Rozloha malá, význam nesmierny: Halle je rodiskom velikánov

2017-01-04 12:00:00 |   |    | 

Nemecké mesto Halle nepatrí medzi najväčšie v krajine, aj tak sme sa však o ňom všetci učili v škole. Na tamojšej univerzite totiž študovalo viacero známych Slovákov na čele s Ľudovítom Štúrom a je aj rodiskom niekoľkých osobností celosvetového významu. Pestrý región očarí množstvom zaujímavostí aj vás.



 

Nemecké mesto Halle sa nachádza v regióne Sasko-Anhaltsko. Z Viedne sa letecky dostanete za hodinku na letisko Lipsko-Halle, odkiaľ je to do cieľa vašej dovolenky už len necelá polhodinka. Halle sa dostáva čoraz častejšie aj do ponúk cestovných kancelárií, keď najmä špecialisti na Nemecko ponúkajú poznávacie zájazdy do historicky a kultúrne pestrého regiónu.

 


Štúrovo mesto

Halle je z hľadiska dejín pre Slovákov veľmi dôležitým mestom. Študovalo tam viacero našich velikánov, ktorí si tam formovali svoje názory a prinášali potom na Slovensko osvetu. Najznámejší z nich je nepochybne Ľudovít Štúr, ktorý tam odišiel po krátkom pobyte v Prahe. V Halle strávil takmer dva roky a na univerzite sa venoval skúmaniu rómskeho etnika. Jeho kroky nasledoval aj Andrej Sládkovič. Ešte pred touto známou dvojicou sa v Halle ocitol aj Matej Bel, ktorý sa na tunajšej univerzite venoval štúdiu filozofie a teológie.

 

Luther na každom kroku

Reformátor Martin Luther sa narodil a je tiež pochovaný v neďalekom mestečku Eisleben. Celý región preto žije slávnym rodákom a navyše na budúci rok ich čakajú oslavy 500. výročia reformácie. V meste nájdete napríklad univerzitu nesúcu jeho meno, špeciálne vínové koláče, ale aj množstvo podobizní upozorňujúcich na tohto velikána. Pokiaľ by ste chceli podrobne spoznať všetky miesta spojené s Lutherovým životom, odporúčame vám navštíviť turistické centrum a objednať si špeciálnu pešiu prehliadku. Počas nej nevynecháte ani najvýznamnejšiu pamiatkou -kostol Panny Márie, v ktorej Luther trikrát kázal a dnes sa v nej nachádza údajná posmrtná maska jeho tváre a rúk. Či však túto podobizeň vytvorili po jeho smrti alebo ešte počas jeho života, však nie je doteraz známe.

 

Händelovo múzeum

O Georgea Friedricha Händela vedie Nemecko neustály boj s Anglickom. Pretože i keď bol rodákom z Halle, všetky svoje diela stvoril až na britskom ostrove, kde sa venoval hudbe až do svojej smrti. Nemci však tvrdia, že práve jeho časté výlety v detstve na vidiek spolu s rodinou mali na jeho tvorbu najväčší vplyv. V jeho rodnom a susednom dome v súčasnosti sídli múzeum, ktoré približuje nielen Händelove prvé roky v Nemecku, ale aj celú kariéru. Môžete si tam pozrieť napríklad jeho podobizne, vypočuť niektoré skladby a vstúpiť aj do niekoľkých autentických miestností.

Súčasťou budovy je aj múzeum venované historickým nástrojom. Vstupné pre dospelých je 4 eurá a Händelov dom je okrem pondelka otvorený každý deň. Vedenie múzea každoročne organizuje aj Händelov festival. Ten najbližší sa bude konať na budúci rok od 26. mája do 11. júna.

 

Francke Foundations s nádhernou knižnicou

August Hermann Francke bol v Halle známym dobrodincom. V 17. storočí tam založil školu pre chudobné deti a siroty, ktorým chcel pomôcť nájsť si v živote uplatnenie. V súčasnosti sa v priestoroch tohto inštitútu nachádza najstarší chlapčenský zbor v krajine, budova exkluzívnej školy pre učiteľky, do ktorej chodili študovať dievčatá z celej Európy, sa zmenila na modernú Montessori škôlku a v bývalej hlavnej časti už sídli múzeum. Vstupné do neho je 6 eur pre dospelých a otvorené je denne okrem pondelka. Výstava mapuje dejiny Franckeho školy a pozrieť si môžete aj zaujímavú časť venovanú zvláštnym a jedinečným exponátom, ktoré zozbierali počas celého fungovania. Najkrajšou expozíciou je historická knižnica. Táto budova musela byť kompletne zrenovovaná, no vzácne kúsky získali svoj domov v takmer identickom prostredí.

 

Najväčšia duchovná knižnica v Nemecku

Na nádvorí pri Kostole Panny Márie si môžete pozrieť zase najcennejšiu knižnicu duchovnej literatúry Marienbibliothek. Tá bola založená v 16. storočí, keď vďaka príspevkom od dobrodincov mohli vytvoriť rozsiahlu zbierku historickej literatúry. Všetky dary v minulosti poctivo zapisovali do veľkej úradnej knihy, ktorá je v múzeu k dispozícii aj v súčasnosti. Najcennejšou knihou je biblia ručne písaná Martinom Lutherom.

 

Mekka beatlesákov

Nielen Liverpool je najdôležitejším miestom na mape fanúšikov Beatles. Halle im ponúka možnosť navštíviť najväčšie múzeum na svete, ktoré sa venuje slávnym chrobákom. Rozsiahla zbierka je sprístupnená od utorka do nedele a vstupné stojí 6 eur.

 

Galéria v Moritzburgu

Obrazy moderného umenia a umelecké diela našli svoj domov v budove hradu Moritzburg. Rozsiahla zbierka má dve poschodia a ponúka prehliadku obrazov, sôch, kobercov, fotografií a vzácnych historických artefaktov. Múzeum je otvorené denne okrem stredy a vstupné je 5 eur.

 

Plavba po Sále

K obľúbeným atrakciám v meste patria tiež plavby loďou. V Halle funguje niekoľko spoločností, ktoré umožňujú prejsť si rôzne trasy a prispôsobiť aj program. Dostanete na nich napríklad občerstvenie, môžete si zájsť na tanečný večierok v podvečerných hodinách alebo sa len pokochať okolitou prírodou. Prechádzať budete tiež popri časti, ktorá je malou mestskou plážou a domáci ju v lete využívajú na kúpanie. Cena sa pohybuje v závislosti od spoločnosti a trasy od 14 eur.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autor
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa