Najnavštevovanejšie mesto sveta: 6 tipov, ako spoznať Paríž a neminúť celé úspory

2018-09-12 00:00:00 |   |    | 

Paríž je mekkou turizmu a nepochybne najromantickejším mestom na svete. Nedá sa mu uprieť impozantnosť a gracióznosť, ktorú mu dodáva predovšetkým architektúra a stovky jedinečných pamiatok, aké nikde inde nenájdete. Aj vďaka nim sa radí medzi desať najkrajších miest sveta a podľa oficiálnych štatistík sem každý rok mieri najväčší počet turistov. Ako však Paríž spoznať bez toho, aby ste museli siahnuť hlboko do vrecka?



 

Paríž je vždy plný turistov, neodradili ich dokonca ani teroristické útoky, ktoré mesto zasiahli v ostatných rokoch. Kto nebol v Paríži, akoby ani nezakúsil tú pravú európsku kultúru. Hoci je toto mesto neopakovateľné a nádherné, má aj svoje úskalia, najmä čo sa týka financií. Ruka v ruke so  záujmom turistov prichádzajú aj vyššie ceny a Paríž je dnes jedným z najdrahších miest na svete. Nenechajte sa  však odradiť, víkend v hlavnom francúzskom meste stojí za to. Pri dodržiavaní zopár pravidiel sa vám vydarí aj bez toho, aby ste minuli všetky svoje úspory.

 

1. Vyberte sa do Paríža mimo sezóny

Snažte sa mu vyhnúť od mája do októbra, kedy je v meste veľmi veľa turistov a z pamiatok nebudete mať takmer nič. Masovosť v sezóne nie je ničím výnimočná a prináša aj vyššie ceny. V lete je všetko drahšie, od jedál cez oblečenie až po hotely. Ak vás neodrádza trochu horšie alebo upršané počasie, využite možnosť cestovať mimo spomenutých mesiacov. Ušetríte tak svojej peňaženke veľké množstvo eur.

 

2. Ušetrite na doprave a ubytovaní

Trendom cestovných kancelárii je organizovať poznávacie zájazdy. Autokarový zájazd do Paríža na 4 až 5 dní sa dá zohnať aj do 160 eur (vrátane ubytovania, raňajok a sprievodcu), letecké zájazdy sa šplhajú nad 250 eur. Ak chcete cestovať na vlastnú päsť, skúste ubytovanie cez booking, alebo vyskúšajte couchsurfing. Ubytovať sa dá aj na predmestí v menšom penzióne či na súkromí, čo je vždy lacnejšia alternatíva ako hotel.

 

3. Využite zľavy

Ak ste ešte študentom, máte do 26 rokov a vlastníte kartu ISIC, vstup do väčšiny múzeí a galérií máte zadarmo. Ak do tejto skupiny nepatríte, využite to, že v nedele sú vstupy do múzeí zadarmo pre všetkých. Musíte však počítať s tým, že vtedy tieto miesta praskajú vo švíkoch. Samozrejmosťou sú  platené vstupy do Louvre a na Eiffelovu vežu, na ktoré sa táto akcia nevzťahuje.

 

4. Lacnejšia MHD

Hromadná doprava je spoľahlivá a je ňou prepojený celý Paríž. Nekupujte si však lístky na jednotlivé trasy, radšej investujte do turistického lístka a poriadne ho využite. Ak nechcete míňať peniaze týmto spôsobom, môžete mesto spoznávať aj na vlastných nohách, alebo si zapožičať bicykel. Nadšení fanúšikovia bicyklovania majú v tomto meste zelenú, Paríž je cyklistom naklonený a má vybudované skvelé cyklotrasy. Rýchlo a jednoducho sa nimi dostanete všade.

 

5. Neplaťte zbytočne veľa za suveníry a služby v centre mesta

Niektoré ceny, ktoré predávajúci pýtajú za suveníry, sú zbytočne prehnané. Taktiež nenavštevujte drahé reštaurácie blízko Eiffelovej veže alebo pri Notre Dame. Kávu za 8 eur si môžete odpustiť, ako aj drahé večere v luxusných reštauráciách, kde za večeru môžete zaplatiť aj 50 eur na osobu. V Paríži je množstvo dobrých rýchlych občerstvení alebo pravých francúzskych bagetérií. Bagety nevychádzajú draho a aspoň ochutnáte pravú domácu pochúťku.  Stravujte sa radšej mimo reštaurácií, alebo si radšej jedlo kúpte v obchodoch či potravinách, tých je na každom rohu dostatok.

 

6. Ušetrite na prehliadkach

Ak chcete spoznávať mesto so sprievodcom, je to vždy nákladnejšie. Ak však chcete mať k jednotlivým pamiatkam výklad, môžete si zajednať niektorú z bezplatných prehliadok, ktoré organizuje mesto alebo dobrovoľníci. V prípade, že vám stačí pochodiť si pamiatky sami, rozhodne navštívte Turistické informačné centrá. V nich dostanete mnoho prospektov, plánikov mesta a informácií o jednotlivých pamiatkach úplne zadarmo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa