Nantes – menej známy poklad Francúzska

2016-06-22 12:00:00 |   |    | 

Ak hľadáte vhodné miesto na príjemný výlet, máme pre vás tip. Je ním Nantes - mesto v západnej časti Francúzska, ktoré by sme mohli označiť aj ako menej známy poklad „krajiny galského kohúta.“



 

Prístav otrokov

Mesto Nantes sa nachádza na rieke Loira, iba 50 kilometrov od Atlantického oceánu. Je centrom historickej provincie Bretónsko a má za sebou bohatú históriu. Názov Nantes je odvodený od galského kmeňa Namnetes, ktorý tu založil mesto okolo roku 70 pr. Kr. O niečo neskôr ho však obsadil Gaius Iulius Caesar. V 3. storočí postavili okolo mesta obranné múry, ktorých pozostatky sa zachovali dodnes. Po páde Západorímskej ríše sa Nantes stal súčasťou Franskej ríše a v 10. storočí mesto získali Vikingovia.

V 17. storočí bol Nantes najväčším francúzskym prístavom a nasledujúcom období patril k najvýznamnejším v celej Európe.  Jeho obchodná sila spočívala najmä na otrokárskych lodiach, ktoré privážali na trh cukor, rum a bohužiaľ aj otrokov. Bola to chmúrna kapitola histórie, ktorú dnes pripomína pamätník, no treba dodať, že práve vďaka tomu mesto nesmierne zbohatlo.

 

Slávni rodáci

Svojim deťom môžete priblížiť aj dejepisný príbeh Anny Bretónskej. Vojvodkyňa pochádzala práve z tohto mesta a dvakrát po sebe sa stala francúzskou kráľovnou. Jej postava bola v dejinách tak dôležitá, že po smrti bolo jej srdce umiestnené do zlatého relikviáru. Ten je dodnes uložený v múzeu Dobrée.

V Nantes sa narodil aj slávny spisovateľ Jules Vernes, ktorého  múzeum môžete v meste navštíviť. V bývalých dokoch tiež vytvorili dvaja umelci projekt, ktorý prepája „vysnený svet“ Julesa Verna s „mechanickým vesmírom“ Leonarda da Vinci. Jedným z exponátov je aj 12-metrový pohyblivý slon, ktorý môže vziať na 45-minútovú prechádzku až 49 pasažierov.

 

Dôvody na obdiv

Už spomínané plavidlá však priviezli aj vzorky mnohých rastlín, ktoré dones môžeme vidieť v Botanickej záhrade Jardin des Plantes. Milovníci kvetov tu môžu obdivovať aj viac ako 200-ročné magnólie.

V historickej časti sa nachádza množstvo vzácnych architektonických pamiatok, za návštevu stojí najmä gotická katedrála sv. Petra a Pavla z 15. storočia a  renesančný opevnený hrad Chateau des Ducs de Bretagne. Zaujímavé sú však aj moderné budovy, napríklad Palais de Justice či Station Prouvé.

 

Muzikálne mesto

Nantes patrí aj prívlastok jedného z najmuzikálnejších miest Francúzska. Je domovom symfonického orchestra i opernej spoločnosti, ktorá vystupuje v Theatre Graslin. Práve klasická hudba dostáva priestor na svoju prezentáciu počas mesiaca január, kedy sa tu koná hudobný festival La Folle Journée. V marci až apríli môžete navštíviť skvelý karneval, v máji tu zas nájdete nádherné kvetinové  výzdoby počas Les Floralies Internationales. Milovníci džezu si prídu na svoje počas Les Rendez-Vous de I Erde, ktorý sa koná koncom augusta až začiatkom septembra. No a november patrí Medzinárodnému festivalu science fiction a Festivalu 3 kontinentov, kde premietajú filmy.

 

Prírodné krásy

Nielen festivaly by ste pri návšteve Nantes nemali vynechať. Medzi pamiatky, ktoré rozhodne treba vidieť, patria vinohrady Muscadet. Dorábajú sa tu najlepšie biele francúzske vína, majúce „cveng“ nielen v Európe, ale i vo svete.

Dovolenku si treba určite vychutnať i na pláži, medzi tie top patria La Baule a Guérande peninsula. Nantes sa tiež pýši titulom „hlavné európske mesto zelene.“ Ako jediné v Európe splnilo všetkých 12 zelených kritérií.

 

Vrelo vám odporúčame túto prekrásnu destináciu plnú najrozmanitejších zákutí a pôvabov. Tak, priatelia, i vy máte chuť na dokonalú dovolenku či aspoň výlet?

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa