Nové letecké spojenie z Bratislavy: Užite si predĺžený víkend v srbskom meste Niš

2016-07-29 12:00:00 |   |    | 

Bratislavské letisko ponúka slovenským cestovateľským nadšencom stále nové možnosti. I tento rok pribudli ďalšie destinácie, z ktorých sú naplánované pravidelné letecké linky. Jednou z noviniek je srbské mesto Niš, do ktorého začína Ryanair lietať od 31. októbra. Naplánujte si predĺžený víkend a preskúmajte ďalšiu z európskych krajín.



 

Zo Slovenska dvakrát týždenne

Do mesta Niš sa bude od nás lietať dvakrát týždenne. Vďaka dobrému rozloženiu letov sa tam môžete vybrať na predĺžený víkend, keď sa bude odlietavať a prilietavať v piatky a pondelky. Čas odletov z Bratislavy je počas oboch dní krátko po druhej hodine poobede. Zo Srbska sa následne ku nám poletí vždy o štvrtej popoludní. Dĺžka letu je len hodina a pol a aj ceny sú veľmi priaznivé. Ak budete objednávať včas, suma za letenku sa pohybuje od 20 eur vyššie za jednu cestu.

 

Symbolická pevnosť

Najvzácnejšou historickou pamiatkou mesta je pevnosť z 18. storočia, ktorú vybudovali z kameňa z neďalekého kameňolomu. Tvoria ju obranné múry a osem bastiónov. Každá zo vstupných brán má vlastné meno, ktoré je odvodené od jej postavenia a smerovania na iné známejšie mestá v krajine alebo u susedov. Na stavbe pevnosti sa podieľali Turci, ktorí takto chceli vybudovať silnú ochranu mesta a ubrániť si tak získané územie.


Mesto filmových festivalov

S touto vzácnou budovou sa spája aj najznámejšia mestská udalosť. Od roku 1966 sa priamo v pevnosti koná filmový festival, ktorý združuje najlepšie diela z celej Európy. Tohtoročné augustové okrúhle výročie už nestihnete, no istotne si tam naplánujte dovolenku v tomto čase na budúci rok. Filmy sa totiž premietajú priamo v starom amfiteátri, čo má nádhernú atmosféru. Toto však nie je jediný filmový festival v Niš. Síce s kratšou tradíciou, no s veľkou prestížou z ostatných rokov prichádza stretnutie nadšencov architektúry. Na festivale sa premietajú dokumentárne filmy s touto tematikou a hostia sa navyše po nich môžu vždy zapojiť do interaktívnych debát s ich tvorcami. Ak ste fanúšikmi dobrej hudby, v auguste sa v Niš koná aj veľký džezový festival.

 

Temná vežička z lebiek

Pri návšteve tejto pamiatky vám prejde mráz po chrbte. Steny malej vežičky boli vytvorené z lebiek porazených Srbov. Na začiatku 19. storočia obsadili Turci vtedajšie mesto a zabili tri tisícky domácich obyvateľov. Ich vodca sa rozhodol vytvoriť pre tých, ktorí prežili, odstrašujúcu výstrahu. Takmer tisícku lebiek mŕtvych bojovníkov použili na výstavbu štyri metre vysokých stien. Tie potom po páde ich vlády obostavali múrmi a vytvorili tak improvizovanú kaplnku, aby im posmrtne aspoň takto vzdali úctu.

 

Najužšia ulička

Historické centrum ponúka okrem starobylých budov tiež jednu zaujímavosť. Drotárska alej slúžila v minulosti rôznym remeselníkom, ktorí tam mali svoje malé dielne. Vďaka tomu patrila k najbohatším štvrtiam v Niš. Medzi posledné remeselnícke cechy, ktoré tam pracovali, patrili obuvníci. V súčasnosti v Drotárskej aleji vzniklo príjemné kultúrne miesto, ktoré je plné podnikov, kaviarní a pouličných umelcov. Krásne sú najmä zrenovované domy, ktoré pripomínajú najväčšiu slávu mesta.

 

Medijana

Ak sa chcete pozrieť na najstaršiu časť mesta, zájdite do jeho odľahlejších časti - Medijany. Podľa odhadov bolo práve toto prvé osídlie, ktoré odštartovalo dejiny mesta. Ide o starú rímsku stavbu s mimoriadne cennou mozaikou. Akoby zázrakom sa ju podarilo uchovať takmer neporušenú. Jej stavba začala podľa odhadov už v prvom storočí. Neskoršie budovy v okolí sa však nepodarilo uchovať a mesto sa potom rozširovalo bližšie k súčasnému centru.

 

Koncentračný tábor

Na siedmich hektároch v štvrti Červený kríž sa nachádza ďalší odkaz na smutné dejiny mesta. To počas druhej svetovej vojny dobyli Nemci, ktorí tu vytvorili veľký komplex koncentračného tábora. Tam zvážali Židov z celého Balkánu. Jednotlivé budovy sa podarilo uchovať v dobrej kondícii, a tak patrí toto miesto spolu s Osvienčimom k najzachovalejším koncentračným táborom v Európe. V súčasnosti tam sídli múzeum na pamiatku tohto nešťastného obdobia.

 

Chuťovky, o ktoré neochudobnite svoj jazýček

Základ srbskej gastronómie pochádza prirodzene z balkánskej kuchyne. Mnohé tradičné jedlá sú blízke tým našim, no my ich pripravujeme v našej obdobe. Prvá spojitosť prichádza s tradičným jedlom sarma, ktoré sa pripravuje z mletého mäsa s ryžou, ktorým sa plnia hroznové listy alebo ako v našom prípade tiež kapusta. Ďalšou pochúťkou z mletého mäsa je čevapčiči. Obľúbeným syrom je feta, nechýba tradičný plochý celozrnný chlieb, rybacia polievka podobná tej maďarskej a špeciálny druh polenty, ktorá sa pripravuje na niekoľko spôsobov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa