Najkrajšie zimné miesta Európy: Pozrite sa na tú snehovú rozprávku

2016-12-11 00:00:01 |   |    | 

Koncoročné sviatky pokoja a lásky si treba vychutnávať v obklopení najbližších. Keď však svet pokryje poriadna snehová perina, čaro Vianoc sa ešte znásobí. Ak ste v ostatných rokoch nemali šťastie na peknú zasneženú krajinu, možno by ste sa mali vybrať do niektorej zo zimných destinácií a užiť si tam aspoň pár dní krátkej dovolenky. Inšpirácií je neúrekom, stačí si vybrať len tú, ktorá najviac vyhovuje práve vám.



 

Bergen, Nórsko

Pri predstave Nórska sa vám možno v hlave zobrazia fotky pekných farebných domčekov pri rozsiahlom prístave. V tom prípade ste sa práve mysľou presunuli na západ krajiny do mesta Bergen a jeho najstaršej a najslávnejšej štvrti Bryggen. V minulosti bola domovom obchodníkov, keďže tí vo svojich obchodoch predávali priamo tovar, ktorí im doniesli námorníci. Dnes je Bryggen obľúbenou turistickou štvrťou, ktorá najlepšie vynikne v zimných mesiacoch. Kontrastné a pestré fasády sa pri bielej prikrývke ešte viac vynímajú a prinášajú nádhernú atmosféru zimných dovoleniek.

 

Drážďany, Nemecko

K zime už tradične patria aj vianočné trhy. O post ich zakladateľa a organizátora tých úplne prvých súperia dve nemecké mestá – Frankfurt a Drážďany. Ich historické centrum sa pravidelne naplní desiatkami stánkov, ktoré potom prechádzajú aj na menšie námestia. V Drážďanoch by ich malo byť každý rok celkom okolo troch stoviek, no tento počet sa pravidelne mení. Vďaka nim ako keby mesto nikdy nespalo a prinášalo do neosobného prostredia viac rodinnej atmosféry. Zimnú dovolenku v Drážďanoch môžete spojiť aj so spoznávaním kultúry. Navštívte napríklad katedrálu, Zwinger alebo promenádu nazývanú Balkón Európy.

 

Laponsko

Kde inde by ste mali stráviť svoju zimnú dovolenku, ak nie v domove samotného Santa Clausa. Ak sa vraj budeme pozerať pozorne, niekde v laponských lesoch uvidíme jeho voz so sobmi aj mimo hlavnú darčekovú sezónu. Pri tomto výlete sa môžete spoľahnúť na to, že snehu budete mať neúrekom. Pribaľte si do batožiny lyže alebo bežky a môžete sa pustiť do testovania vašich zručností. Ušetrite si svoje sily aj na večer, aby ste si mohli pozrieť jedno z najkrajších divadiel. Práve z Laponska máte najväčšiu šancu uvidieť polárnu žiaru a byť svedkom tohto úžasného prírodného javu.

 

Hallstatt, Rakúsko

Alpské dedinky majú tiež svoje čaro. Medzi nimi jednoznačne vyniká Hallstatt, ktorý sa nachádza snáď na všetkých propagačných materiáloch Rakúska. Tichá dedinka pri jazere v obklopení hôr naberá spolu s prvým snehom ešte väčšie čaro. Odporúčame vám tento výlet spojiť aj s ďalšími dvoma zastávkami. Najprv si oddýchnite v Hallstatte a načerpajte energiu na ďalšie túlanie sa krajinou, potom zájdite do Salzburgu, ktorý je vzdialený hodinu a pol cesty a v zime patrí k najkrajším mestám našich susedov. Nakoniec si zájdite do niektorého z lyžiarskych stredísk, aby ste si zalyžovali na Kaprune alebo v Arlbergu.

 

Jazero Bled, Slovinsko

Neváhajte zájsť ani do menej známych zimných krajín. Lyžovačka v Slovinsku síce nepatrí k tým najznámejším, no ich služby sa pomaly vylepšujú a vďaka menšej obsadenosti sa pri zimných radovánkach nemusíte predierať množstvom ľudí. Popri tom môžete navštíviť aj jazero Bled, v ktorého strede sa nachádza ostrovček s kostolom. Keď nie je zima veľmi tuhá, dá sa po ňom plaviť. Ak však bude poriadne mrznúť, budete sa môcť po hladine jazera aj prechádzať alebo korčuľovať. A to je naozaj výnimočný zážitok.

 

Brasov a Transylvánia, Rumunsko

Temné príbehy o grófovi Drakulovi dostanú práve v zimnom období osobitý charakter. Rumunsko pomaly naberá na turistickej popularite a vy by ste si nemali nechať ujsť príležitosť navštíviť ho pod zimnou prikrývkou. Či to už bude spomínaný Drakulov hrad, mesto Brasov alebo krásna príroda v okolí, pekných výhľadov bude neúrekom. V spojení s historicky a kultúrne bohatým regiónom to bude ďalšia skvelá zimná voľba.

 

Praha, Česká republika

Naša posledná zastávka povedie k českým susedom. Prechádzka po zasneženom Karlovom moste v obklopení padajúcich vločiek je jednou z najkrajších zimných rozprávok. Potom si naplánujte plavbu po Vltave, prejdite sa po Hradčanoch a dajte si dobrú kávu blízko vyhrávajúceho orloja. Keď Prahu stihnete ešte vo sviatočnom šate, môžete sa tešiť aj na pohár vareného vína pod stromčekom na Václavskom námestí. Nezabudnite využiť ani zvýhodnenú pražskú kartu, vďaka ktorej získate zľavy a bezplatné vstupy do viacerých pamiatok.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa