Oplatí sa zastaviť: Záhreb je kráľom chorvátskych miest

2017-07-18 00:00:01 |   |    | 

Ponáhľate sa v Chorvátsku vždy rýchlo k moru a Záhrebom len preletíte? Robíte chybu. Hlavné mesto Chorvátska je síce ideálne napríklad na predĺžený víkend, no môže byť aj príjemnou krátkou zastávkou na vašej ceste. Nemusí to pritom stáť veľa.



 

Letecky z Viedne alebo vlakom z Budapešti

Pokiaľ nemáte možnosť ísť vlastnou automobilovou dopravou alebo si chcete počas cesty oddýchnuť, môžete využiť niektoré z priamych spojení zo susedných štátov. Z Viedne lieta do Záhrebu pravidelná letecká linka. No keďže ju neprevádzkuje nízkonákladová letecká spoločnosť, ceny nie sú tak výhodné a spiatočná cesta vás môže vyjsť na 200 a viac eur. Lacnejšia alternatíva sa vám ponúka cez Budapešť, odkiaľ jazdia denne dva priame vlaky do Záhrebu. Jeden odchádza ráno o šiestej, druhý poobede o druhej. Cesta trvá približne šesť a pol hodiny. Zo Záhrebu odchádzajú vlaky ráno o desiatej a poobede o pol tretej. Spiatočný lístok vás v tomto prípade vyjde od 80 eur vyššie.

 

Všade je to blízko

Veľkou výhodou Záhrebu je, že nie je veľký a všade to máte blízko. Pokojne si jedno popoludnie rezervujte na to, že sa budete túlať jeho starými uličkami. Ďalšou nespornou výhodou sú jeho ceny, keď sa suma za obed v reštaurácii alebo posedenie v kaviarni pohybuje na približne rovnakej úrovni ako je to u nás. Priamo v historickom centre sa nachádza aj rozsiahly park, do ktorého máte bezplatný vstup.

V centre sa nachádza aj archeologické múzeum, kde nájdete najvzácnejšie nálezy z celého Chorvátska. Vstupné doň je 20 kún. Hlavným bodom mesta je Námestie Bena Jelačića, kde nájdete najlepšie podniky a môžete si tiež pozrieť Jelačićovu sochu na koni či malú fontánu. Ak pôjdete do Záhrebu počas víkendu, zájdite si na trh Dolac, kde si môžete kúpiť rôzne domáce pochúťky a čerstvú zeleninu či ovocie.

 

Záhrebská katedrála

Pri návšteve Záhrebu istotne nevynechajte ani tunajšiu katedrálu. Podľa historikov patrí medzi sto najkrajších a najcennejších pamiatok sveta. Stavba bola dokončená v 11. storočí, no o dvesto rokov neskôr ju zničili Tatári. Pri obnove sa architekti zamerali najmä na gotický štýl, ktorý jej momentálne najviac dominuje. Druhé nešťastie katedrálu postihlo na konci 19. storočia, keď mesto zasiahlo silné zemetrasenie a časť budovy bola zruinovaná. Katedrála má dve vysoké veže a je najvyššou stavbou v Chorvátsku. Z architektonického hľadiska je tiež najcennejšou gotickou stavbou v tejto časti Európy.

 

Kostol sv. Marka

K dominantám mesta však patrí aj omnoho menší kostol sv. Marka, ktorý bol postavený už v 13. storočí. Nasvedčuje tomu niekoľko románskych detailov, predovšetkým okno na južnej fasáde. V druhej polovici 14. storočia však prešiel kostol rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá mu vtisla súčasnú neskorogotickú podobu. Najvzácnejšou časťou pamiatky je južný portál, ktorý sa považuje za dielo slávnej rodiny Parléřovcov z Prahy. Je najbohatším a najvzácnejším gotickým vstupom na juhu strednej Európy.

 

Veža Lotrščak

Pred odchodom zo Záhrebu si musíte dopriať aj peknú vyhliadku na centrum mesta. Tá sa vám naskytne z veže Lotrščak, ktorá sa nachádza na ulici Dverce. Vstupné na vyhliadku je 20 kún a môžete si odtiaľ pozrieť celé historické centrum. Len pár metrov od veže sa nachádza Múzeum ukončených vzťahov. Do netradičnej výstavy môžete prispieť svojim kúskom aj vy. Stačí so sebou priniesť nejaký predmet, ktorý si u vás po rozchode nechal váš bývalý alebo bývalá a potom sa smelo môžete pozrieť do skúmania porozchodových kuriozít zo životov iných ľudí. Vstupné je 30 kún.

 

Múzeum ilúzií

Jednou z novších atrakcií je Múzeum ilúzií, ktoré osloví mladých i starších návštevníkov. Nájdete tam niekoľko optických trikov, ktoré precvičia váš postreh a fantáziu. Môžete prejsť tunelom, ktorý oklame váš zrak, dostanete sa do priestorov, kde jeden z vás bude vyzerať ako trpaslík a druhý ako obor, dostanete sa do rôznych bizarných miestností, ktoré budú mať vtipne rozložený nábytok a taktiež sa môžete potrápiť na rôznych logických hádankách. Vstupné do múzea je 40 kún.

 

Ulica Tkalčićeva

Ceny jedál sa tak ako v iných krajinách líšia podľa toho, kde sa rozhodnete stravovať. Bohaté raňajky dostanete v prepočte za 3 eurá. Obed v pouličných bufetoch vás vyjde približne na rovnakú cenu, ak si priplatíte za reštauráciu s tradičnou domácou stravou, najete sa do šesť eur. V lepších podnikoch sú služby drahšie. Najznámejšou v Záhrebe je ulica Tkalčićeva, kde sa nachádzajú aj moderné reštaurácie s exotickejším výberom. K tomu si môžete posedieť v niektorej zo štýlových kaviarní alebo si iba zájdite na pivo a drink. Podniky na tejto ulici sú otvorené do neskorých nočných hodín a vytvárajú tak atmosféru večne živého mesta.

 

Kam za oddychom?

Strossmayerov park prezývajú zelenými pľúcami Záhrebu. Domáci tam často chodia na prechádzky, športovať, ale taktiež sa tam organizujú rôzne podujatia. Najstarším parkom v meste je však Maksimir Park založený v roku 1787. V Záhrebe sa môžete osviežiť aj pri vode - jazero Jarun pripomína bratislavské Zlaté Piesky. Ak máte radi prechádzky v pokojnom prostredí, ktoré vám navyše prezradia mnohé o domácich, navštívte nádherný cintorín Mirogoj.

 

Kam za nočnou zábavou?

Záhreb bol dlhé roky známy ako centrum dobrej zábavy a hudby. Ľudia akobychceli zabudnúť na to negatívne, čo bolo okolo nich a preto sa radšej bavili a vytvárali si okolo seba harmonickú atmosféru. Táto tradícia sa udržiava naďalej a v meste nájdete niekoľko kvalitných klubov. Veľmi silné zázemie tam má jazz, ktorý si môžete vypočuť napríklad v Jazz cafe, Melin alebo Bacchus Bar. Ak si chcete dopriať niečo špeciálne, navštívte štýlový Opera club, ktorý je zariadený v honosnom štýle. Gallery club zase organizuje v lete diskotéky pod holým nebom.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa