Atény nie sú iba o Akropole, pozrite si aj tieto zaujímavosti

2018-03-01 12:00:00 |   |    | 

Grécka metropola sa nám automaticky spája so vzácnymi antickými pamiatkami, ale Atény ponúkajú aj iné atrakcie. Hrdo týčiaca sa Akropola je síce vašou povinnou zastávkou, ale potom sa už vyberte ďalej a pozrite si aj tieto zaujímavosti.



 

Vrch Likavitos

Z Akropoly možno máte nádherný výhľad na centrum mesta, ale ešte zaujímavejší pohľad sa vám naskytne z vrchu Likavitos. Ide o najvyšší bod v Aténach, ku ktorému sa dostanete buď prostredníctvom kratšej túry, alebo zvolíte pohodlnejšiu dopravu lanovkou či autom. Na jeho vrchole sa nachádza kaplnka, od ktorej máte najlepší rozhľad na celé Atény. Trošku nižšie je umiestnená reštaurácia s občerstvením, kde si môžete vychutnať nádhernú romantickú večeru s rozsvieteným mestom ako na dlani.

 

Agora

Nielen Akropola, ale aj Agora bola v minulosti centrom rušného života. Tam sa kedysi stretávali obyčajní ľudia, lebo jej hlavným účelom bolo trhovisko. No a okolo stánkov s potravinami a remeselnými výrobkami vznikal čulý ruch, ktorý bežní Aténčania tak milovali. Časom tam vznikol tribunál, kde mohli záujemcovia prezentovať svoj názor, boli tam vtedajšie podniky občerstvenia a nechýbalo ani skromnejšie divadlo. V súčasnosti sa podarilo uchovať už len malú časť ruín, ktoré vám ukážu túto jedinečnú cestu časom.

 

Odeon Herodesa Attica

Tento rozsiahly amfiteáter pochádza z 2. storočia. Vtedy ho nechal postaviť Herodes Atticus ako poctu svojej manželke. Veľké divadlo pravidelne hostilo na zaujímavých predstaveniach tisíce ľudí. No časom začalo chátrať a bolo takmer úplne zničené. V roku 1950 sa však rozhodli kompletne ho zrekonštruovať. Jeho obnova trvala 11 rokov, ale našťastie sa im podarilo stavbu dostať do takmer pôvodného stavu. Dokonca v lete tam ešte stále hrajú divadelné predstavenia, ktoré vrátili Odeonu zašlú slávu. V súčasnosti má divadlo kapacitu 5000 divákov.

 

Panaténsky štadión

Ďalším svedectvom úcty k bývalej kultúre je Panaténsky štadión. Jeho dejiny siahajú už do 4. storočia pred Kristom. Toto miesto malo byť aj svedkom veľkolepej Hadrianovej inaugurácie. Významnú pozíciu má najmä v športových dejinách, keď sa práve tam konali prvé moderné olympijské hry. Obrovský štadión pre 70 000 ľudí vytváral úžasnú atmosféru, ktorá hnala športovcov k ešte lepším výkonom. Aj táto stavba začala neskôr chátrať, no našťastie sa ju podarilo zachrániť a obnoviť na komerčné účely. Atény využívajú štadión na organizáciu veľkých podujatí a koncertov.

 

Veterná veža

Zaujímavou aténskou stavbou je Veterná veža, ktorá bola postavená v 1. storočí pred Kristom. Jej pôvodná funkcia bola na určovanie presného času. Ešte dodnes sa tam nachádzajú netradičné vodné hodiny. Interiér však slúžil aj ako vtedajšia meteorologická stanica a taktiež ako príbytok astronauta. Veža v sebe ukrýva veľa tajomstiev a vstup do nej umocňuje zdobenie vytesané do vrchného lemu budovy. K technickým zaujímavostiam tejto stavby patrí pôvodná kamenná strecha, ktorú vytvorili z 24 kusov veľkých panelov.

 

Anafiotika

Táto štvrť pôsobí na prvý pohľad starobylo, v skutočnosti patrí medzi novšie, pretože vznikla až v polovici 19. storočia. Napriek tomu sa architektom podarilo výborne vystihnúť pôvodnú grécku architektúru a využiť nehostinný hornatý terén. Biele domčeky s rovnými strechami vytvárajú úzke uličky, ktoré sú v súčasnosti naplnené rôznymi podnikmi. Anafiotika bola kedysi domovom robotníkov, ktorí prišli pracovať do Atén. Dnes je vychytenou turistickou atrakciou, pretože ponúka únik z veľkého mesta a ukazuje čarovnú atmosféru gréckeho vidieka.

 

Múzeá vzácnych dejín

Atény sú vzácne v tom, že sa v nich podarilo uchovať mimoriadne vzácny kúsok európskej kultúry a dejín. Preto by ste nemali vynechať návštevu aspoň jedného z múzeí, ktoré vám priblíži tieto vzácne informácie. Národné archeologické múzeum združuje všetky vzácne vykopávky a poskytuje pohľad do najväčšej zbierky artefaktov z antickej éry. Nová Akropola zase prezentuje 4000 historických predmetov a sôch z celého Grécka. Veľmi vzácnou zbierkou sa môže pochváliť tiež Byzantské múzeum, ktoré sústreďuje hlavné informácie o tejto ríši.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa