Mesto v tieni bájneho Olympu: Ryanair spúšťa novú linku do Solúnu

2017-04-18 00:00:01 |   |    | 

Vo februári sa slovenskí cestovatelia dozvedeli zaujímavé novinky. Spoločnosť Ryanair pridala do svojho zoznamu ďalšie dve destinácie. Jednou z nich je grécky Solún, kde sa okrem oddychu pri mori môžete tešiť aj na bohatú dávku gréckych dejín. Ak ešte váhate s rezerváciou leteniek, prezradíme vám niekoľko dôvodov, prečo by ste to tak mali urobiť čo najskôr.



 

Letenky od 10 eur

Novinka írskej leteckej spoločnosti vstúpi do platnosti od zimnej letovej sezóny. Po prvýkrát sa budete môcť do Solúnu previesť na konci októbra. Tak ako do mnohých iných destinácií, i tentoraz tam Ryanair plánuje lietať dvakrát do týždňa, v pondelok a v piatok, a čakať môžeme aj rovnaký počet letov späť z Grécka. Zaujímavá je hlavne cena, za  plánujú túto kratšiu trasu ponúkať -  letenky si budete môcť kúpiť už od desať eur.

 

Jedno z najvýznamnejších miest v dejinách

Mesto Solún (v orig. Thessaloniki) vzniklo približne 300 rokov pred Kristom. Táto oblasť bola osídlená už dávno predtým, no skôr šlo o malé roztrúsené osady, ktoré neskôr spojili práve do tohto mesta. Od začiatku plnilo veľmi dôležitú funkciu, keďže bolo v tých časoch najväčším prístavným mestom v krajine. Túto pozíciu si udržalo takmer dodnes, keď mu patrí druhé miesto v tejto malej súťaži. Mesto založil švagor Alexandra Veľkého, ktorý sa do Solúnu zamiloval natoľko, že tam časom vybudoval silné mesto s veľkými výsadami. Po Konštantinopole malo pozíciu druhého najvýznamnejšie mesta v Byzantskej ríši. V tomto období zažil Solún svoju zlatú éru a podarilo sa mu zároveň aj najviac napredovať.

 

Kostol sv. Demetria

Patrónom mesta je Svätý Demetrio a z tohto dôvodu mu v Solúne zasvätili aj jeden z najväčších kostolov v tejto oblasti. Jeho výstavba začala v 5. storočí na mieste bývalých rímskych kúpeľov. Tie však podľa legiend slúžili aj ako väzenie, v ktorých údajne zadržiavali samotného svätca. Jeho podobizeň sa nachádza na obrovskej mozaike a zobrazuje ho v spoločnosti detí, keďže sa často s láskou staral o rôzne siroty. Kostol je najväčšou sakrálnou pamiatkou v meste a dodnes sa v ňom konajú omše.

 

Kostol sv. Juraja

Približne o sto rokov skôr vznikla menšia rotunda, ktorá má v súčasnosti veľký historický význam. Pôvodne bola súčasťou väčšieho komplexu a využívali ju ako menšiu modlitebnu. Potom sa však rozhodli premeniť ju na Galériovo mauzóleum. Napriek veľkému riziku sa ju podarilo takmer neporušenú uchovať až do súčasnosti, i keď okolité budovy už také šťastie nemali. Vzorom pri jeho výstavbe bol rímsky Panteón, veľkolepý vzhľad chceli dosiahnuť najmä vybudovaním vysokého klenutého stropu. V blízkosti tejto budovy sa nachádza víťazný oblúk venovaný rovnakému panovníkovi.

 

Biela veža

Nenápadná veža je hlavným symbolom mesta, ktorý vítal všetkých moreplavcov vracajúcich sa späť domov alebo obchodníkov, ktorí milovali Solún kvôli možnosti veľkých zárobkov. Pôvodne bola súčasťou mestských múrov, no v 19. storočí ich zničili a tak získala ešte väčšiu dominanciu. V minulosti ju nazývali „krvavou vežou“, lebo sa v nej nachádzalo väzenie a mučiareň. Potom však chceli tieto neslávne dejiny z histórie zmazať, a prefarbili jej exteriér na bielo a tým aj zmenil jej názov. V súčasnosti tam sídli múzeum o dejinách Solúnu.

 

Historické divadlá

V Solúne si môžete prezrieť aj Forum Romanum, pozostatky centra mesta v dobe starovekej Rímskej ríše. Nachádzajú sa tam stĺpové siene, kúpele aj malé divadlo, kde sa konali gladiátorské hry. Dnes sa už nevyužíva, no predstavitelia Solúnu dali vybudovať nové divadlo na identickom princípe a počas celého leta a teplej jesene sa tam konajú divadelné predstavenia, ale aj koncerty.

 

Staré mesto

Najvýznamnejšou časťou Solúnu je staré mesto. V ňom sa podarilo uchovať stavby ešte z obdobia Byzantskej ríše. Nájdete tam niekoľko historických kaplniek a kostolíkov, pozostatky múrov pôvodného mesta, najdôležitejšie pamiatky a tiež rozsiahle archeologické múzeum s významnými artefaktmi. Z tohto miesta máte navyše najkrajšiu vyhliadku na celý región a môžete si užiť aj nádhernú atmosféru historických uličiek.

 

Na stretnutí s mýtickými bohmi

Keď budete mať čas na dlhší výlet, vyberte sa určite aj na túru na bájny Olymp, ktorý sa nachádza od Solúnu približne 3 hodiny cesty autom. Známe pohorie bolo podľa legiend domovom všetkých gréckych bohov a práve tam sa odohrávali dramatické príbehy spojené s ich životom. Ak sa vám aj nepodarí dostať k tým najvyšším, nezúfajte. Odmenou vám bude ten najkrajší výhľad na celý záliv a okolie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa