Nová linka z Bratislavy – Eindhoven sa spája s futbalom, van Goghom aj firmou Philips

2019-01-14 12:00:00 |   |    | 

Slovensku pomaly pribúdajú ďalšie nové linky, ktoré nám umožňujú jednoduchšie cestovanie po Európe. Tentoraz Ryanair otvoril priame spojenie s holandským Eindhovenom, ktorý sa nachádza v blízkosti hraníc s Belgickom. Do Antverp sa dostanete po hodine a pol cesty vlakom, takže počas jedného výletu navštívite hneď dve zaujímavé miesta.



 

Dvakrát týždenne

Tak ako pri väčšine spojov, aj v prípade Holandska sa bude z Bratislavy lietať dvakrát týždenne. Pondelkové a piatkové spiatočné lety umožňujú naplánovať si predĺžený víkend, počas ktorého si stihnete pozrieť aj rôzne zaujímavosti v okolí. V pondelky sa zo Slovenska odlieta o 13:15 a v piatky krátko po 18:00. Let z Eindhovenu je vždy v piatok pred 16:00 a v pondelok predpoludním o jedenástej. Dĺžka letu je menej ako dve hodiny. Z letiska do centra jazdí priamy autobus, cesta trvá približne 25 minút. V prevádzke sú aj neskoré večerné spoje.

 

Van Abbemuseum

Eindhoven je v Holandsku známy vďaka viacerým zaujímavým stavbám. Jednou z nich je múzeum Van Abbe, ktoré má zároveň najväčšiu zbierku moderného umenia v krajine. Skladá sa z niekoľkých budov a skvele prepája pôvodnú architektúru s tou modernou. Vstupná časť je cez staré krídlo, ktoré predstavuje typický štýl holandských stavieb. Pozornosť púta najmä nová budova nepravidelného tvaru, ktorá je pokrytá kachličkami rôznych sivých odtieňov. Tie jej dodávajú počas slnečných dní zaujímavý charakter. Okolo nej sa nachádza malá vodná plocha, ktorá má pôsobiť ako oddychová zóna. Medzi najvzácnejšie vystavené kúsky patria maľby od Pabla Picassa.

VanAbbe hoofdingang.jpg
By Lempkesfabriek - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 

Kostol svätej Kataríny

Súčasnú budovu kostola svätej Kataríny postavili len v 19. storočí, takže patrí k novším európskym kostolom. Pôvodný svätostánok, ktorý stál na tom istom mieste, vybudovali v 13. storočí. Potom však už nepostačoval potrebám stále sa zväčšujúceho mesta, preto sa ho rozhodli zväčšiť. Namiesto prerábania ho úplne zbúrali a postavili novú neogotickú stavbu. Jej súčasťou je menšie múzeum, ktoré predstavuje dejiny mesta a združuje pár vzácnych archeologických vykopávok. Interiér kostola je ozvláštnený vďaka vysokej okennej vitráži. Tieňované sklá vytvárajú na stenách krásne farebné obrazce. Súčasťou kostola sú dve vysoké veže, ktoré domáci volajú David a Mária.

 

Nuenen

Krátko pred smrťou strávil Vincent van Gogh dva roky života v Neunene, ktorý je jedným z tipov na výlet v blízkom okolí. Nachádza sa len osem kilometrov od Eindhovenu a dostanete sa tam aj miestnou dopravou. Van Gogh tam žil v období medzi rokmi 1883 až 1885. Býval v dome vtedajšieho pastora. Táto krásna vidiecka oblasť bola známemu maliarovi často veľkou inšpiráciou na jeho diela.  V súčasnosti tam vytvorili múzeum, ktoré fanúšikov umenia zoznamuje s prácou tohto velikána. Pri prehliadke dostanete audiosprievodcov a môžete sa vybrať po krokoch Van Gogha. Na tejto malej túre sa pozriete na maliarove obľúbené miesta, kde trávil v Nuenene veľa času.

 

Vesteda Toren

Najkrajšou stavbou modernej architektúry je veža Vesteda. Jej výstavba skončila v roku 2006 a krátko potom dostala dve ocenenia za najlepšiu stavbu v Holandsku. Vesteda je vysoká 90 metrov a má tvar diamantu. Jej autorom je dizajnér Jo Coenen, ktorý hľadal inšpiráciu v americkej budove Flatiron. Napriek tomu, že kvôli štíhlemu vzhľadu vzbudzuje dojem najvyššej budovy v meste, v skutočnosti to tak nie je. V Eindhovene sú tri stavby, ktoré sú vyššie ako táto diamantová veža, ale tie nemajú tak zaujímavé architektonické riešenie. Vesteda v súčasnosti slúži na súkromné účely. Nachádzajú sa v nej luxusné apartmánové byty, ktoré ponúkajú jednu z najkrajších vyhliadok na mesto.

 

Múzeum Philips

Eindhoven sa na konci 19. storočia stal jedným z najdôležitejších miest na mape výrobcov elektronických výrobkov. Gerard Philips tu vtedy založil fabriku, ktorá niesla jeho meno. Jeho prvým produktom boli žiarovky, ale vďaka jeho šikovnosti firma začala rýchlo prosperovať a stala sa lídrom na trhu s elektronikou. Neďaleko sídla spoločnosti preto vybudovali interaktívne múzeum, ktoré sa sústreďuje na dejiny firmy. Môžete si tam pozrieť celé série výrobkov a to, ako sa časom vyvíjali. Veľmi obľúbené sú interaktívne časti, kde sa deti zabavia formou kvízov alebo si otestujú svoje zručnosti. Múzeum sa nachádza priamo v centre mesta a vstupné doň je 9 eur. Denný počet návštevníkov je obmedzený, preto by ste si mali radšej rezervovať lístky cez internet.

Lichttoren Eindhoven 1.JPG
By Rosemoon - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 

Múzeum a štadión PSV Eindhoven

Obyvatelia mesta sú mimoriadne hrdí na ich klub PSV Eindhoven. Ten má vyše storočnú tradíciu a fanúšikovia na ich zápasoch vždy vytvárajú fantastickú atmosféru. I keď nie ste priaznivcami tohto športu, zájdite si na ich stretnutie a užite si túto zábavu na vlastnej koži. Pri štadióne sa nachádza aj múzeum, ktoré mapuje dejiny klubu. Časť z neho má interaktívnu podobu a má niekoľko atrakcií venovaných detským návštevníkom. Vstupné je 7,50 eur pre dospelých a v prípade záujmu si môžete zakúpiť kombinovaný lístok za 16,50 eur, ktorý zahŕňa aj prehliadku štadióna.

Philips Stadion.jpg
By TaraO - Own work, CC BY 2.5, Link

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa