Britský Guardian vybral 10 TOP neobjavených destinácií, zaradil doň aj slovenské mesto

2018-09-10 12:00:00 |   |    | 

Denník The Guardian patrí k najznámejším novinám na Britských ostrovoch. Pred pár dňami zverejnil zoznam desiatich najlepších menej známych európskych miest, ktoré sú vďaka „historickej architektúre, nádhernej scenérii a kultúre bez davov“ dokonalým cieľom na jesenný výlet. Jedným z nich sú aj naše Košice.



 

Catania, Sicília

Univerzitné mestečko Catania leží na v tieni majestátnej sopky Etny na východnom pobreží Sicílie. V jeho srdci sa nachádza štvrť plná veží, námestí a budov z 18. storočia, keď Catania súperila o nadvládu nad ostrovom s Palermom. Dominuje jej najmä Piazza del Duomo, počas návštevy by ste ale nemali vynechať ani Teatro Massimo Bellini a najmä rybí trh, ktorý sa koná každé víkendové ráno. Nezabudnite ochutnať miestnu špecialitu pasta alla norma (cestoviny s paradajkami a baklažánom) a nevynechajte ani prechádzku po pláži. Po skončení prázdnin to tam už tak „nežije“, ale more je ešte začiatkom jesene teplé. Dnes by napríklad malo dosiahnuť teplotu až 27 stupňov.

 

Belehrad, Srbsko

Nedávny prieskum spoločnosti Post Office Travel Money ukázal, že srbský Belehrad ponúka zo zatiaľ neobjavených miest najviac muziky za najmenej peňazí. Víkend pre dvoch vás bez leteniek vyjde na menej ako 170 eur (vrátane ubytovania, jedla, nápojov, vstupov a miestnej dopravy), čo je o 12 percent menej ako v poľskom Krakove, ktorý sa umiestnil na druhom mieste. Hlavnými atrakciami Belehradu sú uličky starého mesta s pestrými historickými budovami, promenáda popri brehoch riek Dunaj a Sáva a pevnosť Kalemegdan. Tešiť sa môžete aj na mimoriadne rušný nočný život v balkánskom štýle.

 

Kaunas, Litva

Kaunas bol v rokoch 1920 až 1940 hlavným mestom Litvy a toto významné obdobie zanechalo v meste stopy v podobe mnohých vzácnych budov, ktorým dominuje predovšetkým monumentálny Kostol Kristovho vzkriesenia. Milovníkov staršieho umenia zas zaujme kaunasský hrad zo 14. storočia nad sútokom riek Nemunas a Neris, alebo radnica zo 16. storočia prezývaná Biela labuť. Na všetko máte krásny výhľad z najstarších pozemných lanoviek v krajine Žaliakalnis a Aleksotas. Najneobvyklejšou atrakciou je ale Diablovo múzeum, ktoré vystavuje asi 3000 satanistických postavičiek zo 70 krajín.

 

Bari, Taliansko

Bari na východnom pobreží Talianska turistom ponúka zaujímavý kontrast dvoch historických etáp - starej historickej časti a moderného industriálneho mesta. Nová štvrť je plná zaujímavých obchodov, v uličkách Bari Vecchia zas okúsite chuť starého Talianska s bielymi fasádami, farebnými okenicami a živou atmosférou. Môžete tam obdivovať mnoho starobylých budov, ktorým dominuje hrad z 12. storočia a bazilika sv. Mikuláša zo začiatku 11. storočia, kde sú pochované ostatky sv. Mikuláša, ktorý v meste žil. Bari láka aj kulinárov, určite ochutnajte sgagliozze (vysmážané polentové guľky).

 

Podgorica, Čierna Hora

Podgorica (bývalý Titograd) na sútoku riek Morača a Ribnica patrí síce k najmladším hlavným mestám, jej história ale siaha až do 2. storočia pred Kristom. Dnes ponúka pestrú zmes rôznych architektonických štýlov z obdobia od Osmanskej ríše až po Rakúsko-Uhorsko. Na pohľad malé mesto ponúka rušné kaviarne, dobré miestne jedlo a nápoje a mnoho možností na príjemné prechádzky. Ak by vám to nestačilo, len 50 kilometrov vás v Podgorici delí od Jadranského mora a ak radšej uprednostníte horskú turistiku, aj k nej to máte z hlavného mesta Čiernej Hory len na skok.

 

Ochrid, Macedónsko

Malebný Ochrid pri rovnomennom jazere sa môže pochváliť dobre zachovalým historickým centrom s dláždenými uličkami, tradičnými domami a množstvom kostolov. Dominantou mestečka je pevnosť Samouil s vynikajúcim výhľadom na okolie, 2000-ročný amfiteáter a Kostol svätého Jána (St Jovan Kaneo) z 13. storočia, ktorý hrdo tróni pri brehoch jazera a je najfotografovanejšou pamiatkou v meste. Loďou sa odvezte aj ku kláštoru St Naum a neďalekým prameňom, ponorte sa k podvodnému archeologickému nálezisku s názvom Zátoka kostí alebo sa prejdite národným parkom Galičica.

 

Préveza, Grécko

Malebný prístav benátskeho pôvodu Préveza zostáva neprávom na pokraji záujmu turistov. Jeho starobylé dláždené uličky a pekná promenáda pritom ponúkajú veľmi príjemne strávený víkend. Mestečko na severozápade Grécka sa môže pochváliť aj zaujímavou architektúrou, predovšetkým hradom Kastro Pantokrator a nádherne maľovaným kostolom Agiosa Athanasiosa. Aj okolie Prévezy pozýva dovolenkárov na romantické prechádzky. Asi po hodine sa dostanete na 25-kilometrovú piesočnú pláž Monolithi, milovníci prírody sa zas vydajú preskúmať kaňon rieky Acheron a mokriny Amvrakikos, kde žijú pelikány, a blízko to máte aj k ruinám starovekých miest Nikopolis a  Cassope.

 

Grenoble, Francúzsko

Vďaka svojej polohe na úpätí Álp poznajú Grenoble ako jedno z miest po ceste predovšetkým milovníci hôr, ktorí sa ponáhľajú za turistikou či lyžovaním. Je však chybou sa tam nezastaviť, v Grenobli žije množstvo študentov, preto tam nájdete rušný život s množstvom reštaurácií, barov a kaviarní. Jedna z nich je dokonca druhá najstaršia v krajine – Café de la Table Ronde založili už v roku 1739. Milovníci umenia nevynechajú návštevu Musée de Grenoble s fantastickou zbierkou svetového umenia vrátane diel Bonnarda, Modiglianiho či Miróa ani 2 kilometre vzdialený Magasin, kde sa dozviete všetko o diele Gustava Eiffela.

 

Pula, Chorvátsko

Chorvátsku Pulu netreba našincom veľmi predstavovať. Mesto na polostrove Istria je známe predovšetkým vďaka rímskym pamiatkam; môžete tu vidieť Augustov chrám, víťazný oblúk Sergijovcov a predovšetkým amfiteáter z 1. storočia, šiesty najväčší na svete. K architektonickým skvostom patrí aj katedrála zo 4. storočia. Ak vás pamiatky veľmi nezaujímajú, určite sa vyberiete na neďaleký polostrov Verudela alebo do Fažany, odkiaľ sa môžete loďou odviezť na ostrov Veľký Brijun. Tam vás čaká oddych na malebných plážach, prechádzka národným parkom aj Biela vila, letná rezidencia prezidenta Tita.

 

Košice, Slovensko

Do pozornosti britských turistov dáva Guardian aj slovenské Košice, na ktorých autorov článku zaujal najmä rušný nočný život, prehliadka pripomienok čias socializmu či Mihal Gallery s dielami Andyho Warhola. Okrem toho o Košiciach píšu: „Druhé najväčšie mesto Slovenska sa nachádza v blízkosti Maďarska aj Ukrajiny na rieke Hornád a nájdete v ňom všetko od gotiky až po secesnú architektúru. Podlhovasté hlavné námestie, Hlavná ulica, má veľa farebných trojpodlažných budov a v mnohých sa dnes nachádzajú kaviarne alebo bary, v ktorých to v lete dlho žije. Na skok to máte aj k spievajúcej fontáne, pôsobivej gotickej katedrále sv. Alžbety, susednej Urbanovej veži aj k stredovekej Miklušovej väznici.“

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa