Legendárny zamrznutý Ötzi a fresky o kráľovi Artušovi: To všetko prináša Bolzano

2018-08-30 12:00:00 |   |    | 

Bolzano síce nemá more a pekné pláže ako iné talianske mestá, aj napriek tomu však dokáže prilákať turistov. Nachádza sa v južnej časti Tirolska, v oblasti, ktorá bola osídlená už od 7. storočia. Neskôr získalo štatút mesta, ktoré sa postupne rozrastalo až do terajšej podoby. V súčasnosti má Bolzano vyše 100 000 obyvateľov a patrí medzi najkrajšie horské destinácie v Taliansku.



 

Spojenie s dovolenkou v iných krajinách

V blízkosti Bolzana nie je žiadne letisko. Keby ste leteli do Milána alebo Benátok, cesta do tohto mesta by trvala takmer tri hodiny. Najbližšie letecké spojenie je do rakúskeho Innsbrucku, ktorý je vzdialený 123 kilometrov. Preto najideálnejšou možnosťou je využiť vlastnú automobilovú dopravu. Takto navyše získavate skvelú možnosť navštíviť aj iné štáty. Poloha Bolzana navnaďuje na dlhšie dovolenky, počas ktorých môžete zájsť do Švajčiarska, Rakúska, prípadne Lichtenštajnska. Cestou do Talianska sa zastavte najprv v Innsbrucku, kde si užijete okolité hory. Do švajčiarskeho St. Moritzu to máte len 168 kilometrov a keby vám neprekážala dlhšia cesta, za menej ako štyri hodiny sa dostanete do Vaduzu v Lichtenštajnsku. Naskytuje sa aj možnosť spojenia dovolenky v Dolomitoch s výletom do Bolzana. Napríklad vzdialenosť zo známeho strediska Selva di val Gardena je 46 kilometrov, ktoré autom v náročnom teréne prejdete asi za hodinku.

 

Archeologické múzeum s Ötzim

I keď nie ste fanúšikom múzeí, tentoraz urobte výnimku. V Bolzane sa totiž nachádza výstava, ktorá vás oboznámi so všetkými informáciami ohľadom legendárnej zamrznutej múmie. Ötziho našli v Alpách v roku 1991. Podľa odhadov odborníkov mohol tento človek žiť v období 33 000 rokov pred Kristom. Keďže bol zakonzervovaný vo veľkom ľadovci, jeho telo sa podarilo uchovať v dobrom stave. O múmiu chvíľu viedli spor Taliani a Rakúšania, nakoniec však tieto pozostatky získalo práve archeologické múzeum v Bolzane. Jedna časť výstavy je venovaná jeho objaveniu, životu a všetkým vedomostiam, ktoré získali z jeho skúmania. V tomto meste sa okrem samotnej múmie nachádza aj napodobenina toho, ako mohol Ötzi vyzerať v minulosti. Kuriozitou je, že túto podobizeň už menili trikrát, pretože pri jej skúmaní prichádzajú stále na nové poznatky.

 

Hrad Roncolo

Neďaleko Bolzana sa nachádza hrad Roncolo, ktorý ponúka ďalšiu historickú vzácnosť. Turistov priláka už samotnou polohou, keďže je umiestnený na skale uprostred peknej prírody. Nenápadný exteriér však neprezrádza nič o tom, aké perly sa nachádzajú v jeho miestnostiach. V Roncolo majú totiž najväčšiu zbierku najzachovalejších fresiek na svete, ktorá nezobrazuje obrazy s duchovnou tematikou. Na týchto maľbách si môžete pozrieť výjavy z každodenného života a najvzácnejšie kresby zachytávajú momenty z legiend o kráľovi Artušovi a z príbehu o Tristanovi a Izolde.

 

Lanovka Renon

Pre milovníkov krásnych výhľadov pripravili v Bolzane lanovku Renon. Tá vychádza z mesta, kde je jej stanica vzdialená len 10 minút z historického centra. Kabínka premáva každé štyri minúty a za jedenásť minút sa dostanete na vyhliadku Soprabolzano. Odtiaľ si môžete pozrieť nielen celé mesto, ale aj okolité dedinky a pohoria. Najmä počas pekného počasia je to výnimočný zážitok, preto je v tomto čase veľmi vyťažená a vytvárajú sa pri nej dlhé čakacie rady. Cena spiatočného lístka je 10 eur, zakúpiť si môžete aj jednosmernú jazdu a dole zídete po vyznačenej turistickej trase.

 

Reštaurácia Fischbänke

Každé mesto má svoj originálny podnik, ktorý by ste nemali počas svojich dovoleniek obísť. V Bolzane ním je reštaurácia Fischbänke, ktorá sa nachádza priamo v starom centre. Jej majiteľom je umelec a svetobežník Rino Zullo, čo je na nej v každom ohľade vidieť. Cobo, ako tohto pána prezývajú, tam chcel vytvoriť miesto, kde zabudnete na všetky konvencie a starosti. Máte sa tam úplne uvoľniť, zabávať a zoznamovať sa s inými ľuďmi. Reštaurácia preto sídli priamo na ulici, pričom bar a stoly vyrobil z pôvodných stolov, na ktorých v minulosti spracovávali ryby a predávali ich na rybacom trhu. Odtiaľ dostal podnik aj svoje pomenovanie. Z diaľky vás priláka živou atmosférou, dobrou hudbou a rozvoniavajúcimi chuťovkami, ktoré tam predávajú.

 

Via dei Portici

Na návštevu tejto ulice budete mať hneď dva dôvody. Ten prvý je praktický, pretože po oboch stranách je lemovaná rôznymi obchodmi a je najznámejšou obchodnou ulicou v meste. Druhým dôvodom je jej historický význam. Hneď ako odpútate zrak od výkladov, zdvihnite hlavu a pozrite sa na nádherne zdobené fasády domov. Keďže aj v minulosti sa tam pravidelne konali trhy, museli vymyslieť spôsob, akým by chránili obchodníkov v lete pred ostrým slnkom a v zime pred snehom. Preto vytvorili arkádový podchod, kde sa mohli skryť a spokojne ponúkať svoj tovar.

 

Kláštor v Brixene

Len 40 kilometrov od Bolzana sa nachádza mestečko Brixen, ktoré je známe vďaka kláštoru s bohatou freskovou výzdobou. Zatiaľ čo v hrade Roncolo dominovali maľby z bežného života, v tomto prípade môžeme vidieť najmä výjavy z biblie. Väčšina z nich sa nachádza na klenutých stropoch a ponúka tak dychberúcu netradičnú galériu. Fresky majú viacero autorov a vznikali postupne v priebehu niekoľko rokov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa