Z Košíc do Mníchova už za hodinu a pol. Čo si tam môžete pozrieť?

2018-09-19 12:00:00 |   |    | 

Eurowings od jesene naplno rozbehne svoje nové priame linky z Košíc do Nemecka. Naša metropola východu vyhrala internetové hlasovanie, vďaka čomu sa od konca októbra môžeme vybrať na výlet do Düsseldorfu a Mníchova. Predstavme si hlavné mesto Bavorska bližšie.



 

Priame lety, ale aj s prestupom

Mníchov pribudol do letového plánu košického letiska počas zimnej sezóny. Prvý let je naplánovaný na 28. októbra. Jedna cesta trvá jeden a pol hodiny, takže za veľmi krátky čas sa dostanete priamo do tohto obľúbeného mesta. Cestovatelia si môžu vybrať medzi priamymi letmi a jedným prestupom, ktorý absolvujú v Düsseldorfe. Priame lety odchádzajú v nedeľu a v piatok večer po siedmej hodine. Ak chcete ísť s prestupom, dostanete sa tam ešte aj v pondelok a v stredu. V rovnaké dni sú k dispozícii spiatočné cesty. Priame lety do Košíc opúšťajú Mníchov o 17:15.

 

Mníchovská rezidencia

V Mníchove nájdete najväčší mestský zámocký komplex v Nemecku. Táto rezidencia je dokonalou ukážkou viacerých dobových architektonických štýlov. Jednotlivé budovy sa svojim dizajnom líšia podľa toho, ako postupne pribúdali k rozsiahlemu zámku. V súčasnosti je verejnosti sprístupnených 130 miestností. Časť z nich predstavuje históriu nábytku, môžete si tam pozrieť informácie o dejinách Bavorska a nechýbajú ani korunovačné klenoty, ktoré nosili tunajší panovníci. Súčasťou je aj veľké nádvorie so záhradami, ktoré bolo v minulosti veľkou pýchou domácich vládcov. Teraz sú už na ňu hrdí mestskí predstavitelia, keďže patrí k hlavným atrakciám, kvôli ktorým ľudia prichádzajú do tejto lokality.

 

Palác Nymphenburg

Za ďalším nádherným zámkom musíte cestovať na predmestie Mníchova. Nymphenburt pochádza zo 17. storočia a je skvelým príkladom barokovej architektúry. Skladá sa z niekoľkých budov, ktoré sa sústreďujú okolo centrálneho paláca. Ten slúžil na reprezentatívne účely a prijímali v ňom všetky návštevy. Inšpiráciou pri jeho navrhovaní boli dobové talianske vily. Časť miestností tvorí múzeum a súčasťou prehliadky je aj veľká záhrada, kde sa môžete zabaviť v typickom labyrinte, ktorý mali ako obľúbenú zábavu bývalí majitelia.

 

Marienplatz

Hlavným námestím v Mníchove je Marienplatz. Odtiaľ sa pohodlne dostanete k viacerým známym pamiatkam a priamo tam si môžete pozrieť budovu novej radnice. I keď vyzerá starobylo, pochádza len z druhej polovice 19. storočia. Postavená bola v neogotickom štýle a časť jej priestorov je vyhradená pre verejnosť. V jej zvonici sa nachádza zvonkohra, ktorú stále s obľubou počúvajú nielen turisti, ale aj domáci obyvatelia. Na tomto mieste nájdete tiež viacero reštaurácií a barov, takže si tam môžete oddýchnuť aj s výborným výhľadom.

 

Bayern Mníchov a olympijský park

Slováci dostávajú s novou linkou aj lepšiu šancu na sledovanie svetového futbalu. V Mníchove sa nachádza jeden z najlepších klubov v súčasnosti. Domáci Bayern niekoľkokrát vyhral nemeckú ligu a na svojom konte má mnoho triumfov z medzinárodných súťaží. Ak nájdete v kalendári sobotný zápas, môžete využiť skvelé priame víkendové spojenie. Allianz Arena je mimo zápasov prístupná pre turistov, ktorí si môžu pozrieť múzeum, v ktorom nájdu všetky informácie o tomto klube a uvidia tam aj dresy, ktoré nosili ich najväčšie hviezdy. Ďalšou významnou pamiatkou zo športovej sféry je obrovský olympijský park so štadiónom. V súčasnosti už okrem športových podujatí hostí aj kultúrne akcie, najmä koncerty veľkých zahraničných hviezd.

 

Frauenkirche

V centre Mníchova sa nachádza niekoľko kostolov. Najznámejším z nich je Frauenkirche, ktorý sa vďaka dvom 100 metrov vysokým vežičkám stáva tradičným poznávacím znamením, podľa ktorého sa dá v centre ľahko zorientovať. Postavený bol v roku 1488 a od jeho začiatku ho zdobí stopa, ktorá je otlačená pri jednom z vchodov. Podľa legendy patrí tento odtlačok diablovi, ktorý chcel nazrieť dnu, no potom sa zľakol množstva veriacich a radšej ušiel.

 

Hofbräuhaus

Toto mesto sa cestovateľom zákonite spája aj s pivom. Veľmi populárny je najmä Oktoberfest, ktorý sa pravidelne koná na prelome septembra a októbra. Vtedy si tam užijete množstvo zábavy, môžete ochutnať rôzne druhy nemeckých pív a nechýba ani veľa dobrého jedla. Ak sa vám nepodarí prísť do Mníchova práve v tomto čase, zájdite na iné dôležité miesto, ktoré sa spája so zlatistým mokom. Hofbräuhaus je jedným z najstarších pivovarov v meste. Založili ho koncom 16. storočia a odvtedy ponúka svojim zákazníkom pivá vyrábané podľa pôvodných receptúr. V súčasnosti sa tam nachádza aj reštaurácia, v ktorej si pochutíte na jedlách, ktorých základ tvorí tento alkoholický nápoj. Podnik je často plne vyťažený, preto sa pripravte na dlhšie čakanie na voľný stôl.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa