Nemecký Baden-Baden: Kúpeľné mestečko s chytľavou nostalgiou

2016-08-24 00:00:01 |   |    | 

Nie každý sníva len o letnej dovolenke pri mori. Pre niekoho ideálnu predstavu oddychu spĺňa pobyt v peknom historickom meste, kde sa dá vidieťveľa atrakcií a aj psychicky si dopriať novú dávku osvieženia. Presne tieto kritériá spĺňa nemecký Baden-Baden, kúpeľné mestečko s nostalgickou atmosférou. Nádherný je na jar i na jeseň a o program budete mať postarané aj počas posledných letných dní.



 

Kúpeľné mesto Rimanov

História mestečka Baden-Baden siaha už do tretieho storočia. Vtedy v tejto oblasti objavili termálny prameň a začali pri ňom budovať prvé malé kúpele. Postupne k nim pribudli domy pre zamestnancov, ktorí pomáhali panstvu počas ich dovoleniek, a neskôr aj ubytovne pre samotných hostí. Čaro tohto miesta uchvátilo aj Rimanov, ktorí sem radi prichádzali oddychovať a naberať nové sily. Okolo kúpeľníctva sa potom krútili celé dejiny mesta. Jednotlivé priestory sa rokmi zveľaďovali, no našťastie sa podarilo uchovať ich pôvodné starobylé čaro. Baden-Baden je vďaka tomu ďalším originálnym kúpeľným mestečkom, v ktorom sa zrazu presuniete na cestu časom.


Kúpeľný park

Zvyknutí z našich končín si zrejme práve predstavujete jednoduchý park s množstvom zelene a vzácnych drevín. Z časti máte pravdu, no pokojne k tomu pridajte ďalšie výnimočnosti. Baden-Badenský kúpeľný park je neustále živým miestom plným kultúry, zábavy a spoločenského života. Môžete si pozrieť viaceré sochy a umelecké diela. V parku často organizujú mestské podujatia a nachádza sa tam aj menšie pódium na koncerty vážnej i modernej hudby. Malá kaplnka slúži pre veriacich návštevníkov a na svoje si prídete aj počas nakupovania v malých butikoch, ktoré majú uchovať čaro pôvodnej atmosféry.

 

Kurhaus

V 19. storočí pribudla do mesta ďalšia charakteristická a mimoriadne cenná budova, ktorá sídli v spomínanom parku. Ide o Kurhaus, ktorý bol centrom spoločenského života už od jeho vzniku. Nachádza sa tam kaviareň, oddychový priestor a malé kasíno. Všetko je stále uchované v pôvodnom klasickom štýle. V jeho podnikoch vás obslúžia v štýle vysokého stolovania. Všade vládne elegancia a pripraviť sa môžete na klasické, no excelentne zvládnuté pochúťky.

 

Ruiny rímskych kúpeľov

V meste zostali uchované viaceré pozostatky prvých pôvodných kúpeľov. Obvykle ide o základy, ktoré dokazujú pôdorysy pôvodných miestností a systém, akým Baden-Baden kedysi fungoval. Väčšina z pamiatok sa nachádza priamo pri alebo v kúpeľných domoch. Vo vybraných zariadeniach sa v určené dni môžete objednať na prehliadku a pozrieť si aj pozostatky prvých sídiel. Cena vstupného pre dospelých je 4 eurá. Na kopci nad mestom nájdete ďalšie ruiny, tentoraz pôvodného hradu, ktorý patril šľachte a pri svojich návštevách ho využívali aj príslušníci kráľovského rodu.

 

Fabergého múzeum

Ruská firma Fabergé sa zaoberá výrobou luxusných šperkov. Na svete má len dve múzeá, pričom jedno sídli priamo v rodnej krajine a druhé si našlo domov v Baden-Baden. Lahôdka najmä pre ženské turistky vznikla vďaka vášnivému zberateľovi, ktorý venoval na výstavu väčšinu exponátov. Dokopy si tam môžete pozrieť vyše 700 vzácnych klenotov. Najväčším tromfom je imitácia vtáčieho vajíčka zo zlata a diamantov, ktorá je uložené v malom prútenom hniezde. Jeho hodnota sa odhaduje na 10 miliónov eur.

 

Historické centrum

Baden-Baden prináša aj mnoho atrakcií pre milovníkov histórie. Stačí sa vybrať do starého centra, kde nájdete niekoľko nádherných budov v rôznych stavebných štýloch. Jeho súčasťou je aj opera, ktorá patrí k najkrajším v Nemecku a môžete si tam zájsť na umelecké vystúpenia v podaní kvalitného domáceho zboru umelcov. V meste sa nachádza aj nový zámok, ktorý je v zachovalom stave a prístupný verejnosti. Nenechajte si ujsť ani prehliadku 40 metrovej kaskádovej fontány, ktorá patrí medzi pamiatkové skvosty tohto regiónu.

 

Tipy a triky:

Doprava: Do Baden-Baden sa môžete dostať vlakom alebo autom. Jednoduchšie je to vlastnou dopravou, keď cesta zo Slovenska trvá viac ako osem hodín. Ak budete cestovať vlakom, pozrite si dobre spoje, ktorými sa tam vydáte. Môžete absolvovať od dvoch do piatich prestupov. Prvý je vo Viedni a potom je ideálne vyhľadať vlak, ktorým sa odveziete čo najďalej v Nemecku a len prestúpite už na ďalší priamy spoj do vášho cieľa. Cesta môže trvať desať a viac hodín v závislosti od spojov.

Ubytovanie: Najzaujímavejšie ubytovanie je v historickom centre mesta. Tomu sú však prispôsobené aj jeho ceny. Obísť to môžete stránkami ponúkajúcimi bývanie v súkromí. Ak chcete prespať v hoteli, zájdite mimo centra alebo aj do okrajových predmestí, kde dostanete nocľah za lepšie ceny a ešte k tomu často aj bonusy v podobe wellness zadarmo.

Kúpele: Jednotlivé procedúry, ale aj kúpanie sa v termálnych bazénoch môžete absolvovať i v prípade, ak nie ste priamo ubytovaní v nejakom hoteli. Stačí si vybrať zariadenie zodpovedajúce vašej finančnej predstave a tam si objednať potrebné služby. Kombinovaný vstup so saunovým svetom stojí na hodinu a pol od 15 eur vyššie.

Turistika: Baden-Baden je obklopené kopcami Čierneho lesa. Ak patríte medzi aktívnych cestovateľov, môžete absolvovať aj niekoľko túr v okolí.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Pixabay
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa