, stačí už len vybrať vhodné mesto na dobrodružnú cestu. Vaša voľba by mohla tentoraz padnúť i na charizmatický Turín.



 

Letecky alebo autom cez Benátky

 

Ako prvé by ste sa mali pustiť do plánovania cesty. K dispozícii máte dve možnosti. Tá prvá je pohodlnejšia a spočíva v skombinovaní leteckej dopravy a tunajších spojov. Z Bratislavy by ste mali priletieť do Bergama, odkiaľ sa potom do dvoch hodín presuniete vlakom alebo autobusom do Turína. Prenajať si môžete aj automobil, aby ste si potom zorganizovali výlety v okolí. Pokiaľ máte na váš výlet viac času, môžete tam pokojne zájsť aj vlastným autom. Z Bratislavy je to cez Rakúsko do Turína približne 10 hodín. I keď táto alternatíva možno nevyzerá tak lákavo, stačí si pozrieť mestá, cez ktoré budete prechádzať a kde si môžete naplánovať svoje prestávky. Táto trasa totiž vedie cez Benátky, Veronu a Miláno. Vždy si môžete zobrať jednodňové alebo párhodinové voľno a spoznať i tieto krásne lokality.

 

Turínske plátno

 

Jedným z najväčších lákadiel tohto mesta je nepochybne turínske plátno. Ide o historické tkané plátno, do ktorého sa v minulosti balili nebohí. Cirkevná relikvia má byť údajne plachtou, do ktorej bolo po ukrižovaní zabalené telo Ježiša Krista. Nasvedčuje tomu odtlačok tváre a taktiež aj fľaky od krvi, ktoré sa nachádzajú na miestach, kde bol bodnutý a bičovaný aj Spasiteľ. Plátno dostalo pomenovanie podľa Turína preto, že tam našlo svoj trvalý domov. Keďže ide o mimoriadne vzácnu pamiatku, nie je pre verejnosť neustále k dispozícii. Vystavovaná je vždy iba na pár týždňov v priebehu niekoľkých rokov a dokopy bolo Turínske plátno zverejnené len osemnásťkrát. Naposledy to bolo v roku 2015, čiže na ďalšiu prehliadku si musíme počkať. Zatiaľ si môžete pozrieť aspoň múzeum, v ktorom sa dozviete všetky dôležité informácie a pozriete si aj repliku relikvie.


Prečítajte si aj: Mekky módneho sveta: Kde si prídu na svoje milovníci pekného oblečenia?


 

Mole Antonelliana

 

Ak je vám táto veža povedomá, tak to je preto, že ste ju už mali možnosť vidieť na eurominciach. Ide o najvyššiu murovanú stavbu na svete s nádhernou kupolou, ktorá bola pôvodne vystavaná ako synagóga. Postupne však prešiel jej účel do iných sfér. V súčasnosti sa tam nachádza Múzeum kinematografie, kde sa dozviete mnoho zaujímavostí zo sveta filmového priemyslu. Môžete si tam pozrieť rekvizity z filmov a dostanete sa aj k informáciám o významných talianskych hercoch. Táto nádherná budova už prešla rekonštrukciou, keďže ju poškodila veľká víchrica.

 

Egyptské múzeum so vzácnymi exponátmi

 

Ide o jedno z najvýznamnejších európskych múzeí týkajúcich sa tejto témy. Nachádza sa tam viacero exponátov, ktoré pochádzajú priamo z Egypta. Taktiež si tam môžete pozrieť historicky vzácne papyrusy.

 

Dominantná galéria umenia

 

Múzeum umenia sídli v Turíne v jednej z najkrajších budov. Čiže keď vojdete do jednotlivých miestností, najprv vás prinúti obzrieť si jej samotné zdobenie a až potom sa môžete spokojne pustiť do jednotlivých exponátov. Galéria je rozdelená do štyroch poschodí. Gro z nej tvorí najmä prezentácie maliarskej tvorby domácich umelcov. No nájdete tam aj iné vzácne exponáty z oblasti sochárstva, keramiky a iného umenia.

 

Nezabudnuteľný hrad

 

Hrad Valentino s rozsiahlym parkom sa nachádza v širšom centre. Postavený bol v 13. storočí a predstavuje jednu z najkrajších architektonických stavieb v meste. Napriek tomu nie sú jeho interiéry voľne prístupné verejnosti, pretože v súčasnosti sa tam už nachádza univerzita. V rozsiahlom parku však nájdete vzácnu botanickú záhradu.

 

Domov špeciálnej kávy

 

Turín si získal nielen srdcia domácich obyvateľov, ale aj turistov jedným špeciálnym nápojom. Ide o teplý drink Bicerin, na ktorý majú tradičný recept v kaviarni Al Bicerin. Ide o zmes espressa, čokolády a mlieka. Servíruje sa v pohároch na stopke a na svoju chuť už zlákal mnohých umelcov, ktorí sa tam vracali pravidelne práve pre túto lahôdku. Druhou charakteristickou pochúťkou je čokoláda Gianduiotto.

 

Užívajte si život ako ostatní Taliani

 

Jedným zo základných pravidiel dovolenky v tomto meste je, aby ste sa snažili čo najlepšie splynúť so životom domácich obyvateľov. A teda by ste hneď po príchode mali hodiť všetky starosti za hlavu a sústrediť sa na pôžitky, ktoré vám svet ponúka. Venujte sa kultúre, zájdite s priateľmi na drink, pochuťte si na dobrom jedle, veľa sa rozprávajte aj s cudzími ľuďmi, zájdite do divadla alebo na koncert a prechádzajte sa a spoznávajte krásy tunajšieho mesta, ale aj prírody. Venujte sa jednoducho tomu, čo robí váš život krajším a pochopte, že práve to je pre vás tým najdôležitejším.

Zdroj/autor: 10things.it, slowitaly.yourguidetoitaly.com, stay.com, swide.com, 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SITA, David

Hodnotenie článku:
1.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa