Veľa zážitkov za málo peňazí: Estónsky Tallinn láka na bezplatné atrakcie

2017-06-30 12:00:00 |   |    | 

Tallin ste možno doteraz nemali na čelných priečkach vášho cestovateľského zoznamu, no stačí si prečítať pár informácií o ňom, aby ste zmenili svoj názor. Starobylé uličky v kombinácii so srdečnými domácimi umelcami a neustále dobrou zábavou, k tomu množstvo pamiatok a atrakcií, ktoré môžete navštíviť bez toho, aby ste čo i len raz siahli do peňaženk - také je hlavné mesto Estónska.



 

5000-ročné mesto s obchodnou históriou

Samotné mesto Tallinn začali budovať v 13. storočí. V skutočnosti však bola táto oblasť osídlená už pred 5000 rokmi, vďaka čomu patrí medzi jedno z najstarších miest severu Európy. Navyše má najzachovalejšie stredoveké mestské centrum na svete. Po veľkú časť svojej histórie ťažilo hlavné mesto Estónska z výbornej polohy. Netrvalo dlho, aby sa stalo dôležitým bodom na obchodnej mape, na čom neskôr zarobili domáci veľa peňazí, ktoré investovali aj do jeho zveľaďovania. Počasie je veľmi podobné tomu nášmu. Ideálnym obdobím na návštevu Tallinnu je neskorá jar a tiež leto, keď nie sú veľmi vysoké teploty, vládne príjemné počasie a môžete si oddýchnuť aj pri mori.

 

Čo môžete navštíviť zadarmo?

Každé väčšie mesto vám ponúka niekoľko zaujímavostí, ktoré môžete navštíviť aj bez akýchkoľvek poplatkov. Môžu to byť rôzne vyhliadky, prírodné atrakcie, ale aj múzeá alebo v niektorých prípadoch dokonca dobrovoľnícke vychádzky so sprievodcami po jeho uličkách. Inak tomu nie je ani v prípade Tallinu, ktorý vám takýmto spôsobom pripraví bohatý program. Medzi tieto zaujímavostí patria napríklad:

 

Prehliadky mesta – každý deň o dvanástej začína pred tallinnským turistickým centrom špeciálna mestská tour, ktorá trvá dve hodiny. Na dobrovoľníckej báze ju už niekoľko rokov zabezpečujú študenti rôznych odborov, ktorí sa takto zadarmo a zo svojho pohľadu snažia turistom priblížiť svoje mesto. Z ich úst si dejiny vypočujete zábavnejšou a živšou formou a okrem tradičných pamiatok vám odhalia aj pár menej známych atrakcií navyše, ktoré v oficiálnych sprievodcoch nenájdete.

 

Historické centrum – najobľúbenejšou časťou je Pasáž svätej Kataríny, ktorá prechádza prvými pôvodnými uličkami mesta. Pôsobivé cestičky popri starobylých budovách sú navyše ešte doplnené rôznymi malými obchodíkmi s ručne robenými výrobkami.

 

 

Katedrála Panny Márie – najstaršia pôvodná katedrála v meste pochádza rovnako z 13. storočia, teda z obdobia, keď začal vznikať samotný Tallinn. Menší, ale veľmi pekný kostolík je po celý rok prístupný bezplatne a k tomu navyše počas nediel organizujú organové koncerty, ktoré môžete navštíviť za dobrovoľný poplatok.

 

Vyhliadka z kostolnej veže Kohtu – jednu z najlepších vyhliadok v meste máte taktiež zadarmo. Stačí sa v centre zapozerať na úzku vysokú bielu vežu a potom sa vybrať rovno k tomuto kostolíku. Po zdolaní pár schodov budete odmenení úžasným pohľadom na široké centrum.

 

 

Park Kadriorg – v Talline a okolí nájdete aj niekoľko menších parkov. Tým najobľúbenejším je Kadriorg, do ktorého kedysi mohli vstupovať iba tí, ktorí v spoločnosti niečo znamenali. Predstavitelia mesta sa ho rozhodli nechať v pôvodnom šate, aby tak navodili atmosféru zlatej éry ich dejín.

 

Trochu iná lekáreň

V historickom centre sídli aj najstaršia estónska lekáreň. Tá bola prvýkrát otvorená v roku 1422 a odvtedy je s menšími prestávkami takmer v nepretržitej prevádzke. Dokopy ju spravovalo až desať generácií jednej rodiny. Zatiaľ čo v minulosti sa tam predávali aj kuriózne pomôcky ako prášok z rohu jednorožca alebo rôzne druhy elixírov, teraz už ponúkajú produkty modernej medicíny. Priestory však zostali v historickom ráze a k tomu všetkému vyčlenili jednu miestnosť na malé múzeum.

 

Palác Petra Veľkého

Estónsko patrilo určité obdobie aj pod správu Ruska. Vďaka tomu sa na jeho území postavili viaceré zaujímavé budovy a pamiatky, medzi ktorými vyniká barokový Palác Kadriorg. Ten bol postavený v 18. storočí a za jeho vznikom stál Peter Veľký. V súčasnosti sa v jeho priestoroch nachádza múzeum umenia a histórie.

 

Kohtuotsa

V lete je jednou z najkrajších častí Tallinna štvrť Kohtuotsa. Nádherná vyhliadka nad mestom ponúka pohľad nielen na centrum, ale až na pláž a k moru. Môžete sa len tak posadiť na lavičku a pozorovať nádherné momenty tohto života. Na promenáde sa nachádzajú aj kaviarničky s terasami, ktoré ponúkajú aj tradičné estónske koláčiky.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa