Turecký Istanbul: Orientálna rozprávka na dvoch kontinentoch

2017-06-19 00:00:01 |   |    | 

Pri zbieraní cestovateľských zážitkov a túžbe vidieť a zažiť niečo zaujímavé jednoducho niektoré miesta na Zemi vynechať nemôžete. Veď kto by sa nenechal zlákať rušným orientom, kde sa vzduchom šíria vône korenín, pečeného mäsa, sladkej baklavy či práve ulovených rýb. Aj takýto môže byť Istanbul, no ponúka oveľa viac.



 

Už len samotné niekdajšie názvy Byzantion, či neskôr Konštantinopol alebo Carihrad evokujú bohatú históriu a tušenie, že táto obrovská a druhá najľudnatejšia metropola Európy po Moskve sa Vám predvedie v plnej svojej kráse.

Keď sa povie Orient, každý si predstaví to svoje, no nepochybne k nemu patrí nespočetné množstvo mešít, z ktorých sú v Istanbule najznámejšie Hagia Sofia a Modrá mešita.

Stoja takmer jedna vedľa druhej a navzájom sa predbiehajú svojou monumentálnosťou.

V interiéri Chrámu Božej múdrosti (Hagia Sofia) môžete ešte na niekoľkých miestach obdivovať kresťanské mozaiky, pretože stavba bola pôvodne kresťanským chrámom a až v 15. storočí ju prebudovali na mešitu. Hagia Sofia, ktorá však už dnes slúži len ako múzeum, sa stala potom predlohou aj na vybudovanie ďalších mešít v Istanbule či celej Osmanskej ríši.

Susedkou Hagie Sofie je možno ešte krajšia Modrá mešita, ktorá je pestro zdobená tisíckami obkladačiek s rastlinnými motívmi. Dominuje jej modrá farba a podlahy sú prikryté mäkkými orientálnymi kobercami. Ako to už v mešitách býva, najmä ženy musia dbať na starostlivú pokrývku hlavy a všetci sa musia pri vstupe vyzuť.

Ak si chcete dať od sakrálnej stránky mesta na chvíľu pokoj, určite vojdite do jedného z najstarších a najväčších „nákupných centier“ všetkých čias Kapali Carsi (Veľký bazár). Očarí vás farebnosťou oblečenia, korenín, lámp, šperkov, kože, vodných fajok a iného sortimentu, ktorý Vám predavači núkajú priamo pod nos a vy pochopíte, že jednať sa o cenu je tu priam povinnosťou.

Vo vyše 60 uličkách a viac ako 4 000 obchodíkoch však vôbec nie je problém stratiť sa. Hoci si najskôr poviete, „veď stretneme sa pod Atatürkom“, keď zahnete doľava, doprava a ešte ďalej, rýchlo zistíte, že Atatürk vás nielen privítal, no sprevádza viacerými miestami tejto „nákupnej zóny“. Prečo by aj nie, veď Mustafa Kemal bol prvým tureckým prezidentom a meno Atatürk, ktoré získal oveľa neskôr, znamená „Otec Turkov“.  Je veľkou národnou autoritou a jeho podobizeň nájdete vyobrazenú na všetkých tureckých bankovkách a samozrejme aj na mnohých miestach v meste.

Ak zatúžite vidieť štruktúru Istanbulských ulíc a úžinu Bospor z vtáčej perspektívy, vyšliapte na takmer 70 metrov vysokú Galatskú vežu (Galata Kulesi), kde si môžete vypiť turecký čaj alebo kávu a večer v prítmí nočného klubu zažiť  tú pravú tureckú šou.

Ak máte pred výškami rešpekt a viac sa potešíte predstave tak trocha temného priestoru, odporúčame vojsť do istanbulského podzemia, takzvanej Yerebatanskej cisterny, ktorá kedysi slúžila ako zásobáreň vody pre mesto. Obrovský priestor je podopretý 336 mramorovými stĺpmi a len mierne osvetlenie navodzuje atmosféru, že tu stále žijú podvodné príšery. Možno by o tom niečo vedeli dve obrovské hlavy medúz, ktoré sa tu nachádzajú ako opora stĺpov a pozerajú sa na vás z čudnej perspektívy, jedna hore nohami a druhá otočená bokom. Legenda hovorí, že medúza s hlavou hada, ako jedna z troch sestier, mala silu každého, kto sa na ňu pozrie, premeniť na skalu. Podľa inej legendy bola zas medúza dievčaťom, pýšiacim sa svojimi krásnymi očami, dlhými vlasmi a krásnym telom. Rovnako ako Athena, aj Medúza milovala Perzea, boha slnka. Bohyňa múdrosti a sily na Medúzu žiarlila a tak jej vlasy premenila do podoby hadov. Neskôr Perzeus Medúzu zoťal a jej sila mu pomohla zdolať množstvo bitiek.  

V metropole samozrejme nechýba ani známe centrum (takzvaný Taksim), situované v európskej časti, kde vás zláka zábava všakovakého druhú. Keď si spolu s turistami z celého sveta alebo hlučnými domácimi vypočujete živú hudbu, vychutnáte posedenie pri koktejloch či poháre vyrezávaného ovocia alebo okúsite vodnú fajku, pocítite skutočný ruch a energiu tohto mesta. Ak vám chuťových a zmyslových podnetov v jednom z barov stačilo, vykročte ulicou alebo naskočte na „nostalgickú historickú električku“ a dostanete sa až na Taksimské námestie, ktoré je dopravným uzlom a od roku 1928 mu dominuje „Monument republiky“. 

Keď vás na druhý deň ráno zobudia pôsobivé modlitby ozývajúce sa z veží minaretov a uprednostníte božský pokoj a oddych, usaďte sa na jednej z lodí premávajúcich medzi európskou a ázijskou časťou.

Odmenou vám bude vylodenie sa na jednom z „Ostrovov Princov“. Je to súostrovie 9 ostrovov z ktorých najväčší má len niečo viac ako 5 kma najmenší 0.004 km2. Nebude Vás rušiť hluk mesta ani doprava, ktorá je tu zakázaná, no preveziete sa na  bričke ťahanej koňmi, odkiaľ si najlepšie vychutnáte pohľad na noblesné biele vilky a farebné záhrady.

Dva svety a programom nabitý pobyt v Istanbule bude skvelým a nezabudnuteľným zážitkom vo vašom cestovateľskom denníku.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa