Najpodceňovanejšie vo Francúzsku: 8 miest, ktoré je hriechom obísť

2018-09-07 00:00:01 |   |    | 

Pokiaľ sa chcete vyhnúť davom turistov, mali by ste v každej krajine objaviť nejaké menej známe, ale rovnako skvelé lokality. Vo Francúzsku je niekoľko miest, ktoré sú stále v tieni Paríža alebo Nice. No stačí vyjsť mimo dôverne známe cesty, aby ste odhalili ďalšie poklady.



 

Avignon

V priebehu 14. storočia bol Avignon hlavným sídlom cirkvi. Pápeži si ho vybrali za nový domov, čo vtedy mestu výrazne pomohlo. Vďaka tomu sa začalo rozrastať a z tejto éry zostalo v centre niekoľko nádherných budov. Najvzácnejšou z nich je palác, v ktorom kedysi bývali cirkevní hodnostári. Ešte aj v súčasnosti si tam môžete pozrieť honosné priestory, ktoré slúžili prevažne na reprezentatívne účely. V širšom centre potom sa pri rieke nachádzajú pozostatky pôvodného kamenného mosta, ktoré patria k významným francúzskym pamiatkam tohto druhu. Počas dňa si rezervujte plavbu loďou, ktorá vám ukáže mesto z toho najkrajšieho pohľadu.

 

Colmar

Tým, ktorí milujú krásne historické mestečká, sa istotne bude páčiť Colmar. Nachádza sa v blízkosti hraníc s Nemeckom a v minulosti patril isté obdobie aj tejto krajine. Vďaka tomu môžeme na jeho architektúre badať vplyvy oboch kultúr. Najkrajšia časť sa nachádza v historickom centre, kde sa vynímajú vysoké farebné domy s dreveným zdobením. V Colmare si môžete pozrieť hneď niekoľko historických kostolov, ktoré boli postavené zväčša v gotickom štýle.

 

Biarritz

Na dovolenku do Nice chodí mnoho ľudí. Chcú sa pochváliť návštevou jedných z najluxusnejších miest vo Francúzsku a radi si pozrú aj blízke Monako. Stačí sa však vybrať na opačný koniec pobrežia do Biarritz, aby ste tam našli príjemné teplé more, nádherné piesočné pláže a zaujímavé historické oblasti. Toto mesto preferujú najmä Francúzi, ktorí si ho nevedia vynachváliť kvôli kvalitným službám a nádhernej prírode. Nájdete tam dokonca aj typický železný most, ktorý navrhol slávny Gustave Eiffel. Pokiaľ máte chuť navštíviť Španielsko, do najbližšieho veľkého mesta Bilbao je to odtiaľ len 150 kilometrov.

 

Korzika

Turisti pri cestovaní po Francúzsku niekedy neprávom zabúdajú na ostrov Korzika. Táto dovolenková oblasť je pritom jednou z najlepších, ktoré môžete v tejto krajine vidieť. Má bohatú históriu, úžasnú prírodu so skvelými plážami a navyše si tam môžete pozrieť zmes viacerých európskych kultúr, ktoré sa odrážajú najmä na pestrej architektúre. Korzika je ako stvorená na aktívnu dovolenku. Môžete si naplánovať turistiku v národnom parku, zájsť na bicykli po niektorých rovinatých častiach ostrova a najmä si vychutnajte vodné športy, na ktoré tam máte výborné podmienky. Využite tiež dobré lodné prepojenie ostrova, keď sa vďaka pravidelným linkám môžete dostať napríklad na Sardíniu.

 

Arles

Provensálsko nie je známe len vďaka krásnemu vidieku, stačí si všimnúť napríklad nádherné mesto Arles. Jeho dominantou je veľký amfiteáter v talianskom štýle. Ten sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, vďaka čomu aj dnes slúži na organizovanie rôznych mestských podujatí. Atmosféra s rímskym nádychom sa potom prenáša aj na ďalšie budovy v centre. Mesto Arles v minulosti práve vďaka tomu očarilo maliara Vincenta van Gogha, ktorý tam strávil istú časť svojho života.

 

Annecy

V mnohých ohľadoch sa podobá na Colmar, pretože jeho centrum tvoria podobné historicky vzácne domy. Annecy je však výnimočné tým, že sa nachádza v Alpách, a tak jeho výnimočnosť ešte viac zdôrazňujú výhľady na okolité končiare. Samotné mesto leží na spleti kanálov a rieky, čo dodáva jeho uliciam osobité kúzlo. Historickou dominantou je palác, ktorý bol postavený na jednom z ostrovčekov. Turisti obľubujú prechádzku po promenáde v jeho blízkosti a posedenie v podnikoch, ktoré ponúkajú skvelý výhľad na túto časť centra. Dovolenku v Annecy môžete spojiť aj s turistikou v Alpách a v zime sa vyberte na lyžovačku do jedného z tunajších stredísk.

 

Dijon

Toto malé mestečko láka cestovateľov najmä na známu katedrálu. Tá vyniká vďaka farebnej streche, na ktorej pomocou škridiel vytvorili zaujímavé obrazce. Postavená bola na konci 14. storočia a má veľmi peknú časť pre zbor, ktorá sa vyníma vďaka vysokým stropom a oknám s vitrážou. Ak vám je názov tohto mesta povedomý, tipujete správne. Dijon skutočne prepožičal svoje meno známej horčici, ktorá vznikla práve v tomto regióne. Okrem špecializovaných obchodov sa môžete tešiť na jej bohaté zastúpenie v jedálnych lístkoch, keďže domáci dokážu využiť jej charakteristickú chuť mnohými spôsobmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa