Turisti rozhodli: Najlepšou destináciou na Veľkú noc je Colmar

2018-03-24 00:00:01 |   |    | 

Colmar je nádherné francúzske mestečko, ktoré okúzľuje turistov po celý rok. Práve Veľká noc je však na jeho návštevu úplne ideálna. Slniečko svieti na farebné fasády domov, cukrári zdobia čokoládové vajíčka, remeselníci vyrábajú svoje originálne suveníry vonku na vzduchu, na uliciach hrajú hudobníci a je aj správny čas ochutnať skvelé alsaské víno.



 

Až 10 390 cestovateľov zo 106 krajín z celého sveta rozhodlo o tom, že najideálnejšou destináciou na Veľkú noc je francúzsky Colmar, ktorý predbehol aj rakúsku Viedeň, portugalský ostrov Madeira či škótsky Edinburgh. Nie je to pritom zďaleka jediný úspech tohto stredovekého mestečka, Colmar sa ocitol aj na druhom mieste rebríčka najlepších vianočných trhov v Európe a tretí skončil v zozname najlepších európskych destinácií pre rok 2018 (zdroj: European Best Destinations).

Hlasujúcich pre jeho „veľkonočné víťazstvo“ presvedčil Colmar najmä rôznymi podujatiami. Od konca marca až do polovice apríla žije po celých 18 dní mestečko jarou. V historickom centre sa konajú dva veľkonočné trhy a v uliciach mesta môžete stretnúť až 70 remeselníkov, farmárov, potulných muzikantov a ľudových zabávačov. Súčasťou podujatia je aj hudobný festival, počas ktorého môžete navštíviť viacero koncertov klasickej, džezovej aj svetovej hudby. A popritom samozrejme nesmiete vynechať ani najznámejšie atrakcie Colmaru.

 

Malé Benátky

Jedna z najkrajších častí Colmaru sa nazýva „Malé Benátky“ (La Petite Venise). Vodné kanály tu lemujú staré domy kupcov, ktorých pestré farby symbolizujú oblasť, ktorej sa venovali. Modré domy patrili obchodníkom s rybami, v zelených ste mohli kúpiť ovocie a zeleninu a v žltých syr, v bielych domoch bývali pekári. Ružové budovy lákali všetkých mužov, hľadajúcich fyzické uspokojenie, lebo vnich bývali "ľahké ženy". A tak vďaka farebnej fasáde každý poľahky našiel presne to, čo hľadal. Pri ich prehliadke si však všímajte aj drobné detaily. Ak je napríklad v dreve vyrezané malé srdiečko, znamená to, že v dome bývalo slobodné dievča. Keď sa vydalo, srdiečko jednoducho zmenili na kosoštvorec, symbol plodnosti.

 

Tržnica

V uličkách Colmaru natrafíte na viacero obchodov s originálnymi suvenírmi. Ak si však chcete priniesť domov (alebo len tak ochutnať) naozaj lokálne produkty, vyberte sa do tržnice. Nádherná tehlová budova pochádza z roku 1865 a nachádza sa neďaleko Malých Benátok. Denne v nej nájdete asi dvadsať obchodníkov s ovocím, zeleninou, syrmi, pečivom či mäsom a každý štvrtok ich ponuku dopĺňajú aj vonkajšie stánky.

 

Historické centrum

Centrum Colmartu si zachováva svoju stredovekú podobu, vďaka čomu jednoznačne patrí k tým najkrajším v Európe. Pri prechádzke malebnými uličkami budete obdivovať hrazdené domy, ktoré neraz ukrývajú reštaurácie, kaviarne, pekárne či predajne s domácimi remeselnými výrobkami. V centre nájdete aj niekoľko zaujímavých múzeí. Unterlinden v budove z 13. storočia vystavuje výtvarné diela z 15. až 18. storočia, vrátane svetoznámeho Isenheimského oltára od Matthiasa Grünewalda. Len o pár ulíc ďalej zas môžete navštíviť Múzeum hračiek alebo múzeum Augusta Bartholda, autora Sochy slobody, ktorý v Colmare žil.

 

Maison Pfister

V neveľkom centre Colmaru (na rue des Marchands 11) nájdete aj jeden zo symbolov mesta - takmer 500-ročný Pfisterov dom, ktorý je dokonalou ukážkou renesančnej architektúry v tejto oblasti Francúzska. Jeho steny zdobia maľby biblických scén, ale na fasáde nájdete aj portréty nemeckých panovníkov. Čo je zaujímavé, Pfisterov dom dostal svoje pomenovanie podľa vtedajšieho majiteľa až 300 rokov po postavení.

 

Ochutnajte kougelhopf

Kougelhopf je tradičný alsaský koláč, s ktorým sa spája viacero legiend. Jedna z nich naráža na jeho tvar (podobný našej bábovke). Podľa nej raz istý kúzelník zabudol svoj klobúk u pekára, a ten ho použil ako formu na koláč. Kougelhopf sa pripravuje rôznymi spôsobmi, napríklad s rumovými hrozienkami, s mandľami, ba dokonca so slaninou či orechmi. Ten najlepší vraj ochutnáte v sieti Laurène, kilo stojí asi 20 eur.

 

Vyhliadková plavba po kanáli

Prechádzka malebnými uličkami Colmaru je skvelá, ak však chcete mestečko dokonalo spoznať aj bez chodenia, objednajte si vyhliadkovú plavbu po mestských kanáloch. Drevená loď vás odvezie aj na miesta, ktoré obvykle zostávajú očiam turistov ukryté, a určite sa dozviete mnoho zaujímavostí aj z odborného výkladu. V ponuke je niekoľko možností, za pol hodinku zaplatíte okolo 6 eur.

 

Najstaršia verejná budova vo Francúzsku

Budovu Koïfhus by ste si však určite mali prísť obzrieť aj pešo, jedná sa totiž o najstaršiu verejnú budovu v celom Francúzsku. Postavili v roku 1480, dve priľahlé krídla vznikli v 16. storočí. Kedysi bola administratívnym a ekonomickým sídlom Colmaru, na prízemí bol sklad a colný úrad a na poschodí sa stretávali zástupcovia mesta. Neskôr by ste vo vzácnej budove našli bitúnok či obchod so sviečkami a lojom, sídlilo tam aj divadlo, banka či katolícka chlapčenská škola. Pred Koïfhusom stojí najslávnejšia fontána v Colmare. Zdobí ju socha Lazara Schwendiho, pána z Hohlandsburgu, ktorý v ruke drží vínnu révu. To preto, že práve Lazarus Schwendi kúpil koreň viniča od svojich vojenských druhov v Uhorsku a založil tak vinársku tradíciu v oblasti. Nezabudnite si pri fontáne niečo zaželať, domáci tvrdia, že by sa vám to mohlo splniť. Ak sa sem vyberiete po prehliadke malebného Colmaru, je možné, že si budete želať jediné - aby ste sa sem znova raz mohli vrátiť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa