Severotalianske mestečká: Poklady, ktoré čakajú na objavenie

2018-06-26 12:00:00 |   |    | 

Taliansko je priam gýčovo krásne: na každom rohu krásny ostrov, tyrkysové more, piesočnaté pláže, historické pamiatky a mnoho iného. Turista nevie, z čoho si má vybrať. Krajina na Apeninskom polostrove preto patrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie nielen Európy, ale aj celého sveta. Aj severné Taliansko je plné lákadiel, ktoré by bolo hriechom nevidieť. Ich ponuka vám istotne vyrazí dych.



 

Veľmi veľa ľudí sa chybne domnieva, že severné Taliansko nemá turistom čo ponúknuť. Okolie Pádskej nížiny však oplýva nielen historickými krásami či starodávnymi univerzitnými mestami, ale aj typickou talianskou atmosférou umocnenou nablýskanými obchodmi a  kaviarňami. Keď k tomuto všetkému pridáte aj najväčšie talianske jazero Lago di Garda, efekt z úžasnej dovolenky je zaručený.  Krásy severného Talianska sa nedajú  rozhodne opísať pár slovami, no nechajte sa inšpirovať.

 

Verona

Prehliadka historickej časti starobylej Verony musí byť pri akejkoľvek spoznávačke. Shakespearovo mesto ponúka turistom skutočne famóznu ponuku pamiatok v blízosti dvoch hlavných námestí. Na väčšom nájdete rímsky amfiteáter, druhé zdobia studne lásky a fontány. Cestou z jedného námestia k druhému sa nachádza povestný balkón, pod ktorým vyznával Rómeo lásku Júlii, a mnoho kaviarní, drahých butikov a pravej Gelato zmrzliny. Verona má neopakovateľnú atmosféru, ktorá uchváti každého turistu.

 

Mantova

Mantova je zatiaľ neprebudenou kráskou v Lombardskom regióne, toto mesto totiž ešte nezaplavili davy turistov. Ak hľadáte pokojné, historické a kultúrne miesto pre nerušenú dovolenku, zájdite práve sem. Mantova ponúka turistom mnoho takisto ako aj Verona, tieto dva skvosty popri sebe vyrástli ako dvojičky. V každom meste môžete obdivovať kus histórie, preslávenú kultúru, tradičnú severotaliansku architektúru a tiež reštaurácie s kulinárskymi lahôdkami. Mantova je mesto plné veží. Priamo v centre pri hlavnom námestí sa nachádza starobylá pevnosť Castello San Giorgio s múzeom. V meste tiež narazíte na mnoho katedrál, rotúnd, kamenných studní. Na hlavnom námestí Piazza Sordelo a v jeho tesnej blízkosti sa nachádza aj Kniežací stredoveký palác a stredoveká hodinová veža, vďaka ktorým sa veľmi rýchlo dostanete v čase späť do talianskeho stredoveku.

 

Padova

Padova sa nachádza veľmi blízko Benátok, ale jej charakter je úplne iný. Historické jadro mesta s námestiami je výrazným skvostom, ktorí si musia všetci turisti vyfotografovať. Najväčšou atrakciou pre návštevníkov je samozrejme najstaršia budova  univerzity Palazzo del Bo. Najkrajšou stavbou námestia Piazza dei Signori je Loggia della Gran Guardia zo 16.storočia, v ktorej zasadala rada šľachticov. Za návštevu rozhodne stojí aj chrám Bazilica di Sant Antonio.

 

Lago di Garda

Pri návšteve severného Talianska nesmiete vynechať Lago di Garda. Gardské jazero je najúchvatnejším a najväčším v celom Taliansku a zblízka pripomína more. Asi aj preto, lebo jeho hladina je vlnistá a neustále ho zdobí mnoho jácht a kúpajúcich sa ľudí.  Okolo jazera vyrástlo mnoho známych mestečiek.

Najkrajším a najnavštevovanejším je istotne malinké Sirmione, známe  kúpeľné stredisko s vyhliadkovou terasou z rímskeho obdobia. Ukrýva mnoho kostolíkov, malebné nábrežie aj štrkové pláže. Spleť historických a romantických kamenných uličiek vám skutočne vyrazí dych. Dominantou mestečka je stredoveká pevnosť Scaligero, ktorá sa týči nad jazerom. Ponúka kúzelný výhľad na celé mesto aj na okolité Dolomity.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa