Saint-Tropez a Port Grimaud: Dve rozkošné perly Francúzskej riviéry

2018-06-04 00:00:01 |   |    | 

Veľkým klenotom Azúrového pobrežia je malé, ale aj u nás dobre známe Saint–Tropez a neďaleko neho aj francúzska verzia Benátok s názvom Port Grimaud. Spoznať tieto čarovné mestá turistom nezaberie viac ako dva dni, ak dovolenkujete na Francúzskej riviére, rozhodne by ste ich mali navštíviť.



 

Saint-Tropez bola kedysi malou rybárskou dedinou, dnes patrí k najvychytenejším destináciám Azúrového pobrežia. Je to síce menšie mesto, ale veľmi milo vás na prvý pohľad prekvapí upravenosťou a čistotou. Provensálske naaranžované kaviarne s malými zastrčenými obchodíkmi privedú cestovateľov do iného sveta. V Saint -Tropez nájdete pokoj a ticho, úzke romantické uličky, ale aj značkové butiky, ktoré určite ocení najmä ženská časť populácie. Značky ako Prada, Versace, Dolce Gabana vtesané do starých kamenných budov, aby zapadli do architektonického štýlu, sú pre Saint-Tropez typické. 

Nenájdete tu však iba provensálske  budovy, kaviarne, veže alebo promenády. Najmä mužov určite zaujmú moderné luxusné jachty ukotvené v starobylom a malebnom prístave. Práve na tomto mieste možno vidieť to, že moderná doba môže aj jemne korešpondovať so starobylými prvkami.

 

Atrakcie, ktoré možno navštíviť v Saint-Tropez

Prvou atrakciou, ktorá nepochybne zaujíma každého návštevníka, je žandárska stanica Gendarmerie Nationale, kde sa odohrával seriál o pojašenom žandárovi zo Saint-Tropez, v hlavnej úlohe s legendárnym hercom Louisom de Funés. Táto žandárska stanica je top atrakcia  a každý turista sa pri nej povinnej odfotí.  Je zrekonštruovaná a prístupná pre turistov.

Nad mestom v malom borovicovom lesíku sa pyšne vystatuje citadela pochádzajúca zo 17. storočia.  Vstupné na túto pamiatku je mimo sezóny symbolické, v lete je o niečo vyššie. V exteriéri citadely sa nachádzajú delá, ktoré mali chrániť mesto pred vpádom nepriateľov. Vystavené sú na nádvorí, ktoré obkolesuje túto impozantnú stavbu. Z neho je nádherný výhľad na celé pobrežie široko – ďaleko, ak však chcete mať dokonalý zážitok, treba vstúpiť dnu, pretože v interiéri sa nachádza expozícia námorníctva.

Staré mesto je námestie v Saint–Tropez, ktoré lemujú platany a nádherné vkusné butiky vsadené medzi kaviarne. Atmosféru pokoja a romantiky umocňujú aj úzke uličky okolo námestia, ktoré poskytujú dostatočný chlad pred slnkom, hlavne na obed silno páliacim. Okolie Place des Lices je to najkrajšie, čo vám môže Saint- Tropez poskytnúť.

 

Kam na pláž ?

Zo starobylého prístavu, ktorý sme spomínali vyššie, sa veľmi rýchlo a jednoducho dostanete cez spleť kaviarní a butikov aj na neďalekú pláž Bouillabaisse. Najluxusnejšou je ale pláž v zátoke Pampelonne s množstvom barov, reštaurácii a ponukou vodných športov.

 

Port Grimaud

Ak ste v Saint-Tropez, rozhodne by ste mali navštíviť aj rozkošné mestečko Port Grimaud. Nachádza sa iba osem kilometrov od Saint-Tropez a ponúka úžasnú atmosféru. Nie je veľké ani známe ako Nice či Cannes, ale skrýva v sebe veľké bohatstvo.

Mesto je nazývané aj francúzske Benátky, lebo je tiež poprepájané kanálmi a kamennými mostíkmi. Už chýbajú iba gondoly a gondolieri, aby bola ilúzia slávneho talianskeho mesta dokonalá. V Port Grimaud sa však môžete za poplatok povoziť na člne a pozrieť si mesto aj zvonku.

Uvidíte typické provensálske mestečko s kvalitnými reštauráciami, kaviarňami a pestrofarebnými domčekmi, ktoré sú navzájom poprepájané mostíkmi. Port Grimaud nechýba tradičná francúzska atmosféra, ktorú vám bude pripomínať aj suvenír z levandule z jedného z tunajších obchodíkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa