Nórske Oslo – severská príťažlivosť s množstvom zaujímavých zákutí

2019-01-31 12:00:00 |   |    | 

Radi objavujete hlavné mesta Európy, ale všetky sa Vám zdajú najmä v letnom období príliš preplnené? Zamierte viac na sever do Osla. Do mesta, ktoré je vzdušné, plné zelene a moderné. No nie násilným spôsobom a silou mocou do nebies týčiacimi sa mrakodrapmi. Je moderné svojou nadčasovosťou, prírodnými materiálmi, severskou pečaťou elegancie a jednoduchosti.



 

Vyberte sa tam, kde sa prímorská promenáda s reštauráciami a galériami stretáva s moderným a funkčným obytným komplexom. Tam, kde si môžete vybrať, či budete sedieť v reštaurácii s morskými príšerami alebo na drevenom móle v ruke s rýchlym občerstvením, popíjať drink v plavkách na pláži alebo obdivovať novodobú výstavbu s morskými kanálmi húpajúcimi sympatické člny. Keď sa aj tu teploty vyšplhajú k tridsiatkam, oceníte, že priamo v meste sa dá len tak skočiť do mora.

Pri pohľade z promenády sa Vám naskytne pohľad  na malebný stredovekú pevnosť Akerhus pochádzajúci z 13. storočia či ostrovčeky Hovedøya, Lindøya či poloostrov Bygdøya, kam sa dostanete aj pravidelnými lodnými linkami. Bygdøya je miestom, kde sa vo vikingskom múzeu, dozviete viac o predkoch dnešných severanov, no za povšimnutie stoja aj Námorné múzeum, Kon – Tiki múzeum či Múzeum histórie.

Ak ste minulosťou a artefaktami dosýta nabažení, určite neprehliadnite budovu mestskej radnice Rådhuset, ktorá je práve dejiskom odovzdávania Nobelovej ceny za mier. Táto pôvodne domácimi odmietaná tmavočervená tehlová budova je dnes dominantou mesta aj so svojimi dvoma vežami a veľkými hodinami. Môžu byť skvelým pomocníkom pripomínajúcimi, že by ste nemali zmeškať vašu loď.

A čo je v Osle netradičné a bežne na prechádzke mestom nenažijete? Je to návšteva budovy Opery. Že čo je na tom čudné? Na strechu budovu môžete totiž vyjsť plynule a ani si nevšimnete, ako sa váš pohľad na okolie zrazu zmenil. Steny budovy sú totiž šikmé a ľahko sa na ne dostanete. Naskytne sa vám príjemný výhľad na more a panorámu mesta. Interiér budovy je rovnako príťažlivý a reštaurácia na prízemí vám poskytne príjemne osvieženie.

Pri návšteve Osla nesmiete obísť ďalšiu dominantu mesta, ktorou je skokanský mostík Holmenkollen. Z futuristického „majáku“ vystavaného v roku 2011 pri príležitosti svetového šampionátu v klasickom lyžovaní vidíte mesto a jeho ostrovčeky porozhadzované v mori ako na dlani. Medzi ihličnanmi pod Holmenkollenom máte tak trocha pocit ako u nás v športovom areáli neďaleko Štrbského plesa. Určite tam zájdite a odfoťte sa pod olympijskými kruhmi.

Možno ste v súvislosti s nórskym hlavným mestom počuli o Gustavovi Vigelandovi a jeho neprehliadnuteľných sochách a súsošiach v mestskom 32-hektárovom Vigeland parku. Niektorí tvrdia, že Vigeland bol posadnutý ľudskými výrazmi, mimikou a postojmi, a tak tu nájdete vyše 200 rozličných sôch dvojíc, párov, detí a ich rodičov či starých rodičov.

Množstvo celkom nahých sôch môže u každého vyvolať naozaj rozličné pocity a monolit z tiel, ktorý parku dominuje, pôsobí dokonca, akoby boli telá nahádzané v masovom hrobe. Park je napriek svojej kontroverznosti príjemným miestom a počas teplých dní medzi bronzovými sochami je veľká fontána uprostred osviežujúcim prvkom.

Len pár krokov od mora nájdete ďalšiu zaujímavú výstavbu administratívnych a obytných budov nazývanú Barcode a pri pohľade z diaľky naozaj zistíte, že budovy pripomínajú čiarový kód. Pri výstavbe, ktorá bola dokončená v roku 2016, objavili čínsky porcelán a niekoľko vrakov lodí, niektoré až 18 metrov dlhé pochádzajúce z prvej polovice 16. storočia. Považujú sa za najväčšiu zbierku historických vrakov doteraz nájdených v Nórsku.

Oslo je síce jedným z menších európskych miest, no oplýva  osobitou severskou príťažlivosťou s množstvom zaujímavých zákutí. Preto by rozhodne nemalo chýbať na vašom cestovateľskom zozname po Európe. 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Lucy Uhorskai

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa