Fénix, ktorý vstal z popola: Toto sú dominanty mesta, ktoré nacisti zrovnali so zemou

2016-05-31 12:00:00 |   |    | 

Vďaka skvelej polohe sa stal holandský Rotterdam najväčším európskym prístavom a významným kultúrnym a ekonomickým centrom krajiny. Jeho vývoj však kruto poznačila 2. svetová vojna, keď sa mesto stalo cieľom bombardovania nacistami. Takmer celé centrum ľahlo popolom, no Rotterdam ako bájny vták Fénix povstal a dnes patrí opäť k najkrajším mestám Holandska. Aj vďaka dominantám, aké inde nenájdete.



 

Euromast

Dominantou Rotterdamu sa paradoxne nestal prístav ani niektorá zo zachovaných historických budov. Oveľa väčšiu slávu si vyslúžila vyhliadková veža Euromast, ktorú dostavali v roku 1960. Takmer dvesto metrov vysoká atrakcia ponúka turistom predovšetkým pôsobivú vyhliadku na prístav a centrum. Ak si ju chcete vychutnať dlhšie, môžete tu navštíviť jednu z luxusných reštaurácií alebo si dokonca prenajať apartmán.

 

Chodník slávy

Nielen Hollywood sa môže pochváliť chodníkom s otlačkami a hviezdami s menami najväčších celebrít filmového priemyslu. Málokto vie aj o tejto európskej obdobe, ktorá sa nachádza v Rotterdame. Tam si môžete siahnuť na otlačky Johnnyho Casha, Elvisa Costella alebo Carla Lewisa a nechýbajú ani významné holandské osobnosti.

 

Veterné mlyny Kinderdijk

Holandsko je známe najmä ako krajina veterných mlynov. Moderných nájdete v krajine mnoho, dostať sa k historickým verziám je však už vzácnejšie. Aj preto sa stala oblasť Kinderdijk neďaleko centra Rotterdamu najobľúbenejšou turistickou atrakciou v krajine. Na malom území tam môžete obdivovať až devätnásť zachovalých mlynov, ktoré sú najstaršími v Holandsku.

 

Dom alebo avantgardná kocka?

Sedemdesiate roky minulého storočia priniesli do Rotterdamu to najluxusnejšie bývanie. Avantgardné domy v tvare kocky najprv skúšobne vystavali v meste Helmond. Keď sa po prvej rozpačitej reakcii stali nakoniec dominantou mesta, rozhodli sa ich vystaviť aj v Rotterdame. Postupne vzniklo takmer štyridsať netradičných bytov, ktoré v súčasnosti patria medzi najvychytenejšie adresy. Nie sú zaujímavé len zvonku, rovnako netradičné črty majú aj interiéry. Autorom zaujímavého diela súčasnej architektúry je Piet Blom.

 

Farebná tržnica

Na tržniciach obvykle najviac púta pozornosť vystavený tovar, ktorý ponúka fantastickú hru farieb, vôní a chutí. V Rotterdame to však bude trochu inak. Po príchode k novej budove na chvíľku zabudnete na pravý dôvod návštevy. Kým si dobre neobzriete futuristicky pôsobiace dielo plné farebných obrazcov, nakupovanie bude musieť počkať. Moderná stavba bola otvorená len pred dvoma rokmi a pri vykopávaní základov našli pozostatky historickej dediny. Všetky nálezy sú uložené v malom múzeu v tejto budove.

 

Kostol, ktorý doplatil na ľudskú nedbalosť

Protestantský kostol Sint-Laurenskerk má v meste ojedinelú pozíciu. Historické centrum bolo počas 2. svetovej vojny takmer kompletne zničené. Táto stavba sa ako jediná zo stredoveku uchovala v pôvodnom stave a patrí k najobľúbenejším historickým atrakciám Rotterdamu. Nechýbalo však veľa a turisti by prišli aj o ňu. Pri jej prvej výstavbe použili na jej najvyššiu časť nekvalitné drevo, kvôli čomu sa veža s priľahlými priestormi takmer zrútila. Kompletne ju vtedy museli prestavať a použiť pevnejšie tehly.

 

Prístav s jedinečným mostom

Pri návšteve druhého najväčšieho mesta Holandska samozrejme nemožno vynechať ani prístav. Verejnosti je však sprístupnená len jeho malá časť, ostatné priestory slúžia na prepravu tovaru a jeho rozvážanie do celej Európy. Miestu dominuje most Erasmus, pomenovaný podľa najslávnejšieho rodáka.

 

Múzeum námorníctva a prístavné múzeum

Obe tieto atrakcie sú vzájomne prepojené. Staršie je múzeum námorníctva, ktoré otvorili ešte koncom 19. storočia, aby podrobne zmapovalo históriu námorníctva a moreplavieb. Pre turistov je však zaujímavejší akýsi lodný skanzen, v ktorom môžete vidieť rôzne historické plavidlá. Na viaceré z nich sa dá vojsť a doslova si ich ohmatať.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa