Vroclav - najstaršie mesto v Poľsku

2016-09-17 23:50:00 |   |    | 

Vroclav je najstarším mestom Poľska, jeho dejiny siahajú až do 9. storočia. Vtedy bol ešte len malou osadou, no s veľmi významnou pozíciou na slávnej jantárovej ceste. Zo Žiliny sa sem dostanete za štyri hodiny cesty. Na ich konci vás čaká tradičná dávka historických pamiatok a niekoľko atrakcií, ktoré zabavia aj rodiny s deťmi.



 

Rynek

Na ploche takmer štyroch hektárov sa v centre Vroclavu nachádza najstaršie a zároveň aj najväčšie historické námestie v Poľsku. Tak ako napovedá jeho názov, v minulosti sa tam konávali trhy a bol hlavným bodom rušného mesta. Mohli ste si tam všetko nakúpiť, zabaviť sa pri komediantoch, ale sa aj dozvedieť pár nových klebiet. Je veľmi sympatické, že presne toto všetko zažijete na Ryneku aj v súčasnosti. Trhy sa tam už nekonajú tak často, no malé stánky tam nájdete celoročne. A pokiaľ chcete zažiť originálny veľký trh s úžasnou atmosférou, vyberte sa tam cez víkend počas adventného obdobia. Práve na tomto námestí mesto tradične usporadúva aj rôzne veľké podujatia a vďaka neustále živej atmosfére sa mu domáci, ale aj turisti snažia uchovať jeho pôvodného ducha.

 

Radnica

Najvzácnejšou pamiatkou námestia aj celého mesta je stará radnica. Gotická budova pochádza z 13. storočia, súčasná podoba je však o dve sto rokov mladšia. Nádherná budova dodnes slúži obyvateľom aj návštevníkom. Vo Veľkej sále aj ďalších častiach sa konajú rôzne civilné aj kultúrne obrady, navštíviť tam môžete aj múzeum a na prízemí je reštaurácia.

 

Starý židovský cintorín

I keď by sme najradšej niektoré dejiny z našej histórie vymazali, nemožno na ne zabudnúť a treba sa k ním neustále vracať, aby sa rovnaké zverstvá už nikdy neopakovali. Spomienkou na nacistický režim je Starý židovský cintorín vo Vroclave. Ten vznikol v roku 1856 a symbolicky sa uzavrel počas 2. svetovej vojny. Nemci ho v roku 1942 obsadili a urobili si z neho pevnosť, v ktorej znesvätili väčšinu hrobov. Nehanbili sa strieľať, kopať a ničiť miesta posledného odpočinku židovských občanov a spáchať tak ďalšie zverstvá na ťažko skúšanom národe. Po oslobodení začali cintorín postupne rekonštruovať a v súčasnosti tam chodia ľudia vzdávať úctu a pietnu spomienku na tých, ktorí zomreli počas krutého režimu.

 

Budova starého pivovaru

Od roku 1872 sa Vroclav mohla pochváliť aj prvým vlastným pivovarom. Jeho zakladateľom bol Carl Scholtz a i keď sa ho jeho rodine nepodarilo uchovať, v pivovarníckej tradícii pokračovali aj ďalšie rodiny. Naposledy patril pivovar pod spoločnosť Carslberg, ktorá sa nakoniec rozhodla výrobu ukončiť. Vzácna budova z 19. storočia však neustále lákala nových návštevníkov, a tak aspoň časť z nej premenili na loftové byty a vdýchli jej nový život. Pred dvoma rokmi sa dokonca začalo uvažovať aj o obnovení pivovarníckej výroby, keď by si domáci obyvatelia opäť vybudovali firmu len vlastnými rukami a priniesli na trh ďalšie originálne pivo.

 

ZOO so vzácnym afrikáriom

Obľúbenou zastávkou rodinných dovolenkárov je vroclavská ZOO. Minulý rok oslávila neuveriteľných 150 rokov od otvorenia. Na jej ploche nájdete vyše tisíc rôznych druhov zvierat. Vyhľadávané je oceanárium, ktoré je spojené s netradičným afrikáriom. V ňom sa špecializujú výlučne na vodné živočíchy z tohto kontinentu. Pestré akvária sa rozprestierajú až na troch poschodiach budovy.

 

Hydropolis

Stará budova z konca 19. storočia ukrýva jedno z najlepších interaktívnych múzeí súčasnosti. Hydropolis sa venuje tematike vody, jej vplyvu na životné prostredie a náš život. Ukazuje ju v rôznych skupenstvách a predstavuje všetky zaujímavosti, ktoré sa týkajú vody. Pozrieť si tak môžete napríklad aj vzácne vodné turbíny vo svete a dozviete sa viac o vodných elektrárňach a alarmujúcom stave pitných zdrojov. To všetko je zabalené do lákavého obalu interaktívnych stanovíšť. Múzeum je otvorené každý deň a vstupné pre dospelých je 27 zlotých (7 eur).

 

Mesto trpaslíkov

V roku 2005 sa Vroclav premenila na mesto trpaslíkov. Zaujímavý projekt mal pritiahnuť viac turistov. Po celom meste, ale aj na niekoľkých jeho predmestiach rozmiestnili vyše 300 malých kamenných drobcov, ktorí sa nachádzajú buď pri nejakej zaujímavej pamiatke, alebo práve vystrájajú nejakú vtipnú nezbedu. Trpaslíkov môžete hľadať prostredníctvom špeciálnej mobilnej aplikácie a zapojiť sa tak do staršej verzie súčasných pokémonov.

 

Vroclav na bicykli

Aj v najstaršom poľskom meste si za symbolický poplatok môžete prenajať bicykel a prejsť sa na ňom po centre. Prvých 20 minút je vždy zadarmo. Za ďalšiu hodinu budete platiť 2 zloté (50 centov) a potom za každú ďalšiu hodinu 4 zloté (1 euro). Ako však radia aj autori samotného projektu, po meste nájdete vždy niekoľko stanovíšť. A pokiaľ sa chcete iba presúvať medzi jednotlivými pamiatkami, vždy to stihnete do 20 minút a bicykel máte zadarmo skoro na celý deň.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Facebook
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa