Nová linka Wizz Air: Kluž vám otvorí dvere do Transylvánie

2017-01-31 00:00:00 |   |    | 

Wizz Air tento rok pripravil viacero nových liniek z Bratislavy. Cestovatelia, ktorí radi dovolenkujú na vlastnú päsť, ocenia aj tú najnovšiu z nich. Od marca sa môžu vďaka priamej leteckej linke dostať do Rumunska, kde sa ocitnú priamo v srdci legendárnej Transylvánie.



 

Rodné mesto Mateja Korvína

Kluž sa nachádza vyše 400 kilometrov od Bukurešti. Dôvodom, prečo sa predstavitelia aeroliniek rozhodli nelietať do hlavného mesta, je vyššia atraktivita pre turistov. V blízkosti Klužu sa nachádzajú významné archeologické náleziská z rímskej éry a prvá písomná zmienka o meste pochádza zo začiatku 2. storočia, keď mal byť súčasťou známej cisárskej cesty. Pre nás sa však Kluž spája najmä s Matejom Korvínom, ktorý sa v tomto meste narodil v roku 1443. V centre sa nachádza aj panovníkova socha a jeho rodný dom bol premenený na múzeum. Kedysi bol Kluž hlavným mestom Transylvánie a jedným z najdôležitejších miest Sedmohradska. Najsmutnejšia časť dejín sa spája s 2. svetovou vojnou, keď nacisti vyhladili veľkú časť mesta a tunajší Židia museli žiť v neľudských podmienkach.

 

Lety dvakrát týždenne

S potešením oznamujeme spustenie 5. leteckej linky z Bratislavy, ktorá bude spájať hlavné mesto Slovenska s najväčším mestom v Transylvánii, Klužom, s frekvenciou 2 x týždenne, v pondelky a piatky. Zároveň sa tešíme na ďalšie rozvíjanie plodnej spolupráce s Letiskom Bratislava a aj naďalej sa budeme snažiť prinášať ešte viac zaujímavých možností pre slovenských zákazníkov a návštevníkov Slovenska. Naše posádky sa už teraz tešia na každého cestujúceho, ktorého privítajú na palube moderných lietadiel Wizz Air – Airbus A320,“ zhodnotila Tamara Vallois, riaditeľka komunikácie leteckej spoločnosti Wizz Air. Do Rumunska sa bude z nášho letiska lietať dvakrát týždenne, v pondelok a v piatok a v rovnaké dni sa bude vracať lietadlo späť. Do Rumunska sa dostanete vždy o 8:55, lietadlá na Slovensko budú lietať o 7:50. Let bude trvať hodinu a pätnásť minút.

 

Cena od 19,99,-

Aktuálne je už spustený predaj prvých leteniek. Cena jednej cesty v slabšie dni sa bude pohybovať okolo 20 eur, pričom ešte môžete využiť klubové zľavy. Prvý let zo Slovenska je naplánovaný na 10. marca 2017. Wizz Air tak plní plán stať sa druhou najatraktívnejšou leteckou spoločnosťou u nás. Postupne rozširujú počet destinácií a v budúcom roku k nim plánujú pridať aj pár atraktívnejších miest. „Letecká spoločnosť Wizz Air sa s počtom piatich pravidelných liniek stane v budúcom roku 2. najvýznamnejším leteckým dopravcom na Letisku Bratislava po spoločnosti Ryanair. Považujeme za významný úspech, že sa nám podarilo dotiahnuť na bratislavské letisko najväčšiu nízko-nákladovú spoločnosť v strednej a východnej Európe, ktorá už teraz ukazuje, že dokáže naše letisko rozvíjať,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Ivan Trhlík.

 

Soľné kúpele

Mesto Kluž nie je rozlohou veľké, no napriek tomu tam nájdete niekoľko zaujímavých miest, ktoré si môžete pozrieť ešte predtým, ako sa pustíte do skúmania nádhernej prírodnej lokality Transylvánie. Po prílete vám istotne padne vhod pobyt v soľných kúpeľoch. Ide o otvorené prírodné bazény, ktoré majú vodu obohatenú o minerály soli z tunajšej jaskyne. Kúpanie v nich má vynikajúci vplyv na pokožku a zlepšuje aj zdravotné problémy spojené s ňou. Otvorené sú počas teplých dní vždy do 19:00 hod.

 

Soľná jaskyňa

Iba 40 minút od centra sa nachádza ďalšia atrakcia v podobe soľnej jaskyne. Tá bola pre verejnosť sprístupnená v roku 1992 a odvtedy patrí k najväčším lákadlám regiónu. Okrem prechádzky po miestach, kde sa v minulosti ťažila soľ, sa môžete tešiť aj na plavbu po podzemnom jazere. Tam sa nachádza ďalší atraktívny bod jaskyne, architektonicky zaujímavo riešené móla pre loďky, ktoré majú tvar UFO a najlepšie vyniknú z nadhľadu z vyššieho poschodia.

 

Zrúcanina hradu grófa Banffyho

V minulosti patrila táto zrúcanina k najkrajším hradom v okolí. Prezývali ho dokonca aj Versailles Rumunska. Potom však prišla druhá svetová vojna, keď sa budova stala predmetom vybavovania účtov medzi Rusmi a Nemcami a tí ju podpálili. Žiaľ, nepodarilo sa uchovať nič z pôvodného zariadenia a aj samotné steny zostali v dezolátnom stave. Na jeho obnove sa však postupne pracuje, zasadil sa o ňu aj anglický princ Charles. Aby hrad napriek jeho stavu neustále žil, organizujú na jeho nádvorí rôzne udalosti a slávnosti.

 

Centrum mesta

Historickému centru dominujú budovy troch kostolov. Najznámejší z nich je zasvätený katolíckej viere a má zároveň najväčšiu rozlohu. Kostol sv. Michala pochádza zo 14. storočia a postavený bol v gotickom štýle. Katolíckej cirkvi patrí aj menší piaristický kostol a Katedrála usnutia presvätenej bohorodičky je pravoslávna, pričom jej výstavba trvala až desať rokov. Na menšom námestí sa nachádza promenáda a niekoľko podnikov, kde si môžete pochutnať na domácich špecialitách.

 

Botanická záhrada s rímskymi ruinami

Pýchou Klužu je tiež botanická záhrada otvorená koncom 19. storočia. Má vyše 10 000 rôznych rastlín a drevín. Najkrajšou časťou je japonská záhrada so sochami a altánkom. Na jej území nájdete tiež inštitút venujúci sa botanike a jednou z podstatných atrakcií sú pozostatky rímskych ruín z bývalého historického mesta Napoca.

 

Dedinky a pohoria v okolí

Hlavnou turistickou atrakciou mesta Kluž je nádherná okolitá príroda. Vysoké skaly v kombinácii s rozsiahlymi lesmi ponúkajú skvelé možnosti na aktívnu dovolenku. Ak nemáte radi turistiku, požičajte si aspoň bicykel a vyberte sa na výlet po okolitých dedinkách, ktoré majú veľké čaro. Nájdete v nich aj možnosti na ubytovanie v súkromí a tešiť sa môžete na originálnu domácu atmosféru s tradičnou gastronómiou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa