Porto – mesto, ktoré musíte milovať

2018-03-22 00:00:01 |   |    | 

Keď sa povie Portugalsko, ľudia si obvykle predstavia hlavné mesto Lisabon. To sa však týka len tých, čo ešte nepoznajú Porto. Ak raz navštívite toto malebné mesto na severe krajiny, hlboko sa vám zaryje do srdca.



 

Mesto mostov

Ľudia sa často mylne domnievajú, že Porto sa nachádza na oboch stranách rieky Douro. V skutočnosti sa rozprestiera na jeho severnom brehu a na južnej strane sa už dostávate do okresu a mesta Vila Nova de Gaia. Tieto dve časti spája šesť rôznych mostov. Viacero tunajších spoločností ponúka plavby, ktoré vás prevedú popri všetkých šiestich atrakciách. Najznámejší je most Ľudovíta I., ktorý má dve poschodia. Postavili ho priamo pri historickom centre a kým po spodnej časti prechádzajú autá, po tej vrchnej jazdí metro. Obe trasy sú priechodné pre chodcov. Z hornej časti mosta sa vám naskytne najkrajší pohľad na celé mesto a z vyhliadky s reštauráciou so sklenenými stenami máte ako na dlani historickú časť Ribeira. Vyberte sa tam aj v nočných hodinách, keď má osvetlené mesto veľké čaro. Rovnako obľúbený je most pomenovaný podľa kráľovnej Marie Pia. Ten slúži na prechod vlakov. Jeho autorom je totiž Gustave Eiffel, ktorý v Porte strávil isté obdobie svojho života.

 

Ribeira hrá všetkými farbami

Historicky najcennejšou časťou je štvrť Ribeira. Nachádza sa priamo pri rieke Douro a práve tam nájdete viacero podnikov s terasami. V nich môžete ochutnať aj miestnu špecialitu v podobe solenej tresky. Jej chuť je jemnejšia a keďže stráca svoj prirodzený pach, osloví aj ľudí, ktorí nemajú radi ryby. Po dobrom jedle nesmiete vynechať prechádzku po Ribeire. Farebné domčeky sú akoby vytvorené ťahmi štetcom skúseného maliara a dokopy vytvárajú krásnu harmonickú atmosféru. Nebojte sa zájsť hlbšie do jednotlivých zákutí, aby ste objavili pôsobivé zdobenie domov, balkóny s pestovanými rastlinami a malé nenápadné kaviarničky. Ceny nápojov sú podobné ako na Slovensku, koláče stoja od 1 do 3 eur.

 

Zaujímavý pohľad na dejiny námorníctva

Asi desať minút chôdze od Ribeiry sa nachádza World of Discoveries. Turistov láka na zaujímavý interaktívny zážitok, ktorý im priblíži dejiny námorníctva v tejto krajine. Osloviť skúsených cestovateľov nie je nič jednoduché. Preto je sympatické, ak sa aj takéto menšie mestá snažia nájsť niečo neopozerané a zaujímavé. Prvá časť prehliadky sa nesie v tradičnom štýle s pár dotykovými obrazovkami a nainštalovanými sochami. Najväčšia zábava prichádza až v druhej polovici, kde vás už pri loďke víta pani v dobovom kostýme.

Hneď ako sa usadíte, začnete sa hýbať po koľajničkách a v obklopení vody. Postupne sa dostanete do rôznych svetov, prechádzať budete popri pirátoch, ale ajdžungľou, Orientom, Áziou a Afrikou. Všetky lokality sú sprevádzané typickými vôňami a vizualizáciou. Múzeum patrí k najzaujímavejším z tejto kategórie a najmä pre deti je obrovským zážitkom. Hneď vo vedľajšej budove nájdete ďalšiu atrakciu v podobe 5D kina Look at Porto, ktoré vás virtuálne prevedie po všetkých dôležitých miestach tohto mesta. Ak máte chuť, môžete si potom ešte sadnúť na historickú električku a zaviesť sa až k oceánu.

 

Palác obchodnej komory s arabským prekvapením

Na konci Ribeiry nájdete aj dve významné historické pamiatky. Palác da Bolsa patril obchodnej komore a využívaný bol až do roku 1934. Jednotlivé priestory sú honosne zdobené a už po vstupe návštevníkov milo prekvapí aula s veľkou sklenenou strechoul Najzaujímavejšia časť príde až na konci prehliadky, keď sa dostanete do orientálneho salóna.

Ide o najväčšiu miestnosť tohto druhu v Portugalsku, ktorá slúžila na usporadúvanie plesov a dôležitých akcií. Svojou pompéznou výzdobou môže pokojne konkurovať veľkým zámkom. V susedstve paláca je kostol sv. Františka, v ktorom si môžete pozrieť historické katakomby a jednu z najviac vyzdobených kaplniek v Portugalsku.

 

Nesmie chýbať portské víno

Charakteristickou súčasťou Porta je portské víno. To nájdete skutočne na každom kroku a vychutnať si ho môžete aj v typických vínnych pivniciach. Zaujímavosťou je najväčšia fľaša na alkohol na svete, ktorú nájdete v záhrade múzea Quinta da Boeira v časti Vila Nova de Gaia. Niektoré mestské tour vám tam ponúknu ako bonus ochutnávku vína zadarmo. Cena fľaše originálneho portského je približne 9,50 eur, v reštauráciách dostanete pohárik za 1 euro a vyššie.

 

Kníhkupectvo a kaviareň prepojené s Harry Potterom

Porto je často vyhľadávané fanúšikmi Harryho Pottera. Jeho autorka J. K. Rowling kedysi žila práve v tomto meste a v jeho kaviarničkách začala tvoriť prvý diel čarodejníckej ságy. Jeho najväčšiu časť napísala v kaviarni Majestic, ktorá je postavená v štýle secesie. Tento podnik patrí k drahším, káva bez mlieka vás vyjde na 3 eurá a pripravte sa na to, že niekedy musíte čakať v dlhších radoch. Majestic sa nachádza v nákupnej štvrti v blízkosti námestia Batalha. Druhou atrakciou je kníhkupectvo Livraria Lello, ku ktorému sa dostanete približne za 10 minút chôdze od stanice Sao Bento. Jeho priestory veľmi pripomínajú obchod zo Šikmej uličky tejto knižnej série. Vstupné do kníhkupectva je 4 eurá, no vstupenku môžete použiť ako kupón pri kúpe knihy. V jeho blízkosti je cukráreň, v ktorej vám vyrobia zmrzlinu v tvare kvetov a kostol Clerigos s vežou s vyhliadkou na centrum mesta.

 

Električka s prekvapením a najkrajšia vlaková stanica

Cez Porto prechádzajú tri historické električky. Jedna z nich vás zavezie k oceánu, druhá prechádza širším centrum a najzaujímavejšia je tá s číslom 22, ktorá prechádza úzkym historickým centrom. Jej začiatok je neďaleko vlakovej stanice Sao Bento, ktorá má nádhernú kachličkovú výzdobu s rôznymi výjavmi z histórie. Lístok na električku nie je zahrnutý v denných alebo zónových kartách na dopravu a jedna jazda stojí 3 eurá. K dispozícii máte aj dvojdňový 10-eurový lístok, s ktorým môžete striedať všetky tri linky.

Tunajšie električky sú staršie ako tie z Lisabonu. Pri vystupovaní použijete dlhú šnúru natiahnutú cez celý vagón, na konci ktorej je zvonček, ktorý dáva vodičovi znamenie na zastavenie. Najväčšou zaujímavosťou je zastávka Batalha. Na nej sa nedokáže vodič otočiť, tak si musí presadnúť do opačnej kabínky a vonku musí prehodiť výhybku. Vy zatiaľ môžete vo vnútri riešiť malý hlavolam. Aby ste po zvyšok cesty nešli v protismere, musíte chytiť sedačku za úchytku a tak preložíte operadlo na opačnú stranu.

 

Prechádzka pri oceáne

Keď sa vyberiete na výlet mimo centra, dostanete sa až k bodu, kde sa spája rieka Douro s oceánom. Neďaleko neho sa nachádza maják, ktorý najlepšie vynikne počas západu slnka. Približne 15 minút chôdze odtiaľ je promenáda Pergola de Foz a po ďalšej štvrťhodinke prechádzky sa dostanete k podmorskému svetu a starobylému hradu. Za vstupné 50 centov sa vám naskytne nádherný pohľad na piesočné pláže, ktoré pokračujú až po zvyšok pobrežia. Na toto miesto sa veľmi ľahko dostanete prostredníctvom mestských hop on hop of tour alebo pomocou metra. Popri celej pláži vedie promenáda s viacerými podnikmi. Hlavné jedlá s prílohami tam stoja od 7 do 10 eur.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, autor
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa