Tip na predĺžený jarný víkend: Nechajte sa očariť Kodaňou

2016-04-16 00:00:00 |   |    | 

Keď sa vám minú všetky možnosti na predĺžené víkendy, ktoré ponúkajú slovenské letiská, skúste sa poobzerať po blízkych susedoch. Napríklad z Budapešti sa pomocou nízkonákladových spoločností dostanete do Kodane. Tá patrí medzi najkrajšie európske metropoly a ponúka nám zaujímavý pohľad na severskú kultúru.



 

Malá morská víla

 

Kto by si nespomenul na túto dnes už vyše storočnú krásku? Bronzová socha sa stala charakteristickým znamením mesta a zároveň obľúbenou turistickou atrakciou. S rozhodnutím vyrobiť sochu prišli Dáni na základe skúseností iných krajín. Oni však chceli nájsť niečo typické pre ich krajinu, a tak si vybrali jednu z rozprávkových bytostí od Hansa Christiana Andersena. Vyše 170 kilová socha bola tým správnym rozhodnutím, ktoré mohli urobiť, pretože sa stala medzičasom jednou z najobľúbenejších atrakcií v tejto krajine vôbec.

 

Park Tivoli

 

Na predĺžených víkendoch sa nemusíte nutne špecializovať iba na hľadanie kultúry a cenných pamätihodností. Dopriať si môžete aj veľký kus zábavy a vrátiť sa tak do vášho detstva. Zábavný park Tivoli je druhým najstarším zábavným parkom na svete. Časť atrakcií je známych tým, že ide o pôvodné kolotoče, ktoré boli iba renovované. No park ponúka aj rôzne nové netradičné kúsky. Nemusíte sa doň vybrať len priamo za adrenalínovými atrakciami. Môžete si tam pokojne oddýchnuť medzi krásnou zeleňou, poprechádzať sa parkom alebo navštíviť niektorý zo známych podnikov.

 

Palác Christiansborg

 

Ide nepochybne o jedno z najvýznamnejších miest v krajine. Nachádza sa tam totiž centrum štátnej moci a časť tohto paláca patrí i kráľovskej rodine. Vďaka tomu je neustále v pozornosti polície a tajných služieb a stáva sa najlepšie stráženým miestom Dánska. Napriek tomu máte šancu pozrieť si aspoň časť priestorov. Palác Christiansborg sa totiž skladá z niekoľkých menších častí. Pár menších palácov a kostolíkov je preto prístupných aj verejnosti. Pozrieť si tam môžete nádherné reprezentatívne priestory, ale aj niekoľko historicky cenných artefaktov.

 

Christiania

 

Ak by sme mali zoširoka opísať atmosféru Christianii, potom si skúste predstaviť londýnsky Camden. Ibaže v tomto prípade ide o podstatne voľnejšie územie, kde jeho obyvatelia žijú v štýle hippies predchodcov. V Christianii dokonca platia aj vlastné zákony a pravidlá. Ľudia tam žijú pokojným životným štýlom, vracajú sa k prírode a privítaní sú akýkoľvek návštevníci. Je to dokonalé opozitum rušnej Kodane a ujsť by ste si istotne nemali nechať ani množstvo zaujímavých podujatí, ktoré tam pravidelne počas roka usporadúvajú.

 

Dyrehaven

 

V preklade názov tohto parku znamená „jelení park“. Tak ako hovorí jeho názov, nachádza sa tam vysoký počet vysokej a nie je výnimkou stretnúť ju niekde na potulkách okolím. Dyrehaven sa nachádza len pár kilometrov od Kodane. Ponúka dokonalú predstavu dovolenky pre milovníkov prírody. Ide o veľké lesné plochy, kde sa môžete dosýta poprechádzať a nájsť nové zákutia. Domáci ho milujú ako obľúbené víkendové miesto pre oddych, kde si môžete zájsť v spoločnosti svojich priateľov na príjemný piknik. V parku sa nachádza aj viacero zaujímavých stavieb. Objaviť tam môžete dreveničky s typicky dedinským koloritom, ale taktiež honosnejšie historické sídla.

 

Nyhavn

 

Ak ste sa do severských krajín zamilovali vďaka fotkám farebných domčekov v prístavoch, ktoré sú obklopené kotviacimi loďkami, tak v tom prípade si nemôžete nechať ujsť ani návštevu Nyhavn. Ide o známy kodanský prístavný kanál ponúkajúci presne túto scenériu. V jeho okolí sa vytvorila známa promenáda, na ktorej si môžete posedieť s priateľmi na káve alebo sa len tak pokochať výhľadom na okolie. Tunajšie domy boli vybudované v 17. storočí a odvtedy si ponechali svoje výrazné charakteristické sfarbenie. V tejto časti sa nachádza aj veľké múzeum lodí, ktoré vám predstaví aj významné vikingské plavidlá.

 

Národné dánske akvárium

 

Pokiaľ milujete podmorský svet, toto bude pastva pre vaše oči. Nádherná prehliadka morských živočíchov bola presunutá v roku 2013 do úplne nových priestorov. Vďaka nim sa vytvorilo tretie najväčšie akvárium v severnej Európe. Jeho súčasťou sú obrovské nádrže, tunely, cez ktoré prechádzate priamo medzi rôznymi druhmi rýb, ale taktiež zaujímavé prehliadky netradičných živočíchov. Časť národného akvária je venovaná aj edukačnej činnosti. Takže návštevníci a najmä odborníci z tejto sféry sa môžu naučiť čosi viac o fungovaní podmorského sveta.

 

Zdroj/autor: visitcopenhagen.com, visitdenmark.com, planetware.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa