Helsinki zvládnete preskúmať aj pešo alebo na bicykli

2016-06-17 12:00:00 |   |    | 

Nie každé hlavné mesto patrí rozlohou k obrovským. Napriek tomu však nestrácajú na svojom čare. Práve naopak, je výhodou, že vám na ich obšírnejšie spoznanie postačí jeden víkend. Napríklad fínske Helsinki pokojne preskúmate aj pešo alebo na bicykli. Jednotlivé atrakcie nie sú od seba ďaleko - môžete sa len tak túlať jednotlivými ulicami, prípadne zájsť aj do tých štvrtí, ktoré zostávajú pred očami turistov ukryté.



 

Fíni za ne vďačia Švédsku

Dejiny Helsínk siahajú do stredoveku. Za ich zrodom stál vtedajší švédsky kráľ Gustáv I. Ten potreboval vytvoriť ďalšiu zastávku na obchodnej ceste. V oblasti súčasného hlavného mesta Fínska preto vznikla malá osada Helsingfors, ktorá sa musela zo začiatku vysporiadať aj s nezáujmom ľudí presťahovať sa tam. Tí nereagovali s nadšením ani na kráľovský príkaz a celý projekt postupne začal upadať. Po krátkom útlme sa však táto lokalita prebrala k životu a postupne vyrástla na veľké mesto. V 19. storočí prebrala aj pozíciu metropoly tejto krajiny.

 

Olympijský štadión s parkom

Aj v Helsinkách ako v každom inom hlavnom meste nájdete množstvo tradičných múzeí, mapujúcich dejiny, umenie a prírodovednú stránku tejto krajiny. Zájdime preto hneď k tým zaujímavejším pamiatkam, ako napríklad Olympijský štadión. Otvárací ceremoniál sviatkov športu sa tam odohral v roku 1938, no odvtedy toto miesto nezapadlo prachom. Vy sa môžete na prehliadke dozvedieť informácie nielen z tejto olympiády, ale aj vystúpiť na vyhliadkovú vežu, z ktorej je najkrajší výhľad na mesto.

Hneď pri ňom sa nachádza aj veľký mestský Central park. Nádherný kus prírody uchováva lesný charakter, a tak sa uprostred mesta dostávate do úplne iného sveta. Ideálnym spôsobom je prejsť si ho po vyznačených chodníkoch na bicykli, aby ste nevynechali ani jednu zo zaujímavých častí.

 

Kostol vybudovaný v skale

Fínsko s jeho moderne zmýšľajúcou spoločnosťou nepatrí medzi typicky kresťanské krajiny. Hoci však počet veriacich nie je tak vysoký ako trebárs v susednom Poľsku alebo u nás, môžu sa pochváliť unikátnym kostolom, ktorý bol vytesaný priamo do veľkej žulovej skaly. Temppeliaukio bol dokončený v roku 1969 a jeho autormi sú bratia Suomalainenovci. Tí rešpektovali ducha pôvodného miesta a časť netradičného kostola má steny z pôvodného kameňa. Vznikol tak aj zvukovo unikátny útvar, ktorý slúži tiež na organizovanie koncertov.

 

Seurasaari

V okolí Helsínk sa nachádza viacero malých ostrovov. Niektoré sú spojené s pevninou mostom, ku iným vás dovezie lodná doprava. Jedným z najzaujímavejších je ostrov Seurasaari, ktorý celý pokrýva historický skanzen. Nachádzajú sa tam aj staré pôvodné zemianske domčeky, ktoré pochádzajú zo 17. storočia a niekoľko zaujímavých budov, napríklad v podobe drevených kostolíkov alebo prvých veterných mlynov. Slobodne sa môžete pohybovať po celom ostrove a pozrieť si Fínsko presne tak, ako vyzeralo v minulosti.

 

Zábavný park Linnamäki

Po náročnom programe vám podvečer istotne padne vhod aj trocha zábavy. V tom prípade sa vyberte do zábavného parku Linnamäki, ktorý bol otvorený v roku 1950. I keď nepatrí k najmladším parkom, obsahuje aj niekoľko moderných atrakcií. Môžete sa napríklad zviezť na obrovskej horskej dráhe, vyskúšať si splav malej riečky na veľkom kolese, súčasťou parku sú aj adrenalínové zábavky, v ktorých sa potrápite so zemskou príťažlivosťou a nechýba ani klasický retiazkový kolotoč, autíčka alebo rôzne zvieratká. V parku si môžete za 39 eur zakúpiť náramok, v rámci ktorého prejdete všetky atrakcie. Niektoré z kolotočov sú aj zadarmo, no tie sú väčšinou určené malým deťom.

 

Sobie mäso a ku všetkému chlieb

Novú kultúru výborne spoznáte aj prostredníctvom jej kuchyne. Nikdy neurobte tú chybu, že by ste sa stravovali len v neutrálnych reťazcových podnikoch alebo zašli do reštaurácií s gastronómiou, ktorú nájdete všade inde. Keď si chcete pochutiť na niečom tradičnom vo Fínsku, potom si nenechajte ujsť príležitosť vyskúšať sobie mäso. Pomaly dusené a so šťavou ho pripravujú v pokrme poronkäristys.

Na raňajky vždy jedávajú rôzne druhy kaší. Fíni sú rovnako klobáskový národ ako my a ročne ich skonzumujú na tony. Ich klobásy sú však jemnejšie ako naše, pretože mäso sa melie úplne najemno. Nechýbajú ani rybie špeciality. Z nich vedie údený losos s citrónovou šťavou a kôprom. Určite nebuďte prekvapení, ak vám takmer ku všetkému budú servírovať aj chlieb. Ten je pre nich dôležitý a zajedajú ním aj hlavné jedlá.

 

Tipy a triky:

  • Rôzne typy zájazdov do Fínska ponúkajú aj naše cestovné kancelárie.
  • Priame lety zo Slovenska do Helsínk momentálne nie sú. Dostať sa tam môžete iba prostredníctvom jedného prestupu. Ako výhodnejší spôsob dopravy odporúčame odlet z Budapešti alebo z Viedne, keď nemusíte absolvovať prestupy a doba presunu je len tesne nad dve hodiny. Cenovo výhodnejšie sú lety z Maďarska.
  • V Helsinkách počítajte s vyššími cenami na ubytovanie. Aj nocľah v hosteli v izbe s viacerými posteľami vychádza na 30 a viac eur. Nižšie ceny sú len na okraji mesta a v hosteloch nižšej kvality. Odporúčame vám radšej vyskúšať systém ubytovania v súkromí cez Airbnb.com.
  • Denný neobmedzený lístok na dopravu stojí 8 eur, trojdňový vás vyjde na 16 eur. Najvyššia možnosť je týždňový lístok, ktorý stojí 32 eur.
  • Turistom sa môže hodiť aj Helsinki Card. Okrem bezplatnej dopravy s ňou získate prehliadku mesta na autobuse a lodi, vstupy do hlavných múzeí a zľavy na rôzne podujatia a do rôznych podnikov. 24-hodinová karta stojí 44 eur a 72-hodinovú kúpite za 64 eur.
  • Cena prenájmu bicykla na jeden deň je v závislosti od jeho kvality od 15 do 35 eur.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa