Umenie v uliciach: Oviedo je skutočnou perlou Astúrie

2018-04-30 12:00:00 |   |    | 

Astúria má v Španielsku veľmi silnú pozíciu. Tento kraj bol dlho kresťanskou baštou a okrem nádhernej prírody sú preto hlavným turistickým lákadlom najmä rôzne historické pamiatky. Hlavným mestom Astúrie je Oviedo. Perla španielskeho severu vás uchváti svojou architektúrou, ale aj inými zaujímavosťami.



 

Katedrála sv. Salvádora

Hlavná atrakcia mesta musí byť pochopiteľne z kresťanského sveta. Je ňou Katedrála svätého Salvádora, ktorá bola postavená na prelome 14. a 15. storočia, no nechýbajú na nej ani niektoré barokové prvky. Výraznou časťou exteriéru je vyše 80 metrov vysoká veža, ktorá predstavuje v tomto smere najprecíznejšie stavebné prepracovanie v Španielsku. Okrem veľkého oltára zo 16. storočia je ďalšou zaujímavosťou tiež menšia kaplnka Cámara Santa, ktorá stojí na mieste pôvodného kostola, v ktorom sa našli historické hrobky. Katedrála svätého Salvádora sa nachádza na jednej z pútnických trás do Santiaga de Compostela, takže počas celého roka nemá núdzu o mnohých návštevníkov.

 

Kostol de Santa Maria del Naranco

Neďaleko centra Ovieda nájdete kopec Naranco. I keď sa najväčším počtom návštevníkov môže chváliť miestna katedrála, svojim významom ju jednoznačne tromfne kostol de Santa Maria del Naranco, ktorý sa nachádza práve na tomto mieste. Prvé základy nechal postaviť v 9. storočí kráľ Ramiro I., no neskôr budovu prestavali na väčší kostol. Väčšina stavby má znaky predrománskej architektúry a je najzachovalejšou stavbou tohto druhu v Španielsku. Na jej vek je vo vynikajúcom stave a podarilo sa uchovať i vysoké oblúkovité okná, ktoré zabezpečujú kostolu dostatok svetla. Od budovy je navyše nádherný výhľad na celú oblasť a mesto.

 

Open air múzeum

Už po prvých hodinách v Oviede si všimnete jednu výnimočnosť. V jeho uličkách a na námestiach nájdete množstvo sôch vytvorených v jednotnom čiernom sfarbení a štýle. Tie cielene rozmiestnili po celom meste, aby ich tak dostali bližšie k ľuďom. Keby totiž boli v nejakej galérii, nedostalo by sa im toľko pozornosti, ani by neboli tak obľúbené. Najznámejšími z nich sú socha matky s dieťaťom, ktorá je na Námestí de la Escandalera, socha muža s kuframi na Námestí de Porlier a socha dámy v klobúku, ktorú nájdete v blízkosti katedrály. V tomto štýle potom nechali vyrobiť i sochu Woodyho Allena, ktorý symbolicky prechádza uličkami Ovieda.

 

Múzeum dinosaurov, Colunga

Len 60 kilometrov od Ovieda nájdete najlepšie múzeum dinosaurov na svete. Ak ste fanúšikmi takýchto atrakcií, tak by ste si mali v jeden deň dovolenky naplánovať i tento výlet, pri ktorom si zároveň pozriete aj príjemné mestečko Colunga. Múzeum vzniklo na mieste, kde na pobreží v kameňoch objavili odtlačky nôh dinosaurov. Z toho dôvodu sa rozhodli práve tam založiť najväčšiu dinosauriu atrakciu na svete, ktorá deti i dospelých naučí niečo viac o živote týchto cicavcov. Okrem niekoľkých fosílií a interaktívnych panelov s úlohami si tam môžete pozrieť repliky kostier dinosaurov v životnej veľkosti.

 

Park San Francisco

Ak by ste mali dosť mestského ruchu a potrebovali by ste aspoň na chvíľku vypnúť, mali by ste sa vybrať do mestského parku San Francisco. V ňom nájdete množstvo exotických rastlín, divokých stromov a nádherných kvetov. Najobľúbenejšou časťou parku je starobylá oblúkovitá vstupná brána. Tá sa už dnes nevyužíva a je len súčasťou zelených pľúc mesta, ako túto trávnatú oblasť nazývajú. Park zdobí aj niekoľko sôch a pokiaľ si chcete oddýchnuť, stačí si iba sadnúť na niektorú zo starobylých lavičiek a nasávať okolitú atmosféru.

 

Historické uličky Ovieda

Oblasť v mieste dnešného Ovieda bola osídlená už v 8. storočí. No až kráľ Alfonso II. sa tam rozhodol presťahovať sídlo Astúrskeho kráľovstva. Hľadal totiž mesto, ktoré by mu poskytlo dostatok ochrany pred útokmi moslimov. Baštu kresťanstva chcel čo najdlhšie udržať v rukách španielskych rodákov a horská oblasť tohto mesta mu pri jeho plánoch úplne vyhovovala. V tejto ére začali budovať aj jeho úzke historické uličky, ktoré až dodnes uchovávajú atmosféru starobylého mesta.

 

Kostol San Miguel de Lillo

Priamo v Oviede, ale aj v jeho okolí, sa nachádza mnoho kostolíkov. Každý z nich je výnimočný niečím iným a uchováva si svoje osobité čaro. Kostol San Miguel de Lillo je jedinečný dobre zachovalou astúrskou architektúrou. Má ojedinelé pôvodné zdobenie okien a hoci nie je veľký, v obklopení nádhernej prírody pôsobí sebavedomo a očarujúco zároveň. Menší kostolík nájdete taktiež na kopci Naranco, takže jeho návštevu môžete spojiť i s obhliadkou Iglesia de Santa Maria del Naranco. Tieto budovy sa nachádzajú blízko seba a vedie k nim jednoduchá turistická trasa.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa