Živý labyrint na Malte: V uličkách stredovekej Mdiny sa ľahko stratíte

2018-07-18 00:00:01 |   |    | 

Len pár starobylých miest si dokázalo uchovať čaro pôvodnej atmosféry a z kontaktu s moderným svetom si vybrať len to najlepšie. Mestu Mdina na Malte sa to podarilo. Od okolia ho oddeľujú hrubé mestské hradby a možno i vďaka nim sa tu podarilo udržať to magické čaro starobylých historických sídel, ktoré pôsobia ako magnet na turistov.



 

Len pol hodinu od hlavného mesta

Od marca budúceho roka sa už na Maltu dostaneme pomocou priamych letov zo Slovenska. Tak ako na ostrov, aj z neho sa bude lietať vždy vo štvrtok a v nedeľu. Keď pôjdete do Mdiny priamo z letiska, cesta bude trvať len 20 minút. Pokiaľ sa rozhodnete bývať v hlavnom meste Valletta, dostanete sa tam približne za pol hodinu. V oboch prípadoch máte k dispozícii aj presun pomocou miestnej dopravy. Z Vallety jazdí niekoľko priamych spojov denne, ale z letiska je doprava trochu komplikovaná, keďže musíte absolvovať minimálne jeden prestup.

 

300 obyvateľov

Kedysi v tejto lokalite sídlilo starobylé mesto Maleth, ktoré založili Féničania už v 8. storočí pred Kristom. Prvá zmienka o samotnej Mdine pochádza z 11. storočia. V tých časoch boli na Malte iba tri väčšie mestá. Obyvatelia sa však do nich veľmi nehrnuli a až do 15. storočia bola Mdina len veľmi riedko obývaná. Nepomohol tomu ani fakt, že v tých časoch bola hlavným mestom v krajine. Nakoniec však nastal zlom a pomaly začali pribúdať aj malé predmestia. Avšak práve v týchto časoch prišla o svoj status metropoly Malty, ktorý jej zobralo Birgu. Ani v súčasnosti nepatrí Mdina k husto obývaným mestám. Trvalý pobyt tam má len 300 obyvateľov, čo jej však napomohlo k tomu, aby si udržala svoje čaro. Takto je skvelým kontrastom k susednému Rabatu, v ktorom žije niekoľko tisíc ľudí.

 

Kostol svätého Pavla

Majestátna katedrála bola pôvodne postavená v 13. storočí. Potom však postihlo celú oblasť silné zemetrasenie, ktoré zničilo aj veľkú časť kostola. V 17. storočí musel kvôli tomu prejsť rozsiahlou rekonštrukciou. Steny v jeho interiéri sú bohato zdobené maľbami s duchovnou tematikou. Najvzácnejším artefaktom je ikona Panny Márie, ktorá je staršia ako samotný kostol. Pochádza z 12. storočia a jej rám je bohato zdobený vzácnymi kameňmi. Na dekoráciu kostola použili veľa zlatých prvkov. Tým chceli dosiahnuť honosný vzhľad, ktorý má v ľuďoch vyvolávať úctu a bázeň. V podzemí kostola sa nachádza malá jaskyňa. Podľa legendy mal práve na tomto mieste stráviť istú časť svojho života samotný svätý Pavol.

 

Obranný múr a citadela

Hlavnou atrakciou mesta sú obranné múry, ktoré kedysi Mdinu chránili pred nájazdmi nepriateľov. Vstupná brána pochádza z 18. storočia, vybudovaná je v barokovom slohu a predstavuje tak trochu čarovný prechod do iného sveta. Po jej prekročení sa ocitnete v meste, v ktorom akoby zastal čas. Jeho stredoveké uličky a starobylé domy vytvárajú kúzelnú prehliadku histórie celej Malty. Popri citadele vedie mestské opevnenie, ktoré už dnes plní oddychovú funkciu. Nachádzajú sa na ňom malé podniky, ktoré k lahodnej káve a domácim jedlám ponúkajú malý bonus v podobe nádherného výhľadu na celé okolie.

 

Namiesto ulíc bludisko

Samostatnou atrakciou sú ulice v Mdine. Všetky sú veľmi úzke a nie sú prispôsobené pre súčasnú dopravu. Pôvodní obyvatelia mali totiž veľmi zaujímavý obranný systém. Ak sa náhodou niekomu podarilo prejsť cez hradby, čakala ho ďalšia veľká výzva. Ulice tohto mesta sú totiž vytvorené ako jeden veľký labyrint. Stačí moment nepozornosti a môžete sa veľmi ľahko stratiť. Našťastie nie je Mdina veľmi veľká, takže potom sa už len stačí vrátiť k hradbám a popri nich vyjsť až k vstupnej bráne. Počas potuliek mestom si môžete pozrieť napríklad malú budovu opátstva Carmelite, prírodovedné múzeum, výstavu o maltských rytieroch a Mdina experience, ktorá vám zaujímavým spôsobom predostrie dejiny tohto mesta.

 

Mdinské sklo

Originálnym darčekom z Mdiny je sklo. V roku 1968 založil v meste Michael Harris malý podnik, ktorý vďaka svojej precíznej práci dotiahol medzi najlepšie rodinné sklárne vo svete. Do podniku často chodia mladí nadšenci, ktorí sa tam učia tomuto krásnemu remeslu. Dnes už spolu s Harrisom pracuje v sklárni vyše desať zamestnancov. Všetky predmety sú ručne vyrábané a majú osobitý charakter. Aj vďaka tomu sa v roku 2012 dočkali vlastnej výstave v londýnskom obchodnom dome Harrods.

 

Múzeum umenia a histórie

Viaceré domy v Mdine majú podobu malých palácov a mnohé z nich dodnes využívajú na súkromné účely. S druhou najstaršou budovou v meste je to však inak, bývalá rodinná rezidencia Palazzo Falson teraz slúži na účely múzea. Správcovia chceli využiť tieto veľkolepé priestory a zároveň zachovať ich pôvodný charakter. Vďaka tomu si môžete pozrieť napríklad väčšiu knižnicu alebo kuchyňu, v ktorej sa nachádza výstava historických predmetov z oblasti varenia. V celom paláci je rozmiestnených niekoľko vzácnych umeleckých artefaktov, prioritne sa sústreďujú na maľby. Korunou celej prehliadky je malá záhrada uprostred nádvoria, ktorá vám najlepšie priblíži typickú južanskú atmosféru.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa