Odskočte si na výlet z Košíc: Využite priamy letecký spoj a objavte pravú anglickú atmosféru

2016-01-26 12:00:37 |   |    | 

Anglicko to nie je iba Londýn a jeho okolie. Táto krajina vám ponúka množstvo nádherných historických lokalít, ktoré by bolo hriechom nenavštíviť. I preto sa postupne rozširuje i ponuka leteckých spoločností, ktoré už ponúkajú priame lety zo Slovenska i do Bristolu. Krásne mesto je akoby odtrhnuté od rušného života okolia a navyše vám na dosah ponúka i ostatné nádherné atrakcie.



 

Každú sobotu

 

Letecká spoločnosť Wizz Air ponúka priame letecké spojenie do Bristolu pravidelne každú sobotu. Odlieta sa vždy z košického letiska. Malou nevýhodou môže byť najmä čas spiatočného letu. Pokiaľ do Anglicka letíte o pol ôsmej večer, nazad sa vraciate tak, že na Slovensku ste pred druhou ráno. Tento problém sa dá vyriešiť skombinovaním letov, keď sa domov vrátite cez Londýn, ktorý je od Bristolu len 2 hodiny cesty vlakom. Vďaka tejto blízkosti si môžete do Bristolu naplánovať aj jedno alebo dvojdňový výlet, keď sa tam dostanete pohodlne aj z britskej metropoly.

 

Most, ktorý milujú všetci turisti

 

Keď sa povie Bristol, ako prvá charakteristická vec turistom ihneď napadne most Clifton. Ten prechádza nad riekou Avon, je odkazom na úspešnú viktoriánsku éru a hrdou pýchou tohto mesta je od konca 19. storočia. Clifton Bridge patrí medzi dominanty Anglicka a patrí k najfotogenickejším pamiatkam. Ideálna vyhliadka naň je z blízkeho kopca Bristol, ale taktiež si môžete zájsť k rieke a pozrieť si ho z inej perspektívy. V jednej z jeho veží sa nachádza múzeum, ktoré mapuje obdobie jeho vzniku a všetkých prác na ňom. Smutným faktom je, že samotný autor mosta sa nedožil jeho ukončenia a nikdy ho neuvidel na vlastné oči.


Prečítajte si aj:


 

Banksyho mesto

 

Ďalším zaujímavým faktom je, že Bristol je aj rodným mestom záhadného Banksyho (graffity umelca). Práve tam začali pribúdať jeho prvé grafity a postupne sa tak stal ďalšou ikonou tohto mesta. V Bristole dokonca organizujú aj špeciálne cesty, počas ktorých sa môžete prejsť ku všetkým jeho maľbám. Na internete však nájdete ich presnú lokalitu bez väčších problémov, takže sa sami môžete vybrať iba k tým, ktoré vás zaujímajú. Banksy inšpiroval aj svojich nasledovníkov a v meste nájdete mnoho nástenných malieb povýšených na umenie.

 

Múzeum, jaskyňa i malý hrad

 

V centre mesta sa nachádza historické múzeum, ktoré ponúka prehliadku vzácnych umeleckých diel nielen z novodobej histórie. I samotná budova patrí medzi bristolské skvosty a postupne tak otvára bránu do ďalšej turistickej atrakcie, samotného centra. Typické historické domčeky sú často lemované kaviarničkami a príjemnými podnikmi, v ktorých si môžete oddýchnuť od všetkých starostí. V Bristole sa nachádza aj menší hrad, kam počas víkendov chodila oddychovať šľachta. Blaise Castle House je v súčasnosti veľmi obľúbený najmä u miestnych rodín. V jeho okolí sa nachádza rozsiahly park, do ktorého chodia radi na malé víkendové prechádzky. V samotnom múzeu nájdete vzácne exponáty počnúc hračkami, až po originálne šperky a maľby. No takéto jedinečné atrakcie nenájdete len v samotnom Bristole. Iba 50 minút jazdy autom sa nachádza národný park, v ktorom sú známe Wookey Hole jaskyne, kde sa počas prehliadky môžete plaviť aj loďkou.

 

August patrí balónom

 

Toto pekné mesto nás pár dní v roku dokáže prekvapiť ešte krajšou atmosférou. V auguste tam pravidelne privítajú veľký festival vzdušných balónov, keď obloha hýri pestrými farbami. Každý človek si môže zakúpiť lístok, vďaka ktorému sa môže previesť balónom nad celým regiónom. I keď nejde o lacnú záležitosť, pretože let balónom vyjde na niekoľko desiatok libier, je to skutočne nezabudnuteľný zážitok.

 

Výlety na lodiach

 

Rieka Avon ústi až do mora, takže Bristol si vďaka tomu nesie so sebou aj ďalšiu výsadu, keď je tretím najväčším prístavným mestom v krajine. K moru je to autom približne 25 minút, no ak chcete mať z tohto výletu ešte lepšiu spomienku, môžete využiť aj plavbu loďou priamo z Bristolu až k moru. Na výber máte z niekoľkých druhov plavieb, dokonca v lete ponúkajú aj možnosť plavby s nedeľnou grilovačkou. Ceny sa v závislosti od vzdialenosti pohybujú od 10 libier vyššie. No môžete využiť aj možnosť akéhosi vodného taxíka na kratšie vzdialenosti priamo v Bristole, keď vás to bude stáť do 3 libier.

 

Vyhliadka z historickej veže a nádherná katedrála

 

Samotný Bristol prináša aj dva zaujímavé historické skvosty. Prvým je veža Cabot, ktorá bola postavená v 16. storočí a pôvodne fungovala ako kaplnka. Už v minulosti slúžila na krásne vyhliadky, no potom bolo jej schodisko v dezolátnom stave a museli túto atrakciu zavrieť. Od roku 2011 je však opäť prístupná všetkým turistom. Druhým skvostom je katedrála v centre. Postavená bola už v polovici 12. storočia, isté obdobie slúžila ako opátstvo, no ako sa okolo nej začalo rozrastať mesto, stala sa z nej klasická katedrála s bohoslužbami pre širokú verejnosť. Poslednú prestavbu zaznamenala počas viktoriánskej éry.


Prečítajte si aj:


 

Prechádzky v okolí

 

Ak patríte medzi milovníkov prírody, istotne by ste si nemali nechať ujsť ani bohaté možnosti na vychádzky v okolí. Tunajšia príroda je nádherná a stačí vám zájsť za centrum a už sa môžete prejsť pokojnými lesnými lokalitami. Blízko Bristolu sa nachádza aj rozsiahly národný park.

 

ZOO i podmorský svet

 

Rodiny s deťmi, ale aj tí, ktorí obľubujú svet zvierat, sa môžu vybrať do tunajšej veľkej ZOO. Funguje už viac ako 170 rokov a najobľúbenejšou časťou je Motýlí les, čiže dom s bohatým zastúpením rôznych kvetov, na ktorých môžete pozorovať desiatky úžasných motýľov. V meste sa nachádza aj veľký podmorský svet so vzácnymi živočíchmi.

 

Do Bath len za 15 minút

 

Keď už budete v Bristole, istotne si nenechajte ujsť ani návštevu ďalšieho mesta. Len 15 minút jazdy vlakom sa nachádza historické mesto Bath. Tam môžete navštíviť úžasné historické rímske kúpele, príjemnú promenádu, veľkú katedrálu a aj múzeum Jane Austenovej.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Zdroj/autor: timeout.com, visitbristol.co.uk, bristolfery.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa